1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Πόσες νευρικές απολήξεις υπάρχουν στην κλειτορίδα;



Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023, 14:41

Η κλειτορίδα είναι ιστορικά ένα «υποτιμημένο» τμήμα της ανθρώπινης ανατομίας. Παρά τον σημαντικό της ρόλο στην σεξουαλική ικανοποίηση και την σεξουαλική λειτουργία των γυναικών, είναι ακόμα σχετικά δύσκολο να βρεθούν. Πιο συγκεκριμένα, δυστυχώς η έλλειψη επιστημονικών πληροφοριών γύρω από την κλειτορίδα μπορεί εν μέρει να οφείλεται στα ταμπού που επιμένουν να υπάρχουν γύρω από την γυναικεία σεξουαλικότητα και την ικανοποίηση.

Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες του τομέα της γυναικείας σεξουαλικής υγείας έχουν κάνει μεγάλες προόδους στην ανάδειξη της ανατομίας και της λειτουργίας της κλειτορίδας. Αν και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας κυκλοφορεί η πληροφορία ότι η κλειτορίδα έχει «8.000 νευρικές απολήξεις», ο αριθμός αυτός προκύπτει από μελέτες σε ζώα και όχι από μελέτες στην ανθρώπινη κλειτορίδα. Μέχρι τώρα καμιά κλινική μελέτη δεν έχει καταμετρήσει τον αριθμό των νευρικών ινών που διατρέχουν την ανθρώπινη κλειτορίδα.

Το ραχιαίο νεύρο της κλειτορίδας αποτελεί την κύρια πηγή της αισθητικότητας του οργάνου. Συνεπώς οι ερευνητές μιας πρόσφατης μελέτης επιδίωξαν να προσδιορίσουν τον αριθμό των νευρικών ινών (αξόνων) του ανθρώπινου ραχιαίου νεύρου της κλειτορίδας ώστε να υπολογίσουν κατά προσέγγιση το πλήθος των νευρικών ινών.

Για την διεξαγωγή αυτής της μελέτης, λήφθηκαν δείγματα ραχιαίων νεύρων από εφτά τρανς άνδρες που υποβλήθηκαν σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου με φαλλοπλαστική. Δύο από τα δείγματα δεν περιείχαν επαρκείς νευρικούς ιστούς για ανάλυση και συνεπώς οι επιστήμονες μέτρησαν τις νευρικές ίνες σε σύνολο πέντε δειγμάτων.

Τα πέντε αυτά δείγμα περιείχαν αντίστοιχα 5.189, 5.023, 5.543, 5.021 και 4.926 νευρικούς άξονες, κατά συνέπεια ο μέσος όρος νευρικών ινών μεταξύ αυτών των δειγμάτων ήταν 5.140. Παρόλα αυτά, από την στιγμή τα ραχιαία νεύρα της κλειτορίδας έχουν δυο συμμετρικές πλευρές, ο αριθμός αυτός πρέπει να διπλασιαστεί για να βρεθεί ο μέσος όρος των νευρικών ινών της ανθρώπινης κλειτορίδας: 10.280.

Με 10.280 νευρικές ίνες, η ανθρώπινη κλειτορίδα έχει πολλές περισσότερες νευρικές απολήξεις απ’ ότι θεωρούνταν παλαιότερα. Τα αποτελέσματα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά και παρέχουν μια πιο ακριβή εικόνα της κλειτορίδας για τη μελλοντική έρευνα, για εκπαιδευτικούς σκοπούς αλλά και τις ιατρικές διαδικασίες που περιλαμβάνουν την μεταβολή ή την αναδόμηση της κλειτορίδας.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023, 14:41



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα