1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Φρυγαδέλι ο απόλυτος μεζές | Συνταγές


[*]

Φρυγαδέλια.. ένας από τους πιο νόστιμους και εύκολους μεζέδες που φτιάχνονται παραδοσιακά σε όλη την Δυτική Ελλάδα αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ειδικά το Πάσχα. Μια απλή και πολλή εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για να απολαύσετε αυτόν τον τέλειο μεζέ που γίνεται πολύ εύκολα και … τρώγεται πολύ πιο γρήγορα. 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο, κομμένο σε κομμάτια 4×5 εκ. περίπου [*]
  • 500 ml γάλα ή ξυνόγαλο
  • 1.500 γρ. αρνίσια μπόλια
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι αποξηραμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
  • 2 κ.σ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 2 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τζατζίκι για συνοδευτικό (συνταγή εδώ)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε καλά το συκώτι, το κόβετε σε μακρόστενα κομμάτια 4×5 εκ. περίπου και το μεταφέρετε σε σουρωτήρι. Μόλις στραγγίξει το μεταφέρετε σε βαθύ μπολ με το γάλα, τυλίγετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Μετά το βγάζετε από το γάλα, το σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας και το αφήνετε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Στη συνέχεια το βάζετε σε καθαρό μπολ το πασπαλίζετε με τη ρίγανη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο (προαιρετικά), αλάτι και πιπέρι και το ανακατεύετε με τα χέρια σας φορώντας γάντια μιας χρήσης. 
  3. Απλώνετε την μπόλια σας στο πάγκο εργασίας σας και την κόβετε σε ορθογώνια κομμάτια διαστάσεως 7×5 εκ. περίπου. Τοποθετείτε από ένα κομμάτι συκωτιού στην άκρη κάθε κομματιού μπόλιας, το τυλίγετε και το μεταφέρετε σε ένα ταψί (στρωμένο με λαδόκολα) με την ένωση προς τα κάτω. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα κομμάτια συκωτιού.
  4. Προσθέτετε στο ταψί τα σκόρδα και ψήνετε τα φρυγαδέλια σας σε καλά προσθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο στον αέρα για 30-35 λ, γυρίζοντάς τα κατά τη διάρκεια του ψησίματος απ” όλες τις πλευρές. Μόλις είναι έτοιμα τα σερβίρετε αμέσως ζεστά με τζατζίκι,.
  5. Εναλλακτικά αντί να τα ψήσετε στο φούρνο μπορείτε να περάσετε σε καλαμάκια και να τα ψήσετε στα κάρβουνα ή στο φούρνο σας στους 200 βαθμούς για 35 λ περίπου γυρίζοντάς τα τακτικά, πάνω σε σχάρα με ταψάκι από κάτω. Σε αυτή τη περίπτωση θα τρίψετε 2 σκελίδες σκόρδο και τις βάλετε μαζί με τα μυρωδικά πριν ανακατέψετε τα συκωτάκια.
  6. Σημείωση: Όπως και αν ψήσετε τα φρυγαδέλια σας θα τα παρακολουθείτε κατά την διάρκεια του ψησίματος και αν δείτε ότι παίρνουν γρήγορα χρώμα τα καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. Καλή σας απόλαυση!

[*] Μπορείτε να βάλετε και αρνίσιο ή κατσικίσιο συκώτι θα έξτρα γεύση. Σε αυτή τη περίπτωση δεν θα χρειαστεί να το αφήσετε σε γάλα απλά μόλις το στραγγίξετε κατευθείαν θα το μεταφέρετε σε μπολ και θα προσθέσετε τα μυρωδικά και το σκόρδο.

Σημείωση: Για διευκόλυνσή σας πριν απολώσετε την μπόλια στο πάγκο τη βάζετε σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό, (όχι καυτό γιατί θα διαλυθεί) και την αφήνετε να μαλακώσει, για να μπορείτε να την ανοίξετε εύκολα. Όταν μαλακώσει την στραγγίζετε πολύ καλά, την απλώνετε στον πάγκο και αφαιρείτε τα σκληρά σημεία της πριν την κόψετε σε κομμάτια.

Φ
Προσαρμοσμένο από Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Φρυγαδέλι ο απόλυτος μεζές

 


[*]Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα