1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Η σημασία του καλού ύπνου στην υγεία και τη σεξουαλικότητα


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020, 15:38

Η έλλειψη ύπνου θεωρείται ένα από τα δεδομένα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Οι επιστήμονες ωστόσο προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις είναι σημαντικές τόσο στη γενική όσο και στη σεξουαλική υγεία.

Πιο συγκεκριμένα ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, το αδύναμο ανοσοποιητικό, την πρόσληψη βάρους, τις αλλαγές στη διάθεση την παράνοια, την κατάθλιψη, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακού νοσήματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας και κάποιων τύπων καρκίνου. Παράλληλα η αποστέρηση ύπνου καθώς και η κακή ποιότητα ύπνου έχουν συνδεθεί από τη σχετική έρευνα με τη μειωμένη libido.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine και στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 4,000 άνδρες και γυναίκες 60-65 ετών, βρήκε ότι ο κακός ύπνος σχετίζεται με στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες και προβλήματα στη διέγερση και τον οργασμό στις γυναίκες . Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες ήταν μεγάλοι σε ηλικία και συχνά υπέφεραν από υπνική άπνοια ή άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα. Δυστυχώς όμως η υπνική άπνοια είναι όλο και συχνότερη στα νεότερα άτομα ιδιαίτερα στους άνδρες.

 

Οι άνδρες μάλιστα φαίνεται να πλήττονται σημαντικά από την έλλειψη ύπνου, καθώς έχει βρεθεί ότι επηρεάζει επίσης τα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και στυτική δυσλειτουργία. Πώς όμως συνδέεται η τεστοστερόνη με τον ύπνο. Εχει βρεθεί ότι τα υψηλότερα επίπεδά της εντοπίζονται κατά τη διάρκεια του REM ύπνου, ο οποίος είναι βαθύς και λαμβάνει χώρα στο τέλος ενός κύκλου ύπνου. Το πρώτο στάδιο REM έχει διάρκεια περίπου 10 λεπτά αλλά κατά τη διάρκεια του ύπνου τα στάδια αυξάνονται σε διάρκεια με το τελευταίο να διαρκεί έως και μια ώρα. Εάν λοιπόν ένα άνδρας δεν κοιμάται αρκετές ώρες ή εάν ο ύπνος του διακόπτεται, είτε δεν φτάνει καθόλου στο στάδιο του REM ύπνου, ή εάν φτάσει η διάρκεια του θα είναι περιορισμένη.

 

Η τεστοστερόνη όμως δεν είναι απαραίτητη μόνο στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες καθώς διατηρεί την υγεία των οστών, ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, βελτιώνει τη μυϊκή μάζα και προάγει την παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι εδικοί επίσης πιστεύουν ότι η υπνική άπνοια υποδιαγιγνώσκεται στις γυναίκες και κατά συνέπεια η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη σεξουαλική ορμή και σε εκείνες.

 

Μία άλλη μελέτη μάλιστα που εξέτασε 171 γυναίκες, βρήκε ότι μόνο μία ώρα παραπάνω ύπνου όχι άπλα αύξανε τη σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια της επομένης ημέρας αλλά αύξανε επίσης την πιθανότητα σεξουαλικής συνεύρεσης. Πιο συγκεκριμένα μια ώρα παραπάνω ύπνου βρέθηκε να σχετίζεται με κατά 14% αυξημένη πιθανότητα σεξουαλικής επαφής με σύντροφο το επόμενο βράδυ.

 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ενώ επαρκής θεωρείται ο ύπνος που διαρκεί από 7 έως 9 ώρες, η αποστέρηση ύπνου εκτιμάται ότι επηρεάζει το 45% του παγκοσμίου πληθυσμού. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Ύπνου υπάρχουν κάποιες αλλαγές τις οποίες μπορεί να υιοθετήσει κανείς για να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου τους. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι :

– Η διατήρηση ενός σταθερού ωραρίου κατάκλισης και αφύπνισης ακόμα και τα σαββατοκύριακα.

– Η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ πριν τον ύπνο. Ακόμα κι εάν σε πρώτη φάση το αλκοόλ φέρνει υπνηλία μπορεί να επιφέρει διακοπή στον ύπνο.

– Η αποφυγή του καφέ μετά τις 3μ.μ.

– Η υιοθέτηση μιας σταθερής ρουτίνας χαλάρωσης πριν τον ύπνο η οποία μπορεί, για παράδειγμα, να περιλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο ή ντους, την εξάσκηση διαλογισμού ή την ανάγνωση ενός βιβλίου στο κρεβάτι.

– Η αποφυγή του καπνίσματος πριν την κατάκλιση.

Επίσης οι εδικοί τονίζουν ότι οι ενήλικες θα πρέπει να ακολουθούν και οι ίδιοι τους κανόνες ύπνου που θέτουν στα παιδιά τους. Το δωμάτιο δηλαδή να είναι σκοτεινό και για μία ώρα πριν τον ύπνο να μην υπάρχει επαφή με οθόνη. Το τάμπλετ ή το κινητό λοιπόν πριν τον ύπνο υπονομεύουν την ποιότητα του, ενώ ο διαλογισμός ή η ανάγνωση ενός παραδοσιακού βιβλίου στο κρεβάτι είναι σίγουρα καλύτερες λύσεις. Τέλος σημειώνεται ότι δυο σύντροφοι που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι μπορούν, αντί να απομονωθούν ο καθένας στην οθόνη του, να αξιοποιήσουν αυτό τον χρόνο απολαμβάνοντας από τη σεξουαλική τους σχέση. Πρόκειται μάλιστα για μια επιλογή ιδανική καθώς το σεξ βελτιώνει τον ύπνο ενώ παράλληλα ο καλύτερος ύπνος βελτιώνει τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Πηγή: andrologia.gr


 


 

 

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα