1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Αρνάκι στις κληματόβεργες στο φούρνο του σπιτιού | Συνταγές


Πεντανόστιμο, λαχταριστό και μυρωδάτο αρνάκι, ψημένο πάνω σε κληματόβεργες, για να πάρει το αρνάκι την υπέροχη χαρακτιριστική μυρωδιά τους, στο φούρνο του σπιτιού σας. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή της Ν. Ισμυρνόγλου για να απολαύσετε στο Πασχαλινό ή επίσημο τραπέζι σας, όλες τις εποχές του χρόνου το απόλυτο πιάτο. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το κρέας
  • 1 μπούτι + 1 χεράκι ή 2 μπούτια αρνίσια (ή κατσικάκι γάλακτος) συνολικού βάρους περίπου 2½-3 κιλών, με το κόκαλο
  • 1 λεμόνι κομμένο στα 2
  • κληματόβεργες τόσες ώστε να φτιάξετε το πλέγμα στρώσης στο ταψί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα του κρέατος στο ψήσιμο
  • Για το αρωματικό μείγμα
  • ½ κ.σ. αλάτι
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.γ. φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου ψιλοκομμένα, ή 2 κ.γ. αποξηραμένο + 1-2 ολόκληρα κλωναράκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το αρωματικό μείγμα: Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε το αλάτι, το πιπέρι, το δεντρολίβανο, το σκόρδο και το ελαιόλαδο τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Για το κρέας: Πλένετε, σκουπίζετε τα κομμάτια κρέατος και τα τρίβετε καλά με το ½ λεμόνι. Με ένα μυτερό μαχαιράκι κάνετε 4-5 τομές βάθους 2 εκ. σε διάφορα σημεία του κάθε κομματιού,  και τις γεμίζετε το αρωματικό μείγμα. Με το αρωματικό μείγμα που θα περισσέψει, αλείφετε τα κομμάτια αρνιού εξωτερικά και μετά τα “τρίβετε” με αλατοπίπερο. 
  3. Σπάτε τις κληματόβεργες σε μέτρια κομμάτια και τις βάζετε σταυρωτά στο ταψί του φούρνου σας. Βάζετε τα κομμάτια αρνιού πάνω στο πλέγμα από τις κληματόβεργες και βάζετε το ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, ιδανικά για 12 ώρες ή για όλο το βράδυ.
  4. Σημείωση: Αν δεν χωράει το μεγάλο ταψί στο φούρνο το βάζετε σε μικρότερο ταψί με λίγες κληματόβεργες από κάτω και την επομένη το μεταφέρετε στο ταψί του φούρνου με τις μεγάλες κληματόβεργες.
  5. Την επομένη προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Ρίχνετε στο ταψί λίγο νερό ώστε να φτάσει σε ύψος 1 εκ. περίπου. Βάζετε το ταψί σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου και ψήνετε το αρνάκι σας για 20-30 λ.
  6. Μετά μειώνετε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς, τοποθετείτε πάνω στο κρέας τα ολόκληρα κλωναράκια δεντρολίβανου και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα (αν ψήσετε κατσικάκι) ή για περίπου 1 ώρα και 20 λ (αν ψήσετε αρνάκι).
  7. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε το νερό του ταψιού και αν έχει εξατμιστεί προσθέτετε λίγο ζεστό νερό. Προαιρετικά μπορείτε να αλείφετε ανά διαστήματα, με ένα πινέλο, το κρέας με ελαιόλαδο για να ροδίσει καλά. Θα καταλάβετε ότι το αρνάκι σας είναι έτοιμο όταν η πετσούλα του ροδίσει και σκάσει σε μερικά σημεία, ιδιαίτερα εκεί όπου εξέχουν τα κόκαλα.
  8. Για τον τελικό έλεγχο τρυπάτε το κρέας με μια πιρούνα και αν η πιρούνα το διαπερνά με ευκολία, βγει ελάχιστο υγρό που το χρώμα του να είναι διάφανο, τότε, σβήνετε το φούρνο, αφήνετε μισάνοιχτη την πόρτα του και αφήνετε το κρέας να «ξεκουραστεί» μέσα στο φούρνο, για περίπου 20 λ. Το ξεφουρνίζετε και το σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα κομμένο σε φέτες. Συνοδέψτε το με πατάτες φούρνου.

Photo

Sintayes.gr,

Συνταγή: Αρνάκι στις κληματόβεργες στο φούρνο του σπιτιού

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα