1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Ψάρι με πατάτες γκρατέν στο φούρνο – 40 λεπτά


Ψάρι με πατάτες γκρατέν στο φούρνο - 40 λεπτά
Ψάρι με πατάτες γκρατέν στο φούρνο

Εύκολο, όπως τις περισσότερες φορές, ψάρι ψητό στο φούρνο σκεπασμένο με μυρωδάτες πατάτες γκρατέν σαν μεγάλα λέπια. Το ολόκληρο φρέσκο ψάρι που σας αρέσει (τσιπούρα, λαβράκι, φαγκρί κλπ) ντυμένο διαφορετικά.

Ψάρι με πατάτες γκρατέν στο φούρνο - 40 λεπτά

Μεσογειακή διάθεση, απλότητα και τα απολύτως βασικά υλικά συνοδεύουν το ψάρι που οι ελληνικές θάλασσες πριμοδοτούν με μοναδική νοστιμιά. Μαϊντανός, ρίγανη, σκόρδο, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο διατρέχουν το σύνολο. Οι υπέρ λεπτοκομμένες πατάτες ψήνονται στον ίδιο χρόνο και ομονοούν αρωματικά.

Μερικά ντοματίνια προστίθενται κυρίως για την ευχαρίστηση του ματιού. Ωστόσο, παρότι προαιρετικά σαν έντονα αξεσουάρ που υπογραμμίζουν την εμφάνιση, όταν η ζουμερή γλύκα τους ξεχειλίζει στο ψήσιμο, ενισχύουν τους γευστικούς τόνους και αυξάνουν τους πόντους στο πιάτο.

Τι να προσέξετε

Σ’ αυτό το ψάρι με πατάτες γκρατέν υπάρχει ένα και μοναδικό τρικ στο ψήσιμο, το οποίο γίνεται σε δύο στάδια. Το πρώτο στο γκριλ επιτρέπει το πανεύκολο καθάρισμα του πάνω μέρους του. Έτσι, όταν προστεθούν οι πατάτες, δεν θα κολλήσουν στο δέρμα του ψαριού, απαιτώντας περιττές δεξιότητες το σερβίρισμα. Μην το παρακάμψετε.

Υπογραμμίζεται ότι οι πατάτες πρέπει να είναι εξαιρετικά λεπτοκομμένες με μαντολίνο. Διαφορετικά, δεν θα ψηθούν επαρκώς στον συγκεκριμένο χρόνο.

Κατά τα λοιπά η συνταγή είναι πολύ εύκολη, μάλλον γρήγορη και ευέλικτη, δεδομένου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε ψάρι σας αρέσει.

Άλλες εύκολες, γρήγορες, συνταγές με ψάρι:


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;
Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas & hashtag #pandespani

και πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια 🙂


Ψάρι με πατάτες γκρατέν στο φούρνο - 40 λεπτά

Ψάρι με πατάτες γκρατέν στο φούρνο – 40’

Προετοιμασία: 10 λεπτά. Συνολικό ψήσιμο 30-32 λεπτά. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 2-4 μερίδες)
1 τσιπούρα 500-600 γρ. καθαρισμένη – χρησιμοποιήθηκε τσιπούρα ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece
2 μεγάλες πατάτες (450 γρ.), πλυμένες
1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο συν έξτρα για το σερβίρισμα
1 κ.γ. ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
2-3 κλαράκια μαϊντανός ή ρίγανη
προαιρετικά: μερικά ντοματίνια ολόκληρα ή κομμένα

Προθερμαίνετε το γκριλ στους 200 C. Πλένετε και στεγνώνετε το ψάρι.

λεπτοκομμένες πατάτες με μυρωδικά

Προετοιμάζετε τις πατάτες:

Κόβετε τις πατάτες πολύ λεπτές με μαντολίνο και τις βάζετε σε μπολ. Βάζετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύετε.

Σε ταψί ρίχνετε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και αραδιάζετε τις πατάτες. Αν δεν τις βάλετε απολύτως ομοιόμορφα, δεν πειράζει. Χρησιμοποιείτε τα 2/3 της ποσότητας για να κάνετε 2 ή 3 στρώσεις. Βολεύει να κρατήσετε τις μικρότερες φέτες για να τις βάλετε πάνω στο ψάρι.

Τσιπούρα με λεπτοκομμένες πατάτεςΕτοιμάζετε το ψάρι: Αλατοπιπερώνετε καλά το ψάρι (ειδικά στο εσωτερικό). Βάζετε στην  κοιλιά του το σκόρδο και το ακουμπάτε πάνω στις πατάτες.
Ψήνετε στο καυτό γκριλ για 10 λεπτά. Αν δεν θέλετε να πάρουν πολύ χρώμα οι πατάτες, μπορείτε να τις μισοσκεπάσετε με δύο λωρίδες λαδόχαρτο.

Αποσύρετε και αλλάζετε το ψήσιμο σε αντιστάσεις 200 C.

Καθάρισμα μισού ψαριούΜε μαχαίρι χαράσσετε και κόβετε μόνον τον δέρμα του ψαριού στην άκρη της ουράς. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού το τραβάτε προς τα πάνω και το αφαιρείτε. Βάζετε αλάτι, πιπέρι και στο εσωτερικό λίγο μαϊντανό.

Τσιπούρα με πατάτες γκρατέν και ντοματίνια στο φούρνο - 40 λεπτάΞεκινώντας απ’ την ουρά τοποθετείτε τις μικρές φέτες απ’ τις πατάτες τη μία πάνω στην άλλη σαν να είναι μεγάλα λεπτά.
Αν χρησιμοποιήσετε τα ντοματίνια τα προσθέτετε και αυτά.

Τσιπούρα με πατάτες γκρατέν και ντοματίνια στο φούρνο - 40 λεπτά

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο 200 C για 20-22 λεπτά.

Τσιπούρα με πατάτες γκρατέν και ντοματίνια στο φούρνο - 40 λεπτά

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε πρώτα το επάνω μέρος από το ψάρι σε πιάτα μαζί με τις πατάτες γκρατέν που το καλύπτουν. Συνεχίζετε με το υπόλοιπο, αφού αφαιρέσετε το κόκαλο. Μια γραμμή ωμό ελαιόλαδο ή λαδολέμονο του ταιριάζουν εξαιρετικά..

Print Friendly, PDF & Email


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα