1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Σιρόπι αγαύης θερμίδες


Ένα κουταλάκι του γλυκού αγαύη αποδίδει 21 θερμίδες, ενώ αποτελεί καλή πηγή βιταμινών C και B καθώς και μεταλλικών στοιχείων, σε αντίθεση με τη ζάχαρη που αποδίδει περισσότερες θερμίδες και καθόλου θρεπτικά συστατικά! Το νέκταρ της , αποτελείται από 90% φρουκτόζη και 10% γλυκόζη και αυτό το καθιστά ένα φυσικό γλυκαντικό με πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με την κοινή ζάχαρη. Έτσι, σε διαβητικούς ασθενείς, έχουμε μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης!

Από την άλλη, αν συγκρίνουμε το σιρόπι της με άλλα γλυκαντικά που περιέχουν θρεπτικές ουσίες, όπως η μελάσα, του σφενδάμου, το μέλι, η ζάχαρη από χουρμάδες κ.ο.κ., φαίνεται ότι σύμφωνα με κάποιες μελέτες, της αγαύης, έχει λιγότερα αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, η αυξημένη περιεκτικότητα του σιροπιού σε φρουκτόζη, δεν επιδρά μόνο θετικά στην υγεία μας. Προσοχή! Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρουκτόζης, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου, καθώς και άλλων σοβαρών ασθενειών!

Συμπερασματικά είναι ένα θρεπτικό γλυκαντικό, με λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη και ευεργετικές επιδράσεις στη ρύθμιση του σακχάρου, αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και να μην αντικαθιστά άλλα φυσικά γλυκαντικά.

  • Αντικαταστήστε την ζάχαρη στον καθημερινό σας καφέ με άλλα γλυκαντικά ένα εκ των οποίων είναι και το σιρόπι της.
  • Βρείτε συνταγές που την  χρησιμοποιούν  αντί για ζάχαρη.
  • Δώστε μια γλυκά νότα στο γιαούρτι σας προσθέτοντας λίγο σιρόπι της και ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα εποχής.

*Γλυκαιμικός δείκτης είναι με απλά λόγια εκείνος ο δείκτης που μας δείχνει κατά πόσο επηρεάζει η κάθε τροφή το βαθμό έκκρισης της ινσουλίνης σε σχέση με τη γλυκόζη.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα