Αυτή είναι μια από τις πλέον αγαπημένες συνταγές για ολόφρεσκο ψάρι. Εύκολη, γρήγορη, εκπληκτική σε απόδοση, όταν η πρώτη ύλη είναι άριστη. Την κάνουμε όλο το χρόνο και είναι πάντα άψογη. Ενδείκνυται ωστόσο, για καλοκαίρι, για φάσεις δίαιτας και για τις φορές που η ζέστη ή το κρύο, ή ο χρόνος, η μέρα ή η διάθεση δεν θέλουν να σας βάλουν στην κουζίνα – δεν φταίτε εσείς, συμβαίνει και στους λάτρεις της μαγειρικής. Σούπερ εύκολο ψάρι ψητό στο φούρνο, στη λαδόκολλα, με ρίγανη και λεμόνι, σε λιγότερο από 30 λεπτά. Εσείς θα ασχοληθείτε ένα 5λεπτο, το πολύ. Και ναι, θα σας αρέσει!
Με εξαιρετική πρώτη ύλη το less is more αποδεικνύεται σοφό και μέγα προτέρημα – στο pandespani έχουμε αναφερθεί σ’ αυτή την ευφυή μείωση των υλικών πολλές φορές. Την ίδια λογική συμμερίζεται το ψάρι στη λαδόκολλα. Η ιδέα συνοψίζεται στο «κάντο εύκολα αναδεικνύοντας την πρώτη ύλη». Δηλαδή, δεν χρειάζεται – σώνει και καλά – να μπεις στον πειρασμό για πολυπλοκότητες προκειμένου να κάνεις ψητό ένα ολόφρεσκο ψάρι. Άστο στην ησυχία του. Keep it simple.
Η φρεσκάδα αρκεί. Βάλε ελάχιστα υλικά και δίπλα μια σαλάτα ή βραστά λαχανικά ή αρμυρίκια και λεμόνι ή λαδολέμονο. Αυτή η απλότητα είναι η πεμπτουσία της ελληνικότητας σε ένα πιάτο με ψάρι. Και είναι μακράν η πιο ενδιαφέρουσα, minimal και εύγευστη απόδοση μεσογειακού φαγητού με ψάρια και θαλασσινά.
Στη συνταγή χρησιμοποιήθηκε ένα ολόκληρο, ολόφρεσκο, ευτραφές λαβράκι μήκους 40 εκατ. Fish from Greece, περί τα 700 γραμμάρια. Αντίστοιχα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσιπούρα ή φαγκρί ή κρανιό ή άλλο ολόκληρο ψάρι.
Είναι ιδανική ποσότητα για δύο (ως λάιτ, πλην χορταστικό, κύριο πιάτο, με μια σαλάτα) ή για τέσσερις, αν το πάτε εστιατορικά ή σε πλήρες μενού με περισσότερα πιάτα. Αν είστε fan της ψαροφαγίας και πεινάτε, τόχετε και μόνος/μόνη.
Στη φωτό, η Jiddu: η γάτα του/της Pandespani. Δεν επιτίθεται στην πιατέλα με τα ψάρια, έχει τρόπους – το πολύ να μυρίσει, για έλεγχο της συνταγής. Μια καθαρή μπουκιά είναι μάλλον αρκετή για τη γεύση της. Και ένα χάιδεμα ή αγκαλιά μετά. Η Jiddu βλέπει όλες τις συνταγές όταν γίνονται και είναι μέγας φαν του κομπιούτερ, της μουσικής και της επεξεργασίας κειμένων και φωτογραφιών. ???
Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;
Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
και hashtag #pandespani
και πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια
Εύκολο, γρήγορο ψάρι ψητό στη λαδόκολλα σε 25 λεπτά
Προετοιμασία: 4-5 λεπτά. Ψήσιμο 20 λεπτά. Κάντε το λαδολέμονο όσο ψήνεται το ψάρι στη λαδόκολλα, στο φούρνο. Bonus: Δεν έχετε πλύσιμο ταψιού από ψητό ψάρι. Πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για 2 ή 4 άτομα, ανάλογα με τη σύνθεση/ αριθμό πιάτων του μενού)
1 ολόκληρο ψάρι 700-800 γρ. – χρησιμοποιήθηκε 1 λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece
5-6 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή 1.5-2 κ.γ. ξερή
1/2 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. (1 γραμμή) παρθένου ελαιόλαδου
Για το λαδολέμονο και το σερβίρισμα
1 λεμόνι χυμός και ξύσμα
αντίστοιχο ή παραπάνω (από το λεμόνι) ελαιόλαδο
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C. Κόβετε ένα κομμάτι λαδόκολλας κατά 10-12 εκατ. μεγαλύτερο από το μήκος του ψαριού.
Ετοιμάζετε το ψάρι: Απλώνετε το ψάρι στη λαδόκολλα και αλατοπιπερώνετε καλά στο εξωτερικό και εσωτερικά, στην κοιλιά. Το ψάρι δεν αλατίζεται μετά το μαγείρεμα/ ψήσιμο. Κάντε το επαρκώς σ’ αυτό το στάδιο. Το καθίζετε πάνω σε 3-4 φέτες λεμονιού και προσθέτετε τις υπόλοιπες στο εσωτερικό και στο πάνω μέρος μαζί με τα κλωναράκια της ρίγανης ή την ξερή.
Διπλώνετε τις άκρες της λαδόκολλας προς τα μέσα και γυρίζετε το ψάρι ώστε το τελείωμα του χαρτιού να είναι από πάνω. Δένετε με σπάγκο στα δυο άκρα και στη μέση.
Σημείωση: Αν δεν έχετε σπάγκο, χρησιμοποιείστε διπλή λαδόκολλα, με το κλείσιμο προς τα πάνω για μην φεύγουν τα υγρά.
Ψήσιμο: Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-22 λεπτά. Αποσύρετε.
Ετοιμάζετε το λαδολέμονο: Σε μπολ χτυπάτε όλα τα υλικά. Προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι, Δοκιμάζετε και διορθώνετε σύμφωνα με τη γεύση σας. Βάζετε το ξύσμα και μερικά φυλλαράκια ρίγανης.
Σερβίρισμα: Αφαιρείτε τον σπάγκο κόβοντάς τον. Μεταφέρετε το ψάρι στη λαδόκολλα σε πιατέλα ή σε πιάτα προσθέτοντας φέτες από λεμόνι ή λαδολέμονο και φύλλα ρίγανης.