1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Οικονομικοί τρόποι να τρως υγιεινά


Η διατροφή που επιλέγουμε να κάνουμε η σε κάποιες περιπτώσεις η απαιτητική καθημερινότητα μας επιβάλλει σε κάποιο βαθμό, είναι βαρύνουσας σημασίας τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Το να τρέφεται κάποιος υγιεινά όταν οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι δεν είναι εύκολη υπόθεση και το αυξανόμενο κόστος ζωής δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες μας. Τα λαχανικά, τα φρούτα και οι πηγές πρωτεΐνης είναι συνώνυμα με την διατήρηση της υγείας αλλά κοστίζουν παραπάνω σε σχέση με φθηνότερα αλλά πολλές φορές επιβλαβή τρόφιμα.

Τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι ακόμα και όταν οι καιροί απαιτούν να περιορίσουμε τα έξοδα μας υπάρχουν οικονομικοί τρόποι να δώσουμε στο σώμα μας τις απαραίτητες τροφές. Παρακάτω σου παραθέτουμε μερικούς από αυτούς.

Δημιουργήστε πρόγραμμα γευμάτων

Το πιο σημαντικό βήμα για μια υγιεινή  διατροφή  χωρίς να θυσιαστούν τα θρεπτικά συστατικά στον βωμό της εξοικονόμησης χρημάτων είναι ο προγραμματισμός. Αυτό σημαίνει πως αποφασίζουμε ποιες συνταγές θα φτιάξουμε την επόμενη η και επόμενες βδομάδες χωρίς να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Αναζητώντας ιδέες για θρεπτικά γεύματα είτε στο διαδίκτυο είτε σε βιβλία μαγειρικής και εν συνεχεία επιλέγοντας κάποιες από αυτές  θα αυξήσει τις πιθανότητες να έχουμε στο ψυγείο μας υγιεινά συστατικά.

Συστατικά πασπαρτού

Ένας τρόπος να τραφούμε σωστά χωρίς μεγάλες σπατάλες είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα συστατικό σε περισσότερες από μία συνταγές μέσα στη βδομάδα. Πχ αγοράζοντας ένα ολόκληρο κοτόπουλο μπορούμε την μια μέρα να φάμε μια σαλάτα με πηγή πρωτεΐνης το κοτόπουλο και την επόμενη μέρα να φτιάξουμε φαχιτας ή μια σούπα.

Σύμμαχος η κατάψυξη

Επιλέγοντας γεύματα τα οποία είναι εύκολο να καταξύψουμε θα μας βοηθήσει να έχουμε παραπάνω μερίδες ενός  θρεπτικού γεύματος στο ψυγείο μας και δεν θα χρειαστεί να περάσουμε κάθε μέρα στην κουζίνα μαγειρεύοντας. Πιθανότατα θα μας αποτρέψει από το να στραφούμε σε μια έτοιμη και όχι ποιοτική λύση εκείνες τις μέρες που είτε λόγω χρόνου είτε διάθεσης δεν θα μαγειρέψουμε. Ένα καλό παράδειγμα είναι μια σούπα λαχανικών που μπορεί κάποιος να φτιάξει στην αρχή της εβδομάδας και ότι απομείνει να το βάλει στην κατάξυψη για κατανάλωση προς το τέλος της βδομάδας.

Αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες

Τις περιόδους που τα σούπερ μάρκετ έχουν προσφορές στα ράφια τους σε προϊόντα όπως όσπρια, ρύζι ,κονσέρβες τομάτας και γενικότερα τρόφιμα μακράς διαρκείας μας παρουσιάζεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αγοράσουμε περισσότερες συσκευασίες από όσες θα χρειαστούμε στο εγγύς μέλλον. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εξοικονομήσουμε χρήματα και να έχουμε πάντα στο ντουλάπι μας συστατικά που αποτελούν τον κορμό πολλών συνταγών.

Στροφή στα κατεψυγμένα

Σε ο,τι αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά τα κατεψυγμένα αποτελούν μια υγιή εναλλακτική και σε πολύ πιο προσιτές τιμές σε σχέση με τα φρέσκα. Διαβάζουμε λοιπόν προσεκτικά τα συστατικά για να αποφύγουμε την αγορά κατεψυγμένων λαχανικών με επιπλέον σως που περιλαμβάνουν π.χ. ζάχαρη και αλάτι.

Εμπιστοσύνη στις μάρκες των σούπερ μάρκετ

Είναι λογικό να νιώθουμε οικειότητα και να εμπιστευόμαστε τις γνωστές μάρκες όμως σε πολλές περιπτώσεις οι πιο χαμηλού προφίλ μάρκες των σούπερ μάρκετ προσφέρουν προϊόντα εφάμιλλης αξίας σε χαμηλότερες τιμές. Οπότε αφήνοντας στην άκρη την προσκόλληση στις μεγάλες μάρκες μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα θρεπτικό γεύμα κερδίζοντας παράλληλα κάποια χρήματα.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα