1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Χούμους | Συνταγές – Sintayes.gr


Χούμους (hummus) που σημαίνει ρεβύθια στη αραβική γλώσσα και φτιάχνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για μια κρεμώδη σαλάτα ρεβυθιών που παραδοσιακά παρασκευάζεται από ταχίνι και ρεβύθια, λεμόνι και ελαιόλαδο με την προσθήκη διάφορων καρυκευμάτων, ενώ σερβίρεται σε βαθύ πιάτο με λάδι και ρίγανη. Στη Μ. Ανατολή τη χρησιμοποιούν ως συνοδευτικό του ψωμιού ή της αραβικής πίτας σε ρόλο ορεκτικού. Εδώ σας δίνουμε μια εύκολη συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για να απολαύσετε μια θαυμάσια σαλάτα που σίγουρα θα απολαύσετε. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 350 γρ. ρεβύθια
  • 1 κοφτή κ.σ. μαγειρική σόδα 
  • 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1/4 φλ. τσαγιού ταχίνι
  • 1/2 ή 1 μικρή σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κ.σ. κύμινο σε σκόνη 
  • 1 κοφτό κ.γ. πάπρικα σε σκόνη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε τα ρεβύθια να μουλιάσουν σε ένα μπολ με μπόλικο νερό και με τη 1 κ.σ. σόδα από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό και τα μεταφέρετε σε μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό.
  2. Τα βάζετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση το νερό τα ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα, αυξάνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε τα ρεβύθια σας για 50 λ έως 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά ανάλογα πόσο βραστερά είναι.
  3. Κρατάτε 1 φλ. τσαγιού νερό από αυτό που βράσατε τα ρεβύθια και στη συνέχεια τα στραγγίζετε καλά και τα αφήνετε για 5 λ να κρυώσουν. Μετά τα μεταφέρετε σε ένα μπλέντερ, προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, το σκόρδο (προαιρετικά) αλάτι, πιπέρι, το κύμινο και τη πάπρικα.
  4. Τα χτυπάτε στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε με τα μαχαίρια του μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αν είναι πολύ σφιχτό το μείγμα προσθέτετε λίγο από το νερό που κρατήσατε από τα βρασμένα ρεβίθια. Δοκιμάζετε και προσπαρμόζετε τα υλικά σας ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
  5. Μεταφέρετε το χούμους σε ένα μπολ, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε. Το σερβίρετε περιχυμένο με λίγο ελαιόλαδο, με σκόνη κύμινο, πάπρικα ή μπούκοβο, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και το απολαμβάνετε αλειμμένο σε ψωμί ή με πίτες για σουβλάκι. Διατηρείτε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.

Εκτέλεση της συνταγής σε φωτογραφίες

 

Sintayes.gr,

Συνταγή: Χούμους

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα