1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Κατσικάκι κρασάτο με πατάτες φουρνιστές και τηγανιτές | Συνταγές


Πεντανόστιμο κατσικάκι που λιώνει στο στόμα, σιγομαγειρεμένο μόνο σε κρασί, απορροφώντας πλήρως τη νοστιμιά του ενώ οι συνηθισμένες τηγανητές πατάτες γίνονται ένα λαχταριστό έδεσμα «με το τίποτα», αφού πρώτα με το ψήσιμο αφρατεύει και νοστιμίζει η σάρκα τους, ενώ μετά με το τηγάνισμα που ακολουθεί ροδίζουν υπέροχα, χωρίς να απορροφήσουν υπερβολικό λάδι. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για το γιορτινό τραπέζι σας; Μια  συνταγή του Σεφ Μαν. Ασλάνογλου για να απολαύσετε ένα υπέροχο γεύμα στο γιορτινό τραπέζι σας!

Υλικά συνταγής

  • Για το κατσικάκι
  • 2½ κιλά κατσικάκι “χεράκι” και σβέρκο με το κόκκαλο, κομμένο σε μερίδες
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα, ξερά κοκκινόφλουδα κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ 
  • 1½ λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί (ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη) κατά προτίμηση Beaujolais
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κλαράκια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φυλλαράκια τους ή 1 γεμάτη κ.σ. αποξηραμένο 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τις πατάτες
  • 700-800 γρ. χοντρό θαλασσινό αλάτι (για να στρώσετε στη βάση ενός ταψιού που να χωράει τις πατάτες χαλαρά)
  • 10-12 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, ολόκληρες με τη φλούδα τους, πλυμένες και σχολαστικά βουρτσισμένες, καλά σκουπισμένες
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κατσικάκι: Πλένετε σχολαστικά τα κομμάτια του κρέατος για να απομακρύνετε τυχόν θραύσματα οστών από τον τεμαχισμό τους. Τα σκουπίζετε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας.
  2. Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια του κρέατος και τα κρεμμύδια, για 6-8 λ, μέχρι να ροδίσουν καλά. Μετά ρίχνετε όσο κρασί χρειαστεί, ώστε η στάθμη του να φτάσει περίπου 4 εκ. πάνω από τα υλικά.
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε τη δάφνη, το θυμάρι και αλατοπίπερο, χαμηλώνετε πολύ τη φωτιά και σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της, αφήνοντας μια χαραμάδα για να διαφεύγουν οι υδρατμοί. Σιγομαγειρεύετε για 2-2½ ώρες, μέχρι το ψαχνό να μαλακώσει, να μελώσει και να ξεκολλάει εύκολα από το κόκαλο και η σάλτσα να δέσει.
  4. Σημείωση: Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η φωτιά τόσο χαμηλή, ώστε το υγρό μόλις που να ανακινείται στο σκεύος ώστε το κρέας να μαγειρευτεί μόνο στο κρασί, χωρίς προσθήκη υγρών. Αν μαγειρευτεί σε υψηλότερη θερμοκρασία, ενδέχεται το κρασί να σωθεί και να χρειαστεί συμπλήρωμα νερού, κάτι που θα αλλάξει σημαντικά το τελικό γευστικό αποτέλεσμα.
  5. Για τις πατάτες: Ξεκινάτε το ψήσιμό τους όταν θα έχει περάσει 1 ώρα μαγειρέματος του κρέατος, ώστε να ετοιμαστούν τα υλικά ταυτόχρονα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Καλύπτετε τον πυθμένα ενός μεγάλου ταψιού με το χοντρό αλάτι και αραδιάζετε εκεί τις πατάτες.
  6. Τις ψήνετε για 50-60 λ (για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμες, βυθίζετε τη λάμα ενός μαχαιριού σε μία από αυτές, μέχρι το κέντρο της. πρέπει να τη διαπερνά με ευκολία και, αν χρειαστεί, τις ψήνετε για λίγα λεπτά ακόμη).
  7. Τις βγάζετε από το φούρνο και από το ταψί, και τις αφήνετε να κρυώσουν, ώστε να μπορείτε να τις πιάσετε με ευκολία. Μετά χωρίς να τις ξεφλουδίσετε, τις κόβετε σε κομμάτια κυδωνάτα. Αν φύγει η φλούδα τους σε μερικά σημεία μην σας ανησυχήσει για θα τηγανιστούν και θα ροδίσουν και νοστιμίσουν. 
  8. Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα (τόσο ώστε να φτάσει 1 εκ. από τον πάτο του σκεύους) και τις τηγανίζετε σε δόσεις. Προσέχετε, γιατί τηγανίζονται και ροδίζουν γρήγορα. Μετά τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και, όσο είναι ακόμα καυτές από το τηγάνισμα, τις πασπαλίζετε με λίγο χοντρό αλάτι.
  9. Μοιράζετε το κατσικάκι σας σε πιάτα, το περιχύνετε με τη σάλτσα του και το συνοδεύετε με τις πατάτες. Το σερβίρετε αμέσως ζεστό και καλή σας όρεξη!

Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κατσικάκι κρασάτο με πατάτες φουρνιστές και τηγανιτές

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα