1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Ταπεινή, πλην χορταστική και ιδανική για τις κρύες μέρες


Η soup a l’ oignon, κοινώς η κρεμμυδόσουπα, είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά και δημοφιλή πιάτα της κλασικής γαλλικής κουζίνας και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, η γαλλική κρεμμυδόσουπα ξεκίνησε απ’ τον Λουδοβίκο ΙΕ’, όταν στο κυνηγετικό περίπτερο που βρισκόταν ένα απόγευμα πείνασε και τα μόνα υλικά που υπήρχαν διαθέσιμα εκείνη την στιγμή ήταν βούτυρο, κρεμμύδι και σαμπάνια.

Συνδυάζοντας τα υλικά με την «αυτοκρατορική του μαεστρία», λέγεται ότι δημιούργησε την πρώτη συνταγή αυτής της σούπας.

Ωστόσο, ιστορικά βιβλία αναφέρουν, ότι η soupe à l’oignon à la lyonnaise ήταν ένα βασικό πιάτο των σκληρά εργαζόμενων εργατών από τις φτωχογειτονιές της Λυών και μάλιστα των canuts, οι οποίοι ήταν καταπονημένοι και κακοπληρωμένοι υφαντές και υφάντρες της μεταξουργίας της γαλλικής πόλης.

Παρά την ταπεινότητα των υλικών της η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι ιδανική για κρύες χειμωνιάτικες μέρες, απόλυτα χορταστική και νόστιμη, ενώ μπορεί κάλλιστα να είναι το κύριο πιάτο σε ένα κανονικό τραπέζι.

Τι θα χρειαστείτε (για 6 μερίδες)

  • 5 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτά φετάκια
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο (ή 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο)
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 λίτρα ζωμός κότας ή λαχανικών, πολύ ζεστός
  • Αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • 1 μπαγκέτα
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση:

Αρχικά ρίχνουμε το βούτυρο (ή το λάδι) στην κατσαρόλα και την βάζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.

Μόλις λιώσει το βούτυρο (ή ζεσταθεί το λάδι), ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας. Πρέπει να γίνουν διαφανή και να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Θέλουν περίπου 15 λεπτά. Αν χρειαστεί, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.

Όταν γίνουν διαφανή, πασπαλίζουμε το αλεύρι, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να ψηθεί κι αυτό.

Αλατίζουμε.

Προσθέτουμε τον ζωμό βραστό. Μπορούμε να κρατήσουμε λίγο και να το προσθέσουμε αργότερα για να ρυθμίσουμε την πυκνότητα της σούπας. Μαγειρεύουμε 20 – 30 λεπτά.

Αν θέλουμε, μπορούμε, μόλις μαγειρευτεί, να την περάσουμε στο μπλέντερ, αλλά την κλασική εκδοχή τη σερβίρουμε ως έχει.

Κόβουμε φέτες από την μπαγκέτα, τις απλώνουμε σε ταψί, τις ραντίζουμε με ελάχιστο λάδι και τις βάζουμε στο φούρνο να στεγνώσουν καλά, να γίνουν σαν φρυγανιές.

Όταν είμαστε έτοιμοι για το σερβίρισμα, βάζουμε τριμμένη γραβιέρα πάνω στις ψημένες φέτες του ψωμιού και τις βάζουμε στο γκριλ για λίγο, ίσα να λιώσει το τυρί.

Βάζουμε στα πιάτα την κρεμμυδόσουπα και 1 – 2 φέτες με το λιωμένο τυρί από πάνω.

Διαβάστε επίσης:

Μάντισον Μαρς: Πιλότος Πολεμικής Αεροπορίας στέφθηκε «Μις Αμερική» κι έγραψε ιστορία

Kohl Eyeliner: Η “Arabian Nights” γοητευτική εκδοχή του που απογειώνει το βλέμμα


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα