1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Υπάρχει τελικά υγιεινό χοτ ντογκ;


Αν και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα χοτ ντογκ θα μπορούσαν ποτέ να θεωρηθούν υγιεινή τροφή, η σύστασή τους έχει βελτιωθεί από την εποχή που τα γέμιζαν με κρέατα αμφιβόλου προέλευσης.

Όμως μην γελιέσαι, ακόμη και τα χοτ ντογκ που διατίθενται στο εμπόριο ως «υγιεινά» πιθανώς εξακολουθούν να είναι διατροφικές «βόμβες, με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, λίπος και νιτρικά άλατα.

Πώς μπορείς να επιλέξεις λοιπόν το πιο υγιεινό; Ή καλύτερα το λιγότερο… κακό;

Αρχικά, δώσε βάση στα συστατικά.

Αν δεν είσαι προσεκτικός με τα άλλα τρόφιμα που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα, ένα χοτ ντογκ μπορεί εύκολα να ανεβάσει την ημερήσια κατανάλωση σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά στα ουράνια. Πολλά λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης 70 γραμμαρίων τα οποία συνήθως γεμίζουν τα χοτ ντογκ περιέχουν 500 mg ή και περισσότερο νάτριο, που είναι σχεδόν το ένα τέταρτο των μέγιστων 2.300 mg που πρέπει να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα. Οι ίδιες ποσότητες ισχύουν πάνω κάτω και για τα «υγιεινά» λουκάνικα γαλοπούλας ή κοτόπουλου. 

Τα παραδοσιακά λουκάνικα από βοδινό και χοιρινό κρέας είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά. Ένα μοσχαρίσιο λουκάνικο περιέχει 13 γραμμάρια λίπους, με 5 από αυτά να είναι κορεσμένο. Επιλέγοντας λουκάνικο γαλοπούλας ή κοτόπουλου γλιτώνεις κάποια από τα λιπαρά – κατά μέσο όρο ένα λουκάνικο κοτόπουλου περιέχει 6 γραμμάρια λιπαρών, με 1,5 από αυτά κορεσμένα.

Όσον αφορά την ποιότητα του κρέατος, δεν είναι όλα τα λουκάνικα ίδια. Μερικά, περιλαμβάνουν αυτό που ονομάζεται «μηχανικά διαχωρισμένο κρέας» (χοιρινό ή πουλερικό), το οποίο το αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας (USDA) ορίζει ως «ένα προϊόν κρέατος που μοιάζει με πάστα και παράγεται από το άλεσμα των οστών με βρώσιμο κρέας, σε υψηλή πίεση».

Το USDA λέει επίσης ότι το μηχανικά διαχωρισμένο κρέας είναι ασφαλές, ωστόσο, το μηχανικά διαχωρισμένο βόειο κρέας δεν επιτρέπεται λόγω ανησυχιών για τη νόσο των τρελών αγελάδων. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων από την άλλη, σημειώνει ότι ο τρόπος επεξεργασίας αυτού του κρέατος αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων. Σε κάθε περίπτωση, αν το λουκάνικο μαγειρευτεί σωστά, δεν υπάρχει κίνδυνος.

Αν θες να αποφύγεις το μηχανικά διαχωρισμένο κρέας, τσέκαρε τη λίστα συστατικών στη συσκευασία, αν περιέχει μηχανικά διαχωρισμένο κρέας, οι κατασκευαστές υποχρεούνται να το πουν.

Ιδανικά, μπορείς να επιλέξεις μάρκες που χρησιμοποιούν βοδινό κρέας που τρέφεται με χόρτο  ή βιολογικά λουκάνικα, τα οποία παρασκευάζονται με κρέας ζώων που έχουν εκτραφεί χωρίς αντιβιοτικά.

Ανεξάρτητα πάντως από το πόσο υγιεινό μπορεί να είναι το λουκάνικο που επέλεξες, εξακολουθεί να είναι ένα επεξεργασμένο προϊόν κρέατος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει το επεξεργασμένο κρέας ως «κρέας που έχει επεξεργαστεί μέσω αλατίσματος, ωρίμανσης, ζύμωσης, καπνίσματος ή άλλων διαδικασιών για την ενίσχυση της γεύσης ή τη βελτίωση της συντήρησης». Εκτός από τα λουκάνικα, τα επεξεργασμένα κρέατα περιλαμβάνουν το μπέικον, τα αλλαντικά, το ζαμπόν, το σαλάμι κ.α και η κατανάλωσή τους συνδέεται με την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου, αλλά και καρδιοπαθειών.

Πέρα από το λουκάνικο βέβαια, το χοτ ντογκ έχει και μια σειρά από «εξτραδάκια», τα οποία είτε επιδεινώνουν είτε βελτιώνουν το διατροφικό του προφίλ. Τα τυπικά ψωμάκια για χοτ ντογκ παραδείγματος χάρη, παρασκευάζονται από επεξεργασμένο λευκό αλεύρι που έχει πολύ λίγες φυτικές ίνες ή θρεπτική αξία, ενώ συνήθως είναι πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι.  Αν έχεις την επιλογή, προτίμησε κάποιο ψωμάκι ολικής άλεσης λοιπόν.

Όσο για τα toppings, λίγη κέτσαπ ή μουστάρδα δεν κάνει κακό. Παρ’ όλα αυτά – αν έχεις τη δυνατότητα – θα πρέπει να ελέγχεις την περιεκτικότητα τους σε νάτριο και σάκχαρα. Και τα δύο μπορούν να έχουν περίπου 160 mg ανά κουταλιά της σούπας. Ενώ τόσο η κέτσαπ όσο και μερικές μουστάρδες, όπως η μουστάρδα μελιού, μπορούν επίσης να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Το ξινολάχανο από την άλλη πλευρά που τα συνοδεύει, είναι μια εξαιρετική επιλογή προβιοτικών. Αν τώρα το φτιάξεις στο σπίτι, μπορείς να προσθέσεις και μερικά ωμά λαχανικά – όπως ψιλοκομμένο μαρούλι ή λάχανο και φρέσκια ντομάτα.

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα