1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Αισθητά βελτιωμένη στύση μετά από θεραπείες κρουστικών κυμάτων


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020, 16:52

Οι επιστήμονες πλέον έχουν θετικές αποδείξεις ότι η θεραπεία με κρουστικά κύματα (LI-ESWT) μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά άνδρες με αγγειογενή στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) και η βελτίωση μπορεί να διαρκέσει για πάνω από 1 χρόνο.

Η μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Sexual Medicine και χρησιμοποίησε αιμοδυναμικές μετρήσεις στο πέος σαν αντικειμενική μέθοδο αξιολόγησης.

Τα κρουστικά κύματα πολλές φορές χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων, τη νεφρολιθίαση και τις φλεγμονές των αρθρώσεων ενώ η χρήση τους στην αντιμετώπιση της ΣΔ είναι σχετικά πρόσφατη.

Η μέθοδος περιλαμβάνει την χρήση ηχητικών κυμάτων για να υποβοηθήσει την δημιουργία νέων αγγείων στο πέος (αγγειογένεση). Από την στιγμή που οι στύσεις εξαρτώνται από την καλή ροή του αίματος στο πέος, η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει άνδρες των οποίων η αιματική ροή παρεμποδίζεται. Με αυτό τον τρόπο τα κρουστικά κύματα μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική στις φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες δεν είναι πάντα ενδεδειγμένες για όλες τις κατηγορίες ασθενών.

46 άνδρες με ΣΔ αγγειακής αιτιολογίας συμμετείχαν στη μελέτη, ηλικίας από 31 έως 72 ετών, με διάμεση ηλικία τα 54 χρόνια. Για την συμμετοχή τους ήταν απαραίτητο να έχουν παρουσιάσει ΣΔ για τουλάχιστον 6 μήνες.

Οι ασθενείς επιλέχθηκαν τυχαία να λάβουν είτε θεραπεία κρουστικών κυμάτων (30 άνδρες) είτε εικονική θεραπεία (16 άνδρες). 12 συνεδρίες διεξήχθησαν σε μια περίοδο 9 εβδομάδων, με κάθε 20λεπτη συνεδρία να περιλαμβάνει 300 κρούσεις σε πέντε διαφορετικά σημεία του πέους. Οι εικονικές θεραπείες ακολούθησαν παρόμοιο πρωτόκολλο με την διαφορά ότι χρησιμοποιήθηκε συσκευή που απέτρεπε την μετάδοση των κρούσεων στο πέος.

Κατά την έναρξη και τρεις μήνες μετά τις συνεδρίες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπερηχογραφία στο πέος για να μετρήσουν τις αλλαγές στη μέγιστη συστολική ταχύτητα (PSV) και τον δείκτη αντίστασης (RI). Επιπροσθέτως οι άνδρες συμπλήρωσαν και το ερωτηματολόγιο International Index of Erectile Function (IIEF) στην αρχή και ανά τρίμηνο μέχρι και 12 μήνες μετά την θεραπεία.

Η PSV αυξήθηκε κατά 4.5 cm/s μεσοσταθμικά μέσα σε 3 μήνες για την ομάδα που έκανε θεραπεία, κάτι σαφώς ενδεικτικό βελτιωμένης στυτικής λειτουργίας. Αντιθέτως, η ομάδα που έλαβε εικονική θεραπεία παρουσίασε αύξηση της PSV μόλις κατά 0,6 cm/s.

Οι επιδόσεις στο ερωτηματολόγιο IIEF ήταν συνεχώς καλύτερες για την ομάδα θεραπείας από την εικονική ομάδα, με ελάχιστη κλινική διαφορά το 57% στους 3 μήνες και 75% στους 12 μήνες, σε σύγκριση με 13% και 25% αντίστοιχα για την εικονική ομάδα.

Όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα: «Ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης μας είναι ότι οι επιδόσεις στο IIEF και η PSV βελτιώθηκαν σημαντικά στους 3 μήνες με παράλληλο τρόπο. Οι ασθενείς που δεν ανέφεραν βελτίωση στο IIEF δεν παρουσίασαν βελτίωση και στην PSV».

Οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν γιατί τα κρουστικά κύματα ήταν τόσο αποτελεσματικά για τους άνδρες με ΣΔ και καλούν σε περαιτέρω έρευνα η οποία θα ρίξει περισσότερο φως στο μηχανισμό δράσης των κρουστικών κυμάτων στα σηραγγώδη σώματα.

Τα κρουστικά κύματα είναι μια αξιόπιστη θεραπεία για την ΣΔ όμως χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να προσδιοριστούν τα ακριβή θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα ωφελήσουν συγκεκριμένους ασθενείς. Για παράδειγμα, άνδρες με ήπια ΣΔ μπορεί να χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες από αυτούς με βαριάς μορφής ΣΔ. Η ηλικία και οι συννοσηρότητες (όπως ο διαβήτης) μπορούν επίσης να επηρεάσουν την διάρκεια των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Όπως καταλήγει η μελέτη: «Η έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στον εντοπισμό των ασθενών που μπορούν να ωφεληθούν πραγματικά από αυτή την επαναστατική θεραπεία και στον καθορισμό των ενδείξεων και των κατάλληλων πρωτοκόλλων».

Πηγή: andrologia.gr 

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα