1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Σεξουαλική υγεία των συντρόφων ασθενών με καρκίνο του προστάτη


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2023, 14:40

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην σεξουαλική υγεία του άνδρα και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 85% των επιζώντων από καρκίνο του προστάτη αναφέρει σεξουαλικές διαταραχές που μπορούν να πάρουν τη μορφή στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ), μεταβολών στον οργασμό, ανεσταλμένης εκσπερμάτισης, κλιμακτουρίας (ακράτεια κατά το σεξ), αλλαγών στο μέγεθος ή το σχήμα του πέους (συμπεριλαμβανομένης πεϊκής κάμψης), και μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας.

Αυτές οι μεταβολές μπορεί να είναι πολύ αποθαρρυντικές για τους πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη, μπορούν όμως να έχουν τεράστια επίπτωση και στις συντρόφους τους. Για αυτό τον σκοπό καταρτίστηκε μελέτη που εξερεύνησε τις αντιλήψεις γύρω από την σεξουαλική υγεία, τις ανησυχίες και τις ανάγκες των γυναικών συντρόφων ασθενών με καρκίνο του προστάτη, μέσα από ημιδομημένες τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Μέθοδοι

Οι ερευνητές διεξήγαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις με 12 γυναίκες συντρόφους επιζώντων από καρκίνο του προστάτη. Αυτές οι συμμετέχουσες που στρατολογήθηκαν από κλινικές και ομάδες υποστήριξης, ρωτήθηκαν σχετικά με την δική τους σεξουαλική υγεία και τις ακάλυπτες ανάγκες τους όπως επίσης και για τις σκέψεις τους, τις αντιλήψεις τους και τις ανησυχίες τους γύρω από την σεξουαλική υγεία. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022 και διήρκεσαν περίπου 60 λεπτά η κάθε μια.

Κάθε συνέντευξη ηχογραφήθηκε, απομαγνητοφωνήθηκε και κωδικοποιήθηκε ανεξάρτητα. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν τις εγγραφές και ταυτοποίησαν κοινά θέματα μεταξύ των συνεντευξιαζόμενων.

Αποτελέσματα

Αρκετά θέματα προέκυψαν από τις συνεντεύξεις. Ένα από αυτά ήταν η σημαντικές επιπτώσεις της σεξουαλικής δυσλειτουργίας που προέρχεται από τον καρκίνο του προστάτη στην γυναικεία σεξουαλική ποιότητα ζωής, για το οποίο μια συμμετέχουσα είπε:

«Ποτέ ξανά δεν ήταν το ίδιο. Ό, τι κι αν προσπάθησε, δε μπορεί να έχει πλήρη στύση χωρίς την αντλία κενού… Περάσαμε μια μεγάλη περίοδο που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε διείσδυση. Γίνονταν άλλα πράγματα. Υπήρχε στοματικό σεξ, αγγίγματα και τα λοιπά. Αυτό είναι υπέροχο. Επειδή όμως δεν το είχαμε κάνει για αρκετό καιρό, όταν το κάναμε ήταν επίπονο… Και σκεφτόμουν, “ουάου. Αυτό είναι κακό”. Αν πέρασε τόσος καιρός ώστε να γίνει επώδυνο για εμένα, γιατί ποτέ, απολύτως ποτέ δεν είχα πόνο… Νιώθω ότι το σώμα αλλάζει αν δεν κάνεις σεξ για μεγάλες χρονικές περιόδους».

Ένα ακόμα θέμα ήταν η διττή φύση της σεξουαλικής φύσης και ανάρρωσης και μια συμμετέχουσα αναφέρει:

«Ποτέ δεν κάναμε σεξ με πρόγραμμα… Όταν όμως παίρνεις κάτι [φάρμακα] πρέπει να προγραμματίζεις γι’ αυτό. Λοιπόν, ναι, υπήρξε πολλή επικοινωνία που ήταν απαραίτητη για να το ξεπεράσουμε όλο αυτό και για την ακρίβεια, αυτό ενίσχυσε το συναισθηματικό μας δέσιμο γιατί ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι αρρώστια των ανδρών, είναι αρρώστια του ζευγαριού».

Οι συμμετέχουσες επίσης μίλησαν για τον ρόλο του συντρόφου στην αντιμετώπιση και προσαρμογή στην σεξουαλική δυσλειτουργία, αναφέροντας πράγματα όπως:

«Δεν είχε πλέον την διάθεση να κάνει σεξ. Έτσι έγινα η υποκινήτρια κατά κάποιο τρόπο… Για μας η εμπειρία μας δηλαδή, ήταν καλύτερη από τα περισσότερα άλλα ζευγάρια γιατί συνεχίσαμε να κάνουμε σεξ. Παρέμεινε απολαυστικό για εμένα. Παρέμεινε απολαυστικό και γι’ αυτόν παρά το γεγονός ότι δε μπορούσε πάντα να ολοκληρώσει».

Πολλές συμμετέχουσες εξέφρασαν τις δυσκολίες τους να θίξουν την σεξουαλική δυσλειτουργία στην σχέση τους. Μια συμμετέχουσα λέει:

«Θέλω να πω, έχει ακόμα θέματα με την ακράτεια και τα λοιπά, και δεν θέλω να τον πιέζω, θέλω όμως να γνωρίζει ότι έχω μια ανάγκη που δεν ικανοποιείται… Νομίζω οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ λεπτό ζήτημα και φοβάμαι πως θα φανώ σα να τον πιέζω».

Ένα συχνό παράπονο που καταγράφηκε ήταν η έλλειψη ενημέρωσης και συμβουλών από την πλευρά των γιατρών όσον αφορά την σεξουαλική υγεία. Μια γυναίκα αφηγείται:

«Δεν υπάρχουν ποιοτικές πληροφορίες. Κατ’ αρχήν δεν σου λένε τίποτα, δεν έχεις ιδέα. Ο ογκολόγος δεν ανάφερε τίποτα, ο ουρολόγος δεν ανάφερε τίποτα, κανείς δε μας ενημέρωσε σχετικά. Μας είπε κάτι λίγα ο ουρολόγος αφού τελικά αναγκαστήκαμε να τον ρωτήσουμε εμείς… αυτό με απογοήτευσε για να είμαι ειλικρινής, γιατί πιστεύω στην ελεύθερη πληροφόρηση και είμαι πεπεισμένη ότι αν δεν έχεις όλες τις πληροφορίες, δε μπορείς να κάνεις τίποτα… Οι άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν για το σεξ, ακόμα και οι γιατροί».

Τέλος, ανέκυψε και το θέμα του οφέλους που παρουσιάζει η αλληλεπίδραση με άλλες γυναίκες με ίδιες εμπειρίες στην αντιμετώπιση των ανικανοποίητων αναγκών. Πάνω στο θέμα μια γυναίκα αναφέρει:

«Είναι κάτι για το οποίο αν οι γυναίκες μπορούσαν να μιλήσουν η μια στην άλλη και συνειδητοποιούσαν ότι δεν είναι μόνες, θα μπορούσαν να βρουν την δύναμη να ξεπεράσουν όλα αυτά τα προβλήματα στην σχέση τους που τους φαίνονται ανυπέρβλητα. Νομίζω ότι η σύνδεση με άλλους ανθρώπους που κάνουν ή έχουν κάνει το ίδιο ταξίδι είναι σημείο κλειδί».

Συζήτηση και συμπεράσματα

Αυτά τα ευρήματα φωτίζουν τις εμπειρίες των γυναικών συντρόφων των επιζώντων από καρκίνο του προστάτη και τις προκλήσεις σεξουαλικής υγείας που αντιμετωπίζουν. Αυτό είναι σημαντικό γιατί ενώ οι σύντροφοι συχνά επηρεάζονται το ίδιο από τον καρκίνο του προστάτη και τις θεραπείες του, μπορεί να αποκλείονται από τις συζητήσεις για την θεραπεία και την διαδικασία σεξουαλικής ανάρρωσης. Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν: «Η μελλοντική έρευνα και οι κλινικές προσπάθειες πρέπει να συνεχίσουν να εξερευνούν τις επιπτώσεις του καρκίνου του προστάτη στην σεξουαλική υγεία των συντρόφων και να ταυτοποιήσουν την βέλτιστη μέθοδο για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υποστήριξης και σεξουαλικής εκπαίδευσης των συντρόφων (π.χ. διαδικτυακές παρεμβάσεις). Οι μελλοντικές προσπάθειες πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να φέρουν σε επαφή τους συντρόφους με πηγές σεξουαλικής ενημέρωσης και να προωθήσουν την συμπερίληψη των συντρόφων στην διαδικασία σεξουαλικής ανάρρωσης».

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα