1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Το σεξ και η οικειότητα σε άτομο με νόσο του Πάρκινσον



Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023, 13:15

Προκλήσεις που σχετίζονται με το σεξ και την οικειότητα μπορεί να προκύψουν όταν ένα άτομο έχει νόσο του Πάρκινσον (PD). Αυτά τα ζητήματα ενδέχεται να οφείλονται σε αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία ή σε προβλήματα με τη σεξουαλική λειτουργία.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου ή να προκαλέσει δυσκολία στην ανάπτυξη οικειότητας. Ορισμένα άτομα με PD μπορεί να εμφανίσουν σεξουαλικά προβλήματα, ειδικά στα τελευταία στάδια της νόσου. Ένα άτομο που ζει με PD ενδέχεται ωστόσο να είναι σε θέση να βελτιώσει τη σεξουαλική του ζωή με ορισμένες θεραπείες και στρατηγικές.

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει σεξουαλικά προβλήματα όταν έχει PD. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Κατάθλιψη: Η Αμερικανική Ένωση για τη νόσο του Πάρκινσον αναφέρει ότι έως και το 40% των ατόμων με PD έχουν επίσης κατάθλιψη. Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της ζωής με PD ή λόγω αλλαγών στη χημεία του εγκεφάλου. Μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική λειτουργία ενός ατόμου και να οδηγήσει σε χαμηλή σεξουαλική ορμή. Έρευνα από το 2018 διαπίστωσε ότι το 62,5% των ανδρών με κατάθλιψη στη μελέτη είχαν μια μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
  • Ορισμένα φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα που θεραπεύουν την PD μπορεί να επηρεάσουν τη λίμπιντο, τη σεξουαλική επιθυμία και την αίσθηση ενός ατόμου. Εάν ένα άτομο παρατηρήσει αλλαγές στις σεξουαλικές του συνήθειες μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό.
  • Κόπωση: Η PD μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται κουρασμένο. Εάν ένα άτομο έχει τακτικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, μπορεί να μην θέλει να εμπλακεί σε σωματική οικειότητα.
  • Θέματα κινητικότητας: Ο τρόμος, η ακαμψία και η βραδύτητα της κίνησης που είναι χαρακτηριστικά της PD μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να έχει σεξουαλική επαφή.
  • Άγχος: Το άγχος μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική ορμή και την ικανότητα ενός ατόμου να διατηρήσει στύση ή οργασμό.
  • Προβλήματα ύπνου: Τα προβλήματα ύπνου, όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS), μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα κόπωσης. Το RLS είναι συχνό στα άτομα με PD.

Η νόσος μπορεί να επηρεάσει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, τη διάθεση και τα επίπεδα ντοπαμίνης ενός ατόμου. Ορισμένοι παράγοντες, όπως προβλήματα κινητικότητας, κόπωση ή φάρμακα, μπορούν επίσης να μειώσουν την επιθυμία ενός ατόμου για σεξ. Παράλληλα, η PD ενδέχεται να προκαλέσει σε ένα άτομο στυτική

δυσλειτουργία, κολπική ξηρότητα ή αδυναμία κορύφωσης.

Σε κάθε περίπτωση η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι σημαντική όταν αντιμετωπίζονται σεξουαλικά ζητήματα. Εάν ένα άτομο δυσκολεύεται να συζητήσει τα σεξουαλικά του προβλήματα με τον σύντροφό του, θα πρέπει να μιλήσει με έναν εξειδικευμένο ιατρό ή έναν θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών. Υπάρχουν πολλοί

τρόποι με τους οποίους ένα άτομο με PD μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική του ζωή και για αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν το άτομο ανησυχεί για τη σεξουαλικότητά του να απευθυνθεί σε ειδικό.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023, 13:15



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα