1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Το ήξερες ότι υπάρχουν 5 διαφορετικές γλώσσες αγάπης;


Οι άνθρωποι, λέει, έχουμε πέντε διαφορετικούς τρόπους να δείχνουμε την αγάπη μας και να καταλαβαίνουμε ότι μας αγαπάνε. Και μπορεί αυτό να ακούγεται ωραίο, αλλά τα προβλήματα ξεκινούν όταν η «γλώσσα αγάπης» που μιλάς δεν ταυτίζεται με αυτήν του/ της συντρόφου σου, με αποτέλεσμα ένας από τους δύο, ή και οι δύο, να αμφιβάλλετε για την αγάπη του άλλου. Υπάρχει, βέβαια, λύση σε αυτό: Με το που συνειδητοποιήσεις ποια είναι η «γλώσσα αγάπης» του καθενός σας, μαθαίνεις και να αναγνωρίζεις την αγάπη που λαμβάνεις, και να προσαρμόζεις τον τρόπο που δείχνεις τη δικιά σου στη «γλώσσα» που θα καταλάβει ο άλλος.

Ποιες είναι οι γλώσσες αγάπης;

Όλοι δίνουμε και λαμβάνουμε αγάπη με 5 διαφορετικούς τρόπους: λόγια επιβεβαίωσης, πράξεις φροντίδας, λήψη δώρων, ποιοτικός χρόνος και σωματική επαφή. Η θεωρία των «γλωσσών αγάπης» αναπτύχθηκε από τον Δρ Gary Chapman, συγγραφέα και σύμβουλο γάμου.

Λόγια επιβεβαίωσης

Εκφράζεις και αντιλαμβάνεσαι την αγάπη με λόγια. Η προφορική τρυφερότητα, ο έπαινος, η ενθάρρυνση και τα κομπλιμέντα είναι το πεδίο σου, σε κάνουν να αισθάνεσαι ασφαλής και αγαπητός/η, ενώ αντιθέτως τα σκληρά λόγια και η κριτική μπορεί να σε ενοχλούν για πολύ καιρό.

Πράξεις φροντίδας

Οτιδήποτε κάνει ο σύντροφός σου πρόθυμα για να μειώσει τον φόρτο εργασίας σου είναι για σένα σημάδι αγάπης. Νιώθεις ότι σε νοιάζεται όταν σου φέρνει πρωινό στο κρεβάτι, αναλαμβάνει τις δουλειές του σπιτιού, ή πηγαίνει το αυτοκίνητό σου για σέρβις. Από την άλλη, οι αθετημένες υποσχέσεις ή η τεμπελιά του άλλου μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ασήμαντος/η.

Λήψη δώρων

Όσοι μιλούν αυτή τη γλώσσα αγάπης, νιώθουν ξεχωριστοί όταν λαμβάνουν δώρα. Αυτή η γλώσσα αγάπης δεν είναι απαραίτητα υλιστική –μερικές φορές, αυτό που θέλουν είναι τόσο απλό όσο ένα ζεστό κρουασάν (ή ένα σουβλάκι, δεν κρίνουμε εμείς εδώ) μετά από μια κακή μέρα. Το χειρότερό τους είναι, όπως μαντεύεις, να ξεχάσεις τα γενέθλιά τους ή την επέτειο σας, ή να τους κάνεις ένα αδιάφορο δώρο που θα έπαιρνες στον οποιονδήποτε –τύπου κορνίζα.

Ποιοτικός χρόνος

Για σένα, τίποτα δεν λέει ότι σε αγαπούν όσο η αμέριστη προσοχή. Όταν ο σύντροφός σου είναι πραγματικά παρών (και δεν κοιτάζει το τηλέφωνό του), αυτό σε κάνει να νιώθεις σημαντικός/η. Το να μην σε ακούει ο άλλος ενεργά, ή να μην επικοινωνείτε αρκετά, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πως δεν σε αγαπάει.

Σωματικό άγγιγμα

Τα φιλιά, οι αγκαλιές, το να περπατάτε χέρι-χέρι είναι ο τρόπος που προτιμάς για να δείξεις και να λάβεις αγάπη. Τα κατάλληλα αγγίγματα σου μεταφέρουν ζεστασιά και ασφάλεια, ενώ η σωματική παραμέληση μπορεί να δημιουργήσει ρήγμα ανάμεσα σε εσένα και τον σύντροφό σου.

Πώς οι γλώσσες αγάπης μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις σου

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μία ή δύο προτιμώμενες γλώσσες αγάπης –συχνά διαφορετικές από αυτές των δικών μας ανθρώπων. Δεν είναι σπάνιο εσύ να εκφράζεις την αγάπη σου στη γλώσσα σου και ο/η σύντροφός σου να μην τη βλέπει, επειδή μιλάει άλλη γλώσσα.

Ας πούμε ότι η δική σου γλώσσα αγάπης είναι τα δώρα, και συχνά κάνεις μικρές εκπλήξεις στον/η σύντροφό σου με δωράκια που λένε «είδα αυτό και σε σκέφτηκα». Εκείνος δεν ενθουσιάζεται με το δώρο σου όπως θα ενθουσιαζόσουν εσύ, γιατί η δική του γλώσσα αγάπης είναι οι πράξεις φροντίδας –θα προτιμούσε να αναλάβεις για μια μέρα τις δουλειές του σπιτιού από το να του αγοράζεις δώρα.

Το να μάθεις να μιλάς τη γλώσσα του/της συντρόφου σου μπορεί να βελτιώσει δραστικά τη σχέση σου. Αν δεν είσαι σίγουρος/η ποια είναι η γλώσσα αγάπης του καθενός σας, μπορείτε να κάνετε το σχετικό τεστ εδώ. 




Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα