1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Το Womentors είναι το πρόγραμμα ενδυνάμωσης νέων γυναικών που χρειαζόμασταν


Τι κοινό έχουν η Λία, φοιτήτρια Πληροφορικής στα Γιάννενα, η Εύα, διαχειρίστρια προγραμμάτων σε μη κυβερνητική οργάνωση στην Αθήνα, η Δέσποινα, γιατρός από τη Λάρισα, η Μαργαρίτα, coach ενδυνάμωσης από την Άνδρο, η Σοφία, στέλεχος στον χώρο της διαφήμισης από την Κρήτη και η Μαρία, σύμβουλος επιχειρήσεων από τη Θεσσαλονίκη; Είναι όλες τους γυναίκες που είχαν ένα κοινό όραμα: τη σφαιρική τους ενδυνάμωση προκειμένου να συμμετέχουν ισότιμα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή. Για τον λόγο αυτό, έκαναν πριν 2 χρόνια την εγγραφή τους στο Womentors, το πρόγραμμα ενδυνάμωσης νέων γυναικών του Ιδρύματος Λαμπράκη, το οποίο βασίζεται σε ένα βιώσιμο μοντέλο πολλαπλασιαστικής ενδυνάμωσης και συνηγορίας.

Η Εύα, η Μαργαρίτα, η Σοφία, η Λία, η Δέσποινα και η Μαρία, είναι 6 μόνο από τις 262 νέες οι οποίες εκπαιδεύτηκαν για να αναλάβουν ηγετικό ρόλο, οργανώνοντας μέσα σε 2 έτη σειρά σεμιναρίων ενδυνάμωσης για 50 νέες γυναίκες η καθεμία, και δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα πανελλαδικό δίκτυο 14.315 γυναικών 18-35 ετών, οι οποίες ανέπτυξαν τις ατομικές και κοινωνικές τους δεξιότητες, όπως την αυτοεκτίμηση, τη στοχοθεσία, την ψυχική τους ανθεκτικότητα και την παρρησία τους, έμαθαν να διαπραγματεύονται και να διεκδικούν, να καταπολεμούν στερεότυπα, να εναρμονίζουν την προσωπική με την επαγγελματική τους ζωή, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την υγεία τους και τους εαυτούς τους απέναντι σε κάθε μορφή διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης. Προετοιμάστηκαν για την αγορά εργασίας και για τη συμμετοχή σε κέντρα πολιτικού σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων και έμαθαν την αξία της πολιτειότητας, της έγκυρης και υπεύθυνης δημόσιας τοποθέτησης και δράσης, αλλά και το πώς μπορεί μια επιχειρηματική τους ιδέα να αποκτήσει σάρκα και οστά.

Σε μια χώρα που βρίσκεται σταθερά από το 2013 στην τελευταία θέση της ΕΕ-28 όσον αφορά στον δείκτη ισότητας φύλων, οι 14.315 αυτές γυναίκες δίνουν την υπόσχεση ότι το όνειρο με το οποίο ξεκίνησαν στο πρόγραμμα, θα το πραγματοποιήσουν τόσο για τον εαυτό τους όσο και για άλλες γυναίκες της γενιάς τους.

Τις έξι συμμετέχουσες του προγράμματος γνωρίσαμε στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το Ίδρυμα Λαμπράκη στην ατμοσφαιρική ταράτσα του ξενοδοχείου The Modernist, όπου είχαμε την ευκαιρία να εμπνευστούμε από τις προσωπικές τους ιστορίες και να μάθουμε περισσότερα για το πρόγραμμα γυναικείας ενδυνάμωσης Womentors, που θα συνεχιστεί και το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2023-24.

Τι είναι το Womentors;

To πρόγραμμα Womentors προσφέρει σε γυναίκες 18-35 ετών πολύπλευρη ενδυνάμωση μέσω εκπαίδευσης και ανάπτυξης ικανοτήτων για μεγαλύτερη συμμετοχή, λήψη αποφάσεων, δύναμη και δράση, ώστε να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους σε σχέση με την οικονομική τους δραστηριότητα, το δημόσιο/πολιτικό χώρο που έχουν στη διάθεσή τους, την εναρμόνιση του επαγγελματικού με τον προσωπικό χρόνο, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην εργασία και σε όλους τους τομείς της ζωής και την υγεία τους.

Αυτό πραγματοποιείται μέσω σεμιναρίων ενδυνάμωσης, μέσω αφηγήσεων κυρίως γυναικών, αλλά και κάποιων αντρών, που λειτουργούν ως έμπνευση για τις νέες γυναίκες, μέσω της επικοινωνίας με μέντορες που διαθέτουν γνώση και εμπειρία σε διάφορους τομείς και απαντούν σε ερωτήματα των νέων γυναικών και μέσω της δικτύωσης μεταξύ των συμμετεχουσών.

Κεντρικός άξονας του προγράμματος είναι τα σεμινάρια ενδυνάμωσης. Αρχικά επρόκειτο να εξελιχθούν σε 4 δια ζώσης ημερίδες που θα προσφέρονταν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όμως λόγω της πανδημίας χρειάστηκε να γίνουν προσαρμογές, ώστε το πρόγραμμα να προσφερθεί διαδικτυακά. Έτσι, διαμορφώθηκε μία σειρά 9 διαδικτυακών σεμιναρίων που έχουν συμμετοχικό και διαδραστικό χαρακτήρα και καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό φάσμα. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 άρχισαν να πραγματοποιούνται τα σεμινάρια του Womentors δια ζώσης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, τα Γιάννενα, τον Βόλο, τη Μυτιλήνη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και την Άνδρο, με τη μορφή 4 ημερίδων, ενώ παράλληλα συνέχισε η εξ αποστάσεως προσφορά τους για τις γυναίκες που δεν ήταν σε θέση να βρίσκονται στις πόλεις όπου γίνονταν τα σεμινάρια ή που απλά προτίμησαν τη διαδικτυακή εκδοχή.

Συμπληρωματικά στα σεμινάρια ενδυνάμωσης, οι γυναίκες συμμετέχουν σε δράσεις mentoring, αξιοποιώντας την πλατφόρμα των 100 mentors, όπου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους σε γυναίκες και άντρες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ποικίλους τομείς. Αντίστοιχα, παρακολουθώντας τις βιντεο-αφηγήσεις γυναικών που έχουν επιτύχει και διακριθεί σε διάφορους τομείς (επιστήμες, πολιτική, κοινωνία, τέχνες, αθλητισμός κ.ά.) ή που έχουν υπερβεί στερεότυπα σε τομείς, όπως η εναρμόνιση προσωπικού-επαγγελματικού χρόνου ή που έχουν υποστεί βία, οι νέες γυναίκες συζητούν σύγχρονα και ασύγχρονα μέσα στις ομάδες τους, αλλά και στον κοινωνικό τους περίγυρο, ενισχύοντας έτσι την ενημέρωση και τον προβληματισμό σχετικά με τις ανισότητες και τα στερεότυπα φύλου. Τις αφηγήσεις αυτές τις έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 47.600 άτομα.

Παρέμβαση στο σχολείο: Η αλλαγή ξεκινά από νωρίς

Τα θέματα ισότητας αφορούν στον ίδιο βαθμό όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το φύλο ή άλλα χαρακτηριστικά τους και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να τα προσεγγίζουμε με τρόπο ενιαίο και συστηματικό για κορίτσια και αγόρια, από τη στιγμή της γέννησης, στο πλαίσιο της οικογένειας αλλά και μέσω της τυπικής εκπαίδευσης, από την προσχολική έως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε να μη χρειάζονται παρεμβάσεις σαν αυτή του WOMENTORS σε μεταγενέστερη ηλικία. Επειδή όμως αυτό δεν συμβαίνει, φτάνει ένα μεγάλο μερίδιο γυναικών και αντρών στην ηλικία των 18 ετών να έχουν αποδεχτεί ή υιοθετήσει -συνήθως υποσυνείδητα- απόψεις, στάσεις και συμπεριφορές συμβατές με το περιβάλλον των ανισοτήτων και διακρίσεων στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν στον ιδιωτικό και στο δημόσιο βίο τους.

Η παρέμβαση σε αυτά τα πρώτα χρόνια μπορεί και πρέπει να γίνει μέσα στο σχολείο, το οποίο δυστυχώς ακόμα συντηρεί και αναπαράγει στερεότυπα. Χρειάζεται να αναπτυχθεί περιεχόμενο και μεθοδολογία για όλες τις ηλικίες των μαθητριών και μαθητών και η εισήγηση των θεμάτων αυτών να γίνει από κοινού σε κορίτσια και αγόρια. Το Ίδρυμα Λαμπράκη δημιούργησε το «Έλα στη θέση μου!», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθήτριες και μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο στοχεύει στην αρχική ενημέρωση των παιδιών για τις ανισότητες και τα στερεότυπα φύλου και στην υποστήριξή τους ώστε να κατανοήσουν τις υφιστάμενες ανισότητες, να διερευνήσουν και ανιχνεύσουν τα δικά τους στερεότυπα, να μπουν το ένα στη θέση του άλλου μέσα από ομαδοσυνεργατικές, βιωματικές και μαθητοκεντρικές δραστηριότητες και να προσεγγίσουν κριτικά το ζήτημα της ισότητας των φύλων και του ρόλου και της ευθύνης του καθενός και της καθεμιάς μας στην άρση των ανισοτήτων και των διακρίσεων.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και υλοποιείται στα σχολεία από το σχολικό έτος 2021-22 με τη συμμετοχή μέχρι σήμερα περισσότερων από 14.106 μαθητών και μαθητριών από όλη τη χώρα και από ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Επιπλέον της εφαρμογής του προγράμματος σε συγκεκριμένα σχολεία με τη συστηματική υποστήριξη, επιμόρφωση και εποπτεία από το Ίδρυμα Λαμπράκη, το «Έλα στη θέση μου!» εντάχθηκε επιπρόσθετα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του γυμνασίου, όπου μπορεί διδάσκεται ως κατ’ επιλογήν εργαστήριο, αυξάνοντας έτσι δραστικά και σε βάθος χρόνου τον αριθμό των ωφελούμενων, αλλά και τη βιωσιμότητά του.

Το έργο WOMENTORS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο την “Αποστολή Άνθρωπος”.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα