1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Καλαμαράκια με λινγκουίνε ολικής και κολοκυθάκια


Καλαμαράκια με λινγκουίνε ολικής και κολοκυθάκια
Μικρά καλαμαράκια με λινγκουίνε ολικής και κολοκυθάκια

Αβρόσαρκα, λευκά καλαμαράκια και κύβοι από κολοκυθάκια τυλίγονται μέσα σε λινγκουίνε ολικής αλέσεως δίνοντας μια ευπροσήγορη θαλασσινή μακαρονάδα, συντονισμένη στη γλύκα των μικρών κεφαλόποδων και στις ελαφριές γεύσεις της Μεσογείου. Για όσους τα ζυμαρικά με θαλασσινά αποτελούν προσφιλή συνδυασμό, ιδού ένα εύκολο πιάτο με λίγα, απλά υλικά, δελεαστικό και για το γρήγορο, καθημερινό μαγείρεμα.

Τα καλαμάρια (μεγαλύτερα ή μικρά) ανήκουν στα αγαπημένα υλικά τόσο της ιταλικής κουζίνας όσο και της ελληνικής. Το ίδιο δημοφιλή είναι και σε πολλές άλλες κουζίνες του κόσμου, ιδίως δε στην ιαπωνική. Στις μαγειρικές προτιμήσεις μας, συνήθως έπονται του χταποδιού και προηγούνται του θράψαλου. Στο pandespani έχουμε πλέξει το εγκώμιό τους σε όσες νόστιμες συνταγές έχουν προηγηθεί.

Καλαμαράκια με λινγκουίνε ολικής και κολοκυθάκια

Γιατί μας αρέσουν τα καλαμαράκια 

Η λευκή σάρκα τους είναι κρουστή και διαθέτει μια ήπια γλύκα, συστατικά που ιντριγκάρουν τον ουρανίσκο. Όμως, όταν τα καλαμάρια μαγειρεύονται μεταφέρουν και μια ιδιότυπη αίσθηση αρμύρας και ιωδίου, μέσα από το μαλακό τους κρέας, το οποίο ταυτόχρονα είναι και κάπως τραγανό, ολίγον λαστιχωτό. Πολύπλοκο; Προφανώς, αλλά όπως έχουμε ξαναγράψει, η γεύση του καλαμαριού είναι απρόσμενα σύνθετη, αλλά και ιδιαίτερα ευχάριστη.

Επιπλέον, αυτό το χαρακτηριστικό αποτελεί και το προτέρημα του καλαμαριού. Καθώς συνδυάζεται εκπληκτικά με τα βασικά αμυλούχα υλικά, ιδίως τα ζυμαρικά, αλλά και με το ρύζι, τις πατάτες και τα όσπρια –  βλ. και ζυμαρικά από ρεβίθια με καλαμαράκια. Επίσης, με μυρωδικά και πιπεράτα μπαχαρικά. Και φυσικά, ποιος δεν αγαπάει τα τηγανητά καλαμαράκια, σκέτα ή με λεμόνι;

Τα λευκά καλαμαράκια γυαλίζουν, αποπνέουν θάλασσα και μια «εύθραυστη» υπόσταση λόγω μεγέθους. Όντας καθαρισμένα επιδεικνύουν το λεπτό τους δέρμα και την τρυφερή, σφριγηλή τους σάρκα. Έτσι, απαιτούν μόνον γρήγορο μαγείρεμα ανατρέποντας τον διπλό κανόνα των άκρων, που ισχύει στην μαγειρική των μεγαλύτερων καλαμαριών και εν ολίγοις συνοψίζεται είτε σε ελάχιστο, γρήγορο (και υψηλή φωτιά) ή σε αργό (χαμηλή φωτιά).

Καλαμαράκια με λινγκουίνε ολικής και κολοκυθάκια

Τα φινετσάτα καλαμαράκια με τα ζυμαρικά και δη τις λινγκοιίνε ταιριάζουν ιδιαιτέρως. Εδώ τα συνδυάσαμε με τις ελαφρώς μελαψές λινγκουίνε ολικής αλέσεως: τις Linguine Integrale Barilla. Διαθέτουν το ιδανικό πλάτος για να συγκρατούν στα στριφογυρίσματά τους την ελαφριά σάλτσα με τις διάσπαρτες ροδέλες από καλαμαράκια και τα κολοκυθάκια σε κύβους.

Σημεία προσοχής

1. Ως συνταγή, τα καλαμαράκια με λινγκουίνε ολικής αλέσεως και κολοκυθάκια λειτουργούν στην ιταλική λογική μακαρονάδας, όπου ένα πιάτο ζυμαρικών λογίζεται πρώτο. Όμως, ως γνωστόν, τα καλαμαράκια «μαζεύουν» κάπως στο μαγείρεμα, συρρικνώνονται. Οπότε, αν τα θέλετε πιο πλούσια ή κύριο πιάτο (βάζοντας και όλο το πακέτο των λινγκουίνε), αυξήστε την ποσότητά τους ως το διπλάσιο – από 125 γρ. ανά μερίδα στα 200-250 γρ.

2. Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα καλαμαράκια όπως εδώ, επιλέξτε καλής ποιότητας. Όπως έχουμε ξαναγράψει τα ποιοτικά κατεψυγμένα θαλασσινά δεν υπολείπονται γευστικά των φρέσκων. Γι’ αυτό και η τιμή τους ελάχιστα διαφέρει.

Σημείωση: Διευκρινίζεται ότι τα καλαμαράκια της συνταγής δεν είναι baby.

Καλαμαράκια με λινγκουίνε ολικής και κολοκυθάκια

Με δυο λόγια

Εύκολη, γρήγορη μακαρονάδα με θαλασσινά της καθημερινής κουζίνας και της παρέας. Τα μικρά καλαμαράκια με τα κυβιστικά κολοκυθάκια και τις λινγκουίνε ολικής μέσα στην ελαφριά τους σάλτσα, σας μεταφέρουν τον παφλασμό απ’το κύμα και τις γεύση ξενοιασιάς σε παραλία. Δεν έχουν εποχή, ενώ ταιριάζουν και με εθιμικές νηστείες όπως η Σαρακοστή.


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;
Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
hashtag #pandespani
και πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια


Καλαμαράκια με λινγκουίνε ολικής και κολοκυθάκια

Καλαμαράκια με λινγκουίνε ολικής και κολοκυθάκια

Προετοιμασία: 20 λεπτά. Μαγείρεμα: 20 λεπτά. Αντί να αρωματίσετε το ελαιόλαδο με τα ολόκληρα σκόρδα, μπορείτε να βάλετε τη μία σκελίδα ψιλοκομμένη στο καυτό λάδι πριν τα καλαμαράκια, ώστε η σάλτσα να έχει περισσότερη ένταση. Το μαγείρεμα της σάλτσας με τα καλαμαράκια και τα κολοκυθάκια απαιτεί συνολικά 15-17 λεπτά. Έχετέ το υπόψη για το παράλληλο βράσιμο των ζυμαρικών. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
360 γρ. Linguine Integrale Barilla
100 ml ελαιόλαδο
3 κολοκυθάκια (μικρά)
500 – 600 γρ. καλαμαράκια μικρά – εδώ χρησιμοποιήθηκαν κατεψυγμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο
1/2 (125 ml) φλ. λευκό κρασί, ξηρό
200 γρ. ντοματίνια, τα μισά κομμένα
1/3 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Linguine Integrale Barilla με καλαμαράκια, ντοματίνια, κρασί, κολοκύθια

Καλαμαράκια κομμένα σε ροδέλες

Προετοιμάζετε τα υλικά: Πλένετε τα καλαμαράκια και τα κόβετε σε ροδέλες περί το 1 εκ. Απλώνετε τα κομμένα καλαμάρια σε διπλή χάρτινη πετσέτα κουζίνας και τα ταμπονάρετε επιμελώς με ένα άλλο κομμάτι χάρτινης πετσέτας, ώστε να μην έχουν νερά – κατά το δυνατόν.

Κομμένα κολοκύθια και ντοματίνια, καλαμάρια σε ροδέλες

Κόβετε τα κολοκυθάκια πρώτα κατά το μήκος (στα δύο ή στα τρία) και ακολούθως σε κύβους περί το 1 εκ. Επίσης, κόβετε τα μεγαλύτερα ντοματίνια στη μέση. Ψιλοκόβετε και τον μαϊντανό.

Ελαιόλαδο αρωματισμένο με σκόρδο

Ετοιμάζετε τη σάλτσα με καλαμαράκια και κολοκυθάκια: Σε βαθύ τηγάνι (να χωράει και τα ζυμαρικά στο τέλος) βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί (μέτρια φωτιά) και προσθέτετε το σκόρδο. Μόλις αρχίζει να παίρνει χρώμα (σε 1-2 λεπτά) το βγάζετε.

Σοτάρισμα καλαμαριών

Ανεβάζετε τη φωτιά (6-7 /9) και προσθέτετε τα καλαμαράκια. Σοτάρετε ανακατεύοντας για 1 λεπτό και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να εξατμιστεί για 2 λεπτά και βάζετε τα κομμένα κολοκυθάκια.

Σάλτσα με καλαμαράκια και κολοκύθια

Μαγειρεύετε για 5 λεπτά και προσθέτετε τα ντοματίνια, λίγο αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε για άλλα 5-7 λεπτά.

Linguine Integrale Barilla

Παράλληλα:

Βάζετε τις λινγκουίνε ολικής αλέσεως Barilla να βράσουν σε αρκετό νερό (1 lt/100 γρ.) καλά αλατισμένο (2 κ.σ. αλάτι που προστίθεται όταν το νερό κοχλάζει). Βράζετε για 8 λεπτά (1 λεπτό λιγότερο από τον αναγραφόμενο στο πακέτο χρόνο των 9 λεπτών).

Σουρώνετε και μεταφέρετε τα ζυμαρικά στην καυτή σάλτσα, κρατώντας 1 φλ. από το νερό που έβρασαν.  Μαγειρεύετε για 1 λεπτό ακόμη.

Καλαμαράκια με λινγκουίνε ολικής και κολοκυθάκια

Προσθέτετε τον μαϊντανό και ανακατεύετε. Αν σας φαίνεται ότι η σάλτσα χρειάζεται έξτρα υγρασία, προσθέτετε λίγο από το νερό του βρασμού των ζυμαρικών, που κρατήσατε. (Το πιθανότερο είναι πάντως, ότι δεν θα χρειαστεί).

Linguine Integrale Barilla με καλαμαράκια και κολοκύθια

Σερβίρισμα: Μοιράζετε τις λιγκουίνε ολικής με τα καλαμαράκια και τα κολοκυθάκια στα πιάτα, προσθέτοντας, αν θέλετε, μερικά κομμάτια από ντοματίνια και μια λεπτή γραμμή από ωμό ελαιόλαδο. Σερβίρετε αμέσως.

Print Friendly, PDF & Email


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα