1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Τι είναι, πώς διαγιγνώσκεται και πώς θεραπεύεται;


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023, 15:07

Η αδενομύωση συμβαίνει όταν το εσωτερικό τμήμα της μήτρας (ενδομήτριο) εμφανίζεται στο μυϊκό στρώμα της μήτρας. Κάποιες γυναίκες που πάσχουν από αδενομύωση δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, άλλες όμως μπορεί να εμφανίσουν:

  • Χρόνιο πυελικό άλγος
  • Έντονη αιμορραγία κατά την έμμηνη ρύση
  • Μεγαλύτερη διάρκεια έμμηνης ρύσης
  • Έντονος πόνος και κράμπες κατά την έμμηνο ρύση
  • Πρήξιμο

Η αδενομύωση είναι παρόμοια με την ενδομητρίωση, την πάθηση δηλαδή που ενδομητριακός ιστός αναπτύσσεται εκτός της μήτρας και σε άλλα όργανα της λεκάνης, όπως οι ωοθήκες. Είναι εφικτό κάποια γυναίκα να πάσχει ταυτόχρονα από από ενδομητρίωση και αδενομύωση.

Αρκετές πάσχουσες βρίσκουν ότι τα συμπτώματα υποχωρούν σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τα αίτια της ενδομητρίωσης. Παρόλα αυτά, έχουν ταυτοποιηθεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου:

  • Ιστορικό χειρουργικής επέμβασης στη μήτρα, όπως π.χ. καισαρική τομή ή αφαίρεση ινομυωμάτων.
  • Προηγούμενος τοκετός.
  • Ηλικία. Η αδενομύωση συναντάται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 40 – 50 ετών αν και μπορεί να επηρεάσει γυναίκες κάθε ηλικίας.

Η αδενομύωση μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, καθώς τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με αρκετές άλλες γυναικολογικές παθήσεις όπως τα ινομυώματα, οι πολύποδες του ενδομητρίου και η ενδομητρίωση.

Αν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μπορεί να πάσχετε από αδενομύωση, συνήθως θα προβεί σε κλινική εξέταση της λεκάνης για να ελέγξει για πόνο ή διόγκωση της μήτρας. (Καθώς ο ιστός αναπτύσσεται εντός του τοιχώματος της μήτρας, η μήτρα μπορεί να είναι διογκωμένη στην αφή).

Μπορεί επίσης να διενεργηθούν και απεικονιστικοί έλεγχοι όπως για παράδειγμα υπέρηχος ή/και μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία της αδενομύωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την βαρύτητα των συμπτωμάτων. Για κάποιες πάσχουσες η λήψη ενός απλού αναλγητικού φαρμάκου όπως η ιβουπροφαίνη κατά την διάρκεια της έμμηνης ρύσης είναι αρκετή για να μειώσει τον πόνο σε ανεκτά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζεστά μπάνια και η χρήση θερμοφόρας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά επίσης. 

Άλλες γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση με την χρήση ορμονικών θεραπειών όπως π.χ. τα αντισυλληπτικά φάρμακα, τα επιθέματα ορμονών, οι κολπικοί δακτύλιοι ή ειδικά σπιράλ με προγεστερόνη.

Σε σοβαρά περιστατικά αδενομύωσης μπορεί να απαιτηθεί υστερεκτομή, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Οι γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, μπορούν να συζητήσουν με τον γυναικολόγο τους την πιθανότητα εμβολισμού της μητριαίας αρτηρίας, μια διαδικασία που πραγματοποιείται από επεμβατικό ακτινολόγο και επιτρέπει την διακοπή της ροής του αίματος που τροφοδοτεί την ανάπτυξη του αδενομυωτικού ιστού.

Εξυπακούεται ότι όλες οι παραπάνω επιλογές πρέπει να εξετάζονται υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία του αρμόδιου γυναικολόγου που γνωρίζει το ιστορικό και την γενικότερη κατάσταση της υγείας της γυναίκας.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα