1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Και πώς ακριβώς θα χτίσουμε καλή επικοινωνία;


Το ζήτημα της επικοινωνίας στις σχέσεις – ερωτικές, πλατωνικές, με το αφεντικό σου, δεν μας αφορά – είναι λίγο-πολύ η μαμά όλων των υπόλοιπων προβλημάτων που θα προκύψουν μεταξύ ανθρώπων. Και η λύση για αυτά τα προβλήματα είναι η καλύτερη επικοινωνία.

Ωραία, αυτό ήταν. Το βρήκαμε, τέλος το κείμενο.

Και επειδή σε γενικές γραμμές οι συμβουλές περί επικοινωνίας είναι λιγότερες σε σχέση με τις επιμέρους συμβουλές για να λύσουν τα συμπτώματα της κακής επικοινωνίας, εμείς επιλέγουμε να κοιτάξουμε ολόκληρο το δάσος και να σου προσφέρουμε μερικές συμβουλές που, ναι, θα κοπιάσεις για να σου γίνουν συνήθεια, μα θα σε βοηθήσουν μακροπρόθεσμα.

Μην γίνεσαι επικριτικός
Άλλοι άνθρωποι το έχουν στο αίμα τους, άλλοι δεν το έχουν καθόλου. Και τα δύο μπορούν να γίνουν πρόβλημα, αλλά αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, είναι απαραίτητο ν’ αρχίσεις να το ελέγχεις. Όσο περισσότερο το συνεχίζεις, με τόσο πιο αμυντικούς ανθρώπους θα έχεις να κάνεις.

Πες πράγματα που όντως εννοείς
Μετάφραση: Θέσε ένα καλό παράδειγμα στην καθημερινή σου επικοινωνία, έτσι ώστε όταν αναπόφευκτα πεις κάτι κακό στα νεύρα σου (όλοι το κάνουμε), να φανεί όντως σαν στιγμή που βγήκες εκτός εαυτού. Αν τα πράγματα που όντως εννοείς είναι μονίμως κακά, τότε ήρθε η ώρα να αρχίσεις να ψάχνεις από πού προέρχεται αυτή η κακία.

Να είσαι προετοιμασμένος να ακούσεις πράγματα που δεν θα σου αρέσουν
Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να ακούμε κάποιον να μας αναλύει τα λάθη μας και τις κακές μας συμπεριφορές. Είναι όμως αναγκαίο, αν ξέρουμε τουλάχιστον ότι ο άνθρωπος που το κάνει νοιάζεται για εμάς (ή έχει φτάσει στο αμήν και είναι το τελευταίο του βήμα πριν αρχίσει να μας βρίζει). Και είναι ακόμα πιο αναγκαίο να ακούσουμε προσεκτικά αυτά τα λόγια, επειδή σπάνια κάποιος θα μας δώσει πιο ξεκάθαρα το μήνυμα που πρέπει να ακούσουμε.

Μην προσπαθείς να βγαίνεις από πάνω
Ένα από τα συχνότερα λάθη στην επικοινωνία είναι να μην ακούμε στην πραγματικότητα αυτά που μας λένε, επειδή εκείνη τη στιγμή σκεφτόμαστε τι θα απαντήσουμε. Αυτό πρέπει να το σταματήσεις εντελώς, επειδή το να είσαι καλός ακροατής είναι εξίσου σημαντικό με το να ξέρεις να εκφράζεσαι σωστά. Καμία σχέση δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη. Και μην διακόπτεις ποτέ τους συνομιλητές σου.

Κάνε πολλές ερωτήσεις
Ο καλύτερος τρόπος για να είσαι παρών σε μία κουβέντα είναι να μην ντρέπεσαι να ρωτάς αν δεν κατάλαβες. Αν χρειάζεσαι περισσότερες εξηγήσεις. Αν χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για να μιλήσεις ή για να βάλεις σε μια σειρά τις σκέψεις σου, και αν ο συνομιλητής σου χρειάζεται το ίδιο. Κάνε ερωτήσεις για το πώς αισθάνεται το άτομο που σου μιλάει και για το πώς οι δικές σου πράξεις επηρεάζουν την ζωή του.

Οι άνθρωποι θέλουμε να μιλάμε για αυτά που νιώθουμε. Τις περισσότερες φορές, όμως, φοβόμαστε ότι θα γίνουμε φορτικοί, ή ότι αυτό που θέλουμε είναι εγωιστικό, ή προσπαθούμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση. Δεν γίνεται όμως να γνωρίσουμε τους άλλους ανθρώπους στον βαθμό που θα μπορούσαμε αν δεν επενδύσουμε στην καλή επικοινωνία. Οι πολλές ερωτήσεις είναι μια καλή αρχή για αυτό.




Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα