1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Σημαντική η συμμετοχή των συντρόφων στη συζήτηση για την αντιμετώπιση της νόσου Peyronie 



Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021, 16:43

Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, στη συζήτηση για την αντιμετώπιση της νόσου  Peyronie είναι σημαντικό να συμμετέχουν έκτος από τους ασθενείς και οι σύντροφοι. Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine και είναι μια από τις λίγες που εξετάζουν τη συμμετοχή των συντρόφων στις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της νόσου  Peyronie.

Η νόσος που χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη ινώδους ιστού στο πέος εμφανίζεται στο 13% των ανδρών. Οι πλάκες που σχηματίζονται ενδέχεται να οδηγήσουν σε παραμόρφωση του πέους με πιο συνήθη την κάμψη του οργάνου που δυσχεραίνει τη συνουσία.  

Οι άνδρες με νόσο  Peyronie ενδέχεται επίσης να εμφανίσουν πόνο, στυτική δυσλειτουργία, μείωση του μήκους του πέους, άγχος επίδοσης, καταθλιπτικά συμπτώματα και άλλου τύπου δυσφορία. Κάποιοι άνδρες αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή και συχνά εμφανίζονται προβλήματα στη σχέση με τη σύντροφο. 

Στη μελέτη συμμετείχαν 44 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια κατά την πρώτη επίσκεψη για την αξιολόγηση της νόσου Peyronie’. Όλοι οι άνδρες με μέση ηλικία τα 56 έτη συμπληρώσαν ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο για τη νόσο (PDQ), το οποίο αξιολογεί τα συμπτώματα, την ενόχληση και τον πόνο κατά τη συνουσία μέσα στους προηγούμενους τρεις μήνες. Οι ερευνητές επίσης μέτρησαν το μήκος του πέους και την κάμψη του. Οι γυναίκες με μέση ηλικία τα 54 έτη συμπληρώσαν τη γυναικεία εκδοχή του  PDQ καθώς και τον δείκτη γυναικείας σεξουαλικής λειτουργίας (FSFI).

Όλοι οι άνδρες ζούσαν με τη νόσο για ένα μέσο διάστημα 12 μηνών και κατά τον χρόνο της αξιολόγησης η μέση κάμψη πέους ήταν 75 μοίρες. Σχεδόν το 80% βρισκόταν στο χρόνιο στάδιο της νόσου, η παραμόρφωση του οργάνου είχε σταθεροποιηθεί για 6 περίπου μήνες και οι στύσεις τους δεν ήταν πλέον επώδυνες. Περίπου το 43% των ανδρών ανέφερε στυτική δυσλειτουργία και το 68% είπε ότι το πέος τους είχε μειωθεί σε μήκος από την πρώτη διάγνωση της νόσου. 

Με βάση τις βαθμολογίες στο FSFI πάνω από ¼ των γυναικών κάλυπταν τα κριτήρια για τη διάγνωση μιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Πάνω από τις μισές είχαν μεγάλη ή πολύ μεγάλη δυσκολία με τις σεξουαλικές στάσεις που απολάμβαναν στο παρελθόν και το 29% ανέφερε σοβαρή ή πολύ σοβαρή δυσφορία.  

Η σοβαρότητα και η κατεύθυνση της κάμψης δε βρέθηκε να επηρεάζουν τη δυσκολία ή τη δυσφορία σχετικά με τη σεξουαλική επαφή. Οι ασθενείς και οι σύντροφοι ανέφεραν παρόμοιες δυσκολίες αναφορικά με τη συνουσία, τη μειωμένη συχνότητα των επαφών και τη δυσφορία που σχετίζεται με αυτή. 

Ωστόσο περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες δήλωσαν ενοχλημένοι με την εικόνα του πέους σε στύση καθώς και σε γενικές γραμμές με την εμπειρία της συνουσίας. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο αίσθημα ντροπής ή ανεπάρκειας που νιώθουν οι ασθενείς εξαιτίας της παραμόρφωσης του πέους.

Οι ερευνητές συστήνουν τη συμμετοχή των συντρόφων στη συζήτηση με τον ειδικό για το θεραπευτικό πλάνο αντιμετώπισης της νόσου Peyronie. Προσθέτουν μάλιστα ότι η καλή επικοινωνία μεταξύ των δύο συντρόφων είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας. 

Αναγνωριστήκαν επίσης και αρκετοί περιορισμοί της μελέτης όπως είναι το μικρό δείγμα που περιορίζει τη δυνατότητα γενίκευσης των ευρημάτων, καθώς και το γεγονός ότι συμμετείχαν μόνο ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.  Τέλος οι έρευνες προτείνουν οι μελλοντικές μελέτες να συμπεριλάβουν μη ετεροφυλόφιλα και τρανς άτομα. 

www.andrologia.gr 

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021, 21:33



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα