1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Ψαρονέφρι πρασοσέλινο με ελαφρύ αυγολέμονο | Συνταγές


Χοιρινό με πράσα και σέλινο αυγολέμονο. Ένα κλασικό, παραδοσιακό και υγιεινό φαγητό για το Κυριακάτικο και καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Εδώ σας δίνουμε μια απλή συνταγή της Ν. Ισμυρνόγλου μεταμορφώνει αυτό το κλασικό φαγητό σε light λιχουδιά, χρησιμοποιώντας το χοιρινό φιλέτο αντί άλλου κομματιού, ελάχιστο λάδι και ασπράδια για το αυγολέμονο. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό, περίπου, ψαρονέφρι (2-3 μικρά ψαρονέφρια), κομμένο σε φέτες πάχους 1,5 εκ.
  • 4 μεγάλα πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε καρέ 1 εκ.
  • 1/2 ματσάκι σέλινο (χωρίς τα πολύ χοντρά κοτσάνια του), με τα φύλλα του, χοντροκομμένο
  • 1 μικρή σελινόριζα, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 κ.σ. ξερός δυόσμος τριμμένος ή 1/2 ματσάκι άνηθος 
  • (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο (αυξήστε τη ποσότητα αν θέλετε) 
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ελαφρύ αυγολέμονο 
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 1 λεμoνιού το ξύσμα + το χυμό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Έχετε ζητήσει από το κρεοπώλη σας να κόψει το ψαρονέφρι σε φέτες. Διαφορετικά το κόβετε μόνοι μας το βάζετε σε ένα πιάτο, το αλατοπιπερώνετε και από τις 2 πλευρές και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τα λαχανικά. Μπορείτε να το αφήσετε στο ψυγείο στο ψυγείο από 1/2 έως και 3 ώρες. 
  2. Καθαρίζετε τα λαχανικά σας, τα κόβετε σύμφωνα με τις πιο πάνω οδηγίες και τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστείτε. Ζεσταίνετε καλά μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσετε λάδι.
  3. Αλείφετε το κρέας με το χέρι σας με το μισό ελαιόλαδο (2 κ.σ.), το τοποθετείτε στη καυτή κατσαρόλα το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο και τα αφήνετε για 2-3 λ ή μέχρι να ροδίσουν αρκετά και να ξεκολλάνε από το πάτο της κατσαρόλας. Μετά τα γυρνάτε από την άλλη πλευρά, τα ψήνετε για άλλα 2 λ και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο πιάτο. 
  4. Στη ίδια καυτή κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι και το πράσο, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και τη δάφνη και σοτάρετε τα λαχανικά στα υγρά που θα βγάλουν. Κάθε φορά που πάνε να κολλήσουν τα υλικά, προσθέτετε λίγο νερό, περίπου 2-3 κ.σ. και ανακατεύετε. Αυτή η διαδικασία θα “πάρει” 5-6 λ.
  5. Προσθέτετε τη σελινόριζα, το σέλινο το υπόλοιπο ελαιόλαδο (3 κ.σ.) και ανακατεύετε. Ρίχνετε 2 ποτήρια ζεστό νερό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύετε τα λαχανικά σας για 20 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
  6. Στα τελευταία 5 λ βρασίματος προσθέτετε στη κατσαρόλα το κρέας, με τα υγρά που θα έχει βγάλει στο πιάτο, μαζί με το ξύσμα λεμονιού. Όταν είναι έτοιμο το φαγητό σας, δοκιμάζετε στο αλατοπίπερο, διορθώνετε, το αποσύρετε από τη φωτιά, πασπαλίζετε με το δυόσμο ή τον άνηθο και ανακινείτε κυκλικά τη κατσαρόλα.
  7. Για το ελαφρύ αυγολέμονο: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα ασπράδια και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχετε μια ελαφριά μαρέγκα. Ανακατεύετε το χυμό λεμονιού και 2-3 κ.σ. ζουμί από τη κατσαρόλα και το ρίχνετε στη μαρέγκα. 
  8. Μετά αρχίζετε να προσθέτετε, σιγά-σιγά στο αυγολέμονο όλο σχεδόν το ζουμί από το φαγητό σας, ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ. Περιχύνετε με το αυγολέμονο το φαγητό σας, ανακινείτε τη κατσαρόλα για να πάει παντού και το σερβίρετε ζεστό.

Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Ψαρονέφρι πρασοσέλινο με ελαφρύ αυγολέμονο

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα