1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Φακές σαλάτα | Συνταγή | aitoloakarnanianews.gr


Οι φακές μπορεί να είναι και μαγειρεμένες φακές που περίσσεψαν από το χθεσινό τραπέζι αλλά θα πρέπει να τις στραγγίσετε καλά. Διαφορετικά βράστε τις φακές μέχρι να κρατάνε στο δόντι. Το μπρόκολο μπορεί να είναι λίγο μπρόκολο που περίσσεψε από το χθεσινό τραπέζι. Αν είναι πολύ φρέσκο και τρυφερό εγώ το βάζω ωμό και ψιλοκομμένο. Το καρότο, αν έχει περισσέψει βραστό καρότο από άλλο φαγητό, διαφορετικά μπορείτε να τρίψετε ωμό καρότο στη σαλάτα με φακές.

Κόβω όλα τα υλικά σε μικρά κομμάτια και τα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ.

Χτυπάω όλα τα υλικά του ντρέσινγκκ και περιχύνω τη σαλάτα. Ανακατεύω και τη σερβίρω.

Η σαλάτα φακές σηκώνει μαρινάρισμα στο ψυγείο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ρίξετε το αβοκάντο και τα βότανα λίγο πριν σερβίρετε.

Συνταγη για φακές σαλάτα

Υλικά όπως κουνουπίδι, λάχανο, παντζάρια, σέλερι, αγγούρι, σπαράγγια, και αγκινάρες, ταιριάζουν επίσης στη σαλάτα φακές ανάλογα την διαθεσιμότητα και την εποχή.

Για τις φακές

Νεροβράστε τη φακή για 5΄και πετάξτε το πρώτο νερό. Μετά, βράστε τις φακές με καθαρό νερό και αλατίστε προς το τέλος του βρασμού.

Οι φακές πρέπει να είναι αλ ντέντε για να μην λιώσουν στο ανακάτεμα. Αν πρόκειται να φτιάξετε φακές σαλάτα σε μεγάλη ποσότητα για να μείνει στο ψυγείο για τις επόμενες ήμερες, θα πρέπει το αβοκάντο και τα βότανα να τα προσθέστε τελευταία στιγμή. Αλλιώς θα οξειδωθούν και θα μαυρίσουν.

Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*

«Ο ορισμός της ελληνικής μεσογειακής δίαιτας. Οι φακές περιέχουν πρωτεΐνη και είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικής προέλευσης. Επίσης, είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και σίδηρο. Μολονότι, όμως, η απορρόφηση του σιδήρου από τις φυτικές τροφές δεν είναι ικανοποιητική, παρόλα αυτά αυξάνεται όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C (λεμόνι, κρεμμύδι), β-καροτένιου (καλαμπόκι) ή μηλικού οξέος (ξύδι από κρασί). Παράλληλα, ο συνδυασμός των τροφών στη συνταγή αυτή μας δίνει βιταμίνες Ε και Α που μεταξύ άλλων συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. «.

*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Δοκιμάστε να φτιάξετε και τη συνταγή μου για φακές σαλάτα με τόνο, ή την πολύ υγιεινή σαλάτα με φακές και κινόα που θα σας γεμίσει ενέργεια.

Θέλετε περισσότερες συνταγές για σαλάτες νόστιμες και υγιεινές; Βρείτε τες όλες εδώ.

Αν αγαπάτε τις φακές σαλάτα, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή

Μαύρες φακές σαλάτα


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα