1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

ΠΩΣ ΝΑ… | Πώς θα πάρω δάνειο;

Οι εποχές στις οποίες το δάνειο ήταν παιχνιδάκι έχουν περάσει.

Και μπορεί να έχουμε αφήσει (κάπως) πίσω μας τον καιρό που «έσκασε» η κρίση, οι τράπεζες όμως εξακολουθούν να είναι άκρως επιφυλακτικές στο να χορηγούν δάνεια – καταναλωτικά ή στεγαστικά, και για να πουν το «ναι» στηρίζονται εξ΄ολοκλήρου στο προφίλ του δανειολήπτη.

Και όχι, δεν εννοούμε στο πως φαίνεστε στις φωτογραφίες από το πλάι, αλλά στο πώς «φαίνεστε» ως εισόδημα και ως «πελάτης» της τράπεζας και τι αξιολόγηση θα σας κάνει το κατάστημα σχετικά με την αξιοπιστία και τη σταθερότητά σας.

Πιο συγκεκριμένα, για να εγκριθεί οποιοδήποτε δάνειο έχει σημασία η προϋπάρχουσα… σχέση σας με την τράπεζα, πόσο συνεπείς ήσαστε αυτά τα χρόνια και τι ποσά έχετε σε καταθέσεις.

Επομένως η συμπεριφορά αποπληρωμής των υποχρεώσεών σας αξιολογείται διαχρονικά και ακόμα και τυχόν καθυστερήσεις σε πληρωμές δόσεις μιας κάρτας, παίζουν ρόλο στον τελικό «βαθμό» που θα πάρετε για να εγκριθεί το δάνειο.

Το εισόδημά σας είναι κάτι που επίσης εξετάζεται ενδελεχώς. Μην περιμένετε να αξιολογηθείτε θετικά αν δεν έχετε σταθερή εργασία και άρα σταθερή πηγή εισοδήματος. Ένας δημόσιος υπάλληλος, για παράδειγμα, ή ένας ιδιωτικός υπάλληλος ο οποίος έχει σταθερή θέση για περισσότερα από πέντε χρόνια είναι πιο πιθανό να πάρει ένα καταναλωτικό δάνειο σε σχέση με κάποιον ο οποίος αλλάζει εργοδότη κάθε έξι μήνες.

Τα ακίνητα επίσης προσμετρώνται στην αξιολόγηση, περισσότερο βέβαια για το στεγαστικό δάνειο. Η εξ’ ορισμού προσημείωση του σπιτιού από την τράπεζα την καθιστά πιο θετική στο να εγκρίνει ένα τέτοιο, αφού έχει μια καλή αφορμή για να σας «δέσει». Στο καταναλωτικό από την άλλη σπανίως δίνεται προσημείωση κάποιο ακίνητο.

Τέλος, στην κατάρτιση του προφίλ σας σημαντικό ρόλο παίζει ο εγγυητής που θα βάλετε, αλλά και ο άτυπος κανόνας της δόσης που ίσχυε και παλαιότερα. Δηλαδή η μηνιαία δόση του δανείου να μην ξεπερνά το 30-40% του οικογενειακού σας εισοδήματος.

Σε γενικές γραμμές πάντως, τα καταναλωτικά είναι πολύ πιο δύσκολα να δοθούν σε σχέση με ένα στεγαστικό. Η τράπεζα «βλέπει», για παράδειγμα, πιο θετική την πλευρά ενός οικογενειάρχη με δύο παιδιά ο οποίος θέλει να χτίσει σπίτι για να ζήσει εκείνος καλά και τα παιδιά του καλύτερα, παρά έναν εργένη ο οποίος θέλει άμεσα χρήματα για να πάει διακοπές.

Το καταναλωτικό είναι ένα δάνειο βραχυπρόθεσμο, με περισσότερη επισφάλεια για την τράπεζα σε σχέση με το στεγαστικό, ενώ το επιτόκιό του είναι σταθερό, σε αντίθεση με του στεγαστικού του οποίου η διάρκεια είναι πολυετής και το επιτόκιο συχνά κυμαινόμενο.

Αν λοιπόν θεωρείτε ότι πληροίτε τα παραπάνω κριτήρια, μπορείτε να απευθυνθείτε στην τράπεζά σας για να προχωρήσετε στην αίτηση:

Δάνεια Eurobank – καταναλωτικό έως 30.000€, στεγαστικό από 10.000€

Δάνεια Τράπεζας Πειραιώς – καταναλωτικό από 500€ μέχρι 15.000€, στεγαστικό από 20.000€

Δάνεια Alpha Bank – στεγαστικό έως 75% της αξίας του σπιτιού, καταναλωτικό από 1.000€ μέχρι 100.000€

Δάνεια Εθνικής Τράπεζαςκαταναλωτικό από 10.000€ έως 100.000€, στεγαστικό από 10.000€

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα