1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Τι να (μην) τρώω αν έχω σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;


Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι μια διαταραχή του κατώτερου πεπτικού συστήματος, η οποία σχετίζεται με την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου με το έντερο και αντίστροφα, καθώς το έντερο θεωρείται ως δεύτερος εγκέφαλος ο οποίος έχει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού.

Τα συμπτώματα συνήθως σχετίζονται με τον πεπτικό σωλήνα και μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό φούσκωμα, κοιλιακή διάταση, αέρια, δυσκοιλιότητα, διάρροια, αλλαγή στη σύσταση των κοπράνων, αλλαγή στη συχνότητα των κενώσεων και αίσθημα ατελούς κενώσεων.

Όπως αναφέρει η Παρασκευή-Μαρίνα Φρύδα, Διατροφολόγος, στο Iatronet, το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί λόγω κακής διατροφής, με μη σταθερή λήψη γευμάτων, καθιστικής ζωής, αλλά και λόγω άγχους, καθώς η συναισθηματική κατάσταση επηρεάζει διαφορετικά τον κάθε άνθρωπο και τις τροφές που λαμβάνει.

Πριν όμως γίνει η διάγνωση, καλό θα ήταν αρχικά να προβούμε σε κάποιες εξετάσεις (αιματολογικές, κολονοσκόπηση, εξέταση κοπράνων), με σκοπό να αποκλείσουμε άλλες ασθένειες όπου τα συμπτώματα είναι παρόμοια, όπως συμβαίνει στον καρκίνο του παχέος εντέρου, στη νόσο του Crohn κ.α.

Άτομα τα οποία έχουν διαγνωστεί με το σύνδρομο συνιστάται να καταγράφουν τα γεύματά τους (και τι περιείχαν), τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν την ώρα στης κατανάλωσης, καθώς και τα συμπτώματα που εμφάνισαν μετά τη βρώση.

Η συναισθηματική κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο, αφού η τροφή επηρεάζεται διαφορετικά ανάλογα με τα συναισθήματα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε ποιες τροφές μας ενοχλούν και να τις αποφεύγουμε.

Αρκετές φορές τα περιττά κιλά εντείνουν το πρόβλημα, καθώς έχει αποδειχθεί, ότι η απώλεια έστω και 10% του περιττού βάρους απαλλάσσει από τη δυσφορία, ιδιαίτερα στις γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Ως προς την κατανάλωση τροφίμων, η προσέγγιση αφορά τον καθένα ξεχωριστά και αυτό μπορεί να το καθορίσει ο ίδιος ο ασθενής με τον κατάλληλο διαιτολόγο-διατροφολόγο. Όμως υπάρχουν και κάποιες γενικές οδηγίες που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Η κατανάλωση γάλακτος θα πρέπει να διακοπεί και να γίνεται μόνο μέσω άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως είναι το γιαούρτι, το οποίο περιέχει λιγότερη λακτόζη. Αυτό συμβαίνει, διότι με την αύξηση της ηλικίας το γαστρεντερικό σύστημα χάνει την ικανότητά του να διασπά τη λακτόζη. Προτείνεται επίσης, η κατανάλωση προϊόντων χωρίς λακτόζη.

Ιδιαίτερα προσεκτική θα πρέπει να είναι η κατανάλωση των φυτικών ινών, καθώς από τη μία ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα, από την άλλη όμως πολλαπλασιάζουν τους πόνους και τα αέρια. Η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή θα πρέπει να γίνει σταδιακά και σε μικρές ποσότητες με αρκετή κατανάλωση υγρών-νερού.

Η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής προβιοτικών σε συνδυασμό με πρεβιοτικά θεωρείται απαραίτητη λύση στην θεραπεία, αφού βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου επαναφέροντας την ισορροπία του στη μικροχλωρίδα.

Παράλληλα, η ειδική δίαιτα FODMAPS ενδείκνυται για άτομα που πάσχουν από ευερέθιστο έντερο. Αυτή, όμως θα πρέπει να διαρκεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (περίπου 4-6 εβδομάδων), όπου απομακρύνονται τρόφιμα και συγκεκριμένα μια ομάδα υδατανθράκων βραχείας αλυσίδας (τα παραπάνω βρίσκονται σε συγκεκριμένη λίστα), τα οποία το λεπτό έντερο απορροφά ελάχιστα και η ζύμωσή τους γίνεται γρήγορα από την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προκαλούνται τα συμπτώματα του συνδρόμου ενώ σταδιακά γίνεται η επανεισαγωγή των τροφών με αυξανόμενες ποσότητες.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα