1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

10 πράγματα που πρέπει να εντάξεις στη γενική καθαριότητα του σπιτιού

Τώρα που #μένουμε_σπίτι ψάχνουμε τρόπους να περάσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Η Κυριακή είναι η κατεξοχήν ημέρα για την καθαριότητα του σπιτιού, όμως δεν γίνεται πάντα με το ίδιο κέφι. Για να κάνουμε τη διαδικασία λίγο πιο ευχάριστη, έχουμε ετοιμάσει μια λίστα για να σας δείξουμε από πού να ξεκινήσετε.

1. Πλυντήριο πιάτων

Για να σιγουρευτείτε ότι αυτό το «θαυματουργό» μηχάνημα απομακρύνει ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες από τα πιάτα σας, πρέπει να μην ξεχνάτε να το καθαρίζετε. Αρχικά, αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα τροφών που έχουν συσσωρευτεί στο κάτω μέρος. Στη συνέχεια, εκτελέστε έναν κύκλο πλυσίματος μόνο με το ειδικό καθαριστικό μία φορά το μήνα.

2. Ντουλάπια κουζίνας

Με την πάροδο του χρόνου, η βρωμιά μπορεί να συσσωρευτεί στα ντουλάπια της κουζίνας -ειδικά εάν δεν χρησιμοποιείτε τον απορροφητήρα όταν μαγειρεύετε, ώστε να κρατήσετε τα λίπη μακριά από την κουζίνα σας. Χρησιμοποιήστε ειδική κρέμα για να τα καθαρίσετε και συγχρόνως να μην καταστρέψετε την ξύλινη επιφάνεια τους.

3. Τζάμια

Αντί να καθαρίζετε μόνο την εσωτερική επιφάνεια, η γενική καθαριότητα είναι μια καλή ευκαιρία να αφαιρέσετε τυχόν στίγματα και λεκέδες -που δεν έχετε χρόνο να αντιμετωπίσετε- και από την εξωτερική επιφάνεια των τζαμιών σας. Πλύνετε τα τζάμια μια μέρα με συννεφιά για να βεβαιωθείτε ότι ο ήλιος δεν θα στεγνώσει το καθαριστικό πριν προλάβετε να το σκουπίσετε.

4. Ξύλινα πατώματα

Ακόμα κι αν νομίζετε ότι πρέπει να σφουγγαρίζετε το ξύλινο δάπεδο κάθε εβδομάδα, αυτό θα μπορούσε να το καταστρέψει. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να το καθαρίζετε μόνο μία φορά κάθε δύο μήνες με ειδικό καθαριστικό. Έπειτα, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πιατάκια κάτω από τις γλάστρες με τα φυτά για να αποφύγετε ζημιές από το νερό και προστατευτικά επίπλων για να αποφύγετε τις γρατζουνιές.

5. Ψυγείο

Καθαρίστε το ψυγείο εσωτερικά και εξωτερικά. Βγάλτε όλα τα εσωτερικά ράφια του ψυγείου σας και φροντίστε να τα πλύνετε με ζεστό σαπουνόνερο. Στη συνέχεια, σκουπίστε με ένα σφουγγάρι τις επιφάνειες που δεν μπορούν να αφαιρεθούν από το εσωτερικό του ψυγείου, πριν βάλετε τα ράφια πίσω στη θέση τους.

6. Κλινοσκεπάσματα

Μην ξεχνάτε να πλένετε τα μαξιλάρια και τα παπλώματα που κοιμάστε 2-3 φορές κάθε χρόνο -δεδομένου ότι αλλάζετε τις μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια σας κάθε δύο εβδομάδες. Αυτά τα αφράτα αξεσουάρ ύπνου θα πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο ρούχων, αφού πρώτα διαβάσετε στην ετικέτα τις οδηγίες του κατασκευαστή.

7. Φούρνος

Εάν σας μυρίζει καμμένο κάθε φορά που ανάβετε τον φούρνο σας, ίσως είναι καιρός να του κάνετε ένα καλό καθάρισμα. Αφαιρέστε τις σχάρες από το εσωτερικό του και στη συνέχεια ψεκάστε τα καμμένα λίπη με αμμωνία. Πασπαλίστε το κάτω μέρος με μερικές σταγόνες λευκό ξύδι και σόδα, αφήστε το μείγμα μέχρι να δημιουργηθούν φυσαλίδες και απομακρύνετε τη βρωμιά με ένα σφουγγάρι.

8. Πλακάκια

Καλό είναι να καθαρίζετε τα πλακάκια του μπάνιου και της κουζίνας με καθαριστικά που έχουν ουδέτερο pH στην ετικέτα. Μπορείτε επίσης να ανακατέψετε μαγειρική σόδα με νερό για να φτιάξετε ένα σπιτικό καθαριστικό: Ρίξτε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα σε 7,5 λίτρα νερό και ανακατέψτε πολύ καλά. Στη συνέχεια, περάστε τα πλακάκια με το μείγμα με τη βοήθεια μιας σφουγγαρίστρας.

9. Ντουλάπα

Η οργάνωση της ντουλάπας είναι το πρώτο βήμα για την οργάνωση του σπιτιού σας. Ξεφορτωθείτε τα ρούχα και τα αξεσουάρ που δεν χρησιμοποιείτε πια και οργανώστε τα υπόλοιπα ανάλογα με το πώς ντύνεστε κάθε πρωί και με βάση το χρώμα. Η ντουλάπα σας θα γίνει πιο ελκυστική και η καθημερινή σας ρουτίνα πιο εύκολη.

10. Έπιπλα βεράντας

Πριν ξεκινήσει η ανοιξιάτικη περίοδος, πλύνετε τις καρέκλες (χωρίς τα μαξιλάρια) και το τραπέζι της βεράντας σας με μείγμα ζεστού νερού και υγρού πλυντηρίου πιάτων. Κατόπιν, ξαβγάλετε με νερό από το λάστιχο και αφήστε τα έπιπλα να στεγνώσουν με τον αέρα πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα