1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Οι επιπτώσεις της αύξησης του μεγέθους του προστάτη στην ούρηση και τη στυτική λειτουργία 



Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021, 15:06

Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη μπορεί να έχει έναν αριθμό επιπτώσεων τόσο στη γενική όσο και στη σεξουαλική υγεία του άνδρα. Σε πρώτη φάση επηρεάζει άμεσα την ούρηση προκαλώντας τα παρακάτω συμπτώματα :

  • Συχνή και έντονη ανάγκη για ούρηση
  • Αίσθημα μη εκκένωσης της κύστης
  • Αδύναμη ροή ούρων
  • Προβλήματα κατά την έναρξη ή τη διακοπή της ούρησης

Τα προβλήματα του προστάτη όμως ενδέχεται να προκαλέσουν επίσης σεξουαλικά προβλήματα. Η σοβαρότητα των δεύτερων ποικίλει ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητα των πρώτων. Συχνές σεξουαλικές παρενέργειες των προβλημάτων του προστάτη περιλαμβάνουν τη στυτική δυσλειτουργία, τη μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση, τα προβλήματα κατά τη διατήρηση της στύσης και τη μειωμένη libido, παράγοντες που επίσης επηρεάζουν την εκδήλωσή τους είναι η ηλικία, τα γονίδια και το άγχος.

Πιο συγκεκριμένα η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ), η οποία χαρακτηρίζεται από την αύξηση του μεγέθους του αδένα,  συνδέεται με την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Η ΣΔ μπορεί να προκληθεί από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και ο υπογοναδισμός, μπορεί όμως επίσης να επιδεινωθεί από την αύξηση του μεγέθους του προστάτη.  

Ταυτόχρονα ενώ κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ΚΥΠ μπορεί να προκαλέσουν στυτικά προβλήματα,  η φαρμακευτική αγωγή για τη ΣΔ ενδέχεται να βελτιώσει τα συμπτώματα της ΚΥΠ. Οι σχετικές μελέτες έχουν μέχρι στιγμής δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, άλλα ωστόσο η χορήγηση φαρμάκων τύπου Viagra  δεν αποτελεί ενδεδειγμένη θεραπεία για την ΚΥΠ.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ΣΔ δεν είναι ασφαλή για κάποιους άνδρες, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν ιστορικό εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου, μη ρυθμισμένη στηθάγχη ή υπέρταση. 

Αρκετές θεραπευτικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ΚΥΠ. Οι άνδρες που υποφέρουν από συμπτώματα στην ούρηση ή τη σεξουαλική λειτουργία είναι σημαντικό να συζητήσουν τις εναλλακτικές τους με τον γιατρό τους. Αυτές μπορεί να κυμαίνονται από φαρμακευτική αγωγή και χειρουργεία έως  θεραπείες με βότανα και αλλαγές του τρόπου ζωής. 

andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021, 16:58



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα