1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Σεξουαλικές συμβουλές για γυναίκες με διαταραχές του πυελικού εδάφους



Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023, 11:46

Οι διαταραχές του πυελικού εδάφους (λεκάνη) είναι συχνές στις γυναίκες και μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή. Ορισμένα παραδείγματα διαταραχών του πυελικού εδάφους περιλαμβάνουν την ακράτεια (διαφυγή ούρων), την ακράτεια κοπράνων και την πρόπτωση (όταν ένα όργανο της πυέλου όπως η κύστη, η μήτρα ή το έντερο, βγαίνει από την κανονική του θέση και πέφτει προς τον κόλπο).

Η εγκυμοσύνη, o τοκετός, η εμμηνόπαυση, η συχνή δυσκοιλιότητα και η παχυσαρκία μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση διαταραχών του πυελικού εδάφους, αλλά πολλές από αυτές τις καταστάσεις μπορούν να βελτιωθούν μέσω θεραπευτικής αγωγής. Ωστόσο, για τις γυναίκες που δεν είναι έτοιμες ή δεν μπορούν να ακολουθήσουν αγωγή για τις διαταραχές αυτές, ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να καταστεί το σεξ πιο άνετο και ευχάριστο.

Εάν αντιμετωπίζετε διαφυγή ούρων:

  • Συζητήστε την κατάστασή σας με τον σεξουαλικό σας σύντροφο. Εάν έχετε ανησυχίες για τη διαφυγή ούρων ή κοπράνων κατά τη διάρκεια του σεξ, μια συζήτηση γι’ αυτό με τον σύντροφό σας πριν από το σεξ μπορεί να ανακουφίσει μέρος του άγχους που νιώθετε και να σας επιτρέψει να βρείτε μαζί λύσεις.
  • Βεβαιωθείτε ότι αδειάζετε πλήρως την ουροδόχο κύστη ή/και το έντερο πριν από την αναμενόμενη σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Περιορίστε την πρόσληψη υγρών μερικές ώρες πριν από το σεξ για να μειώσετε τον κίνδυνο διαρροών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.
  • Εξετάστε τη δυνατότητα να κάνετε σεξ στην μπανιέρα ή στο ντους για να καλύψετε οποιαδήποτε διαρροή μπορεί να συμβεί (εάν φυσικά η επιλογή να κάνετε σεξ στην μπανιέρα ή στο ντους ικανοποιεί εσάς και τον εταίρο σας).
  • Εάν υπάρχουν διαρροές από το έντερο, εξετάστε το ξέπλυμα του πρωκτού με νερό πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε σεξουαλικές στάσεις που ασκούν πίεση στην ουροδόχο κύστη, όπως η στάση του λεγόμενου «ιεραποστολικού». Αντ’ αυτού, υψώστε τη λεκάνη με τη βοήθεια μαξιλαριών όταν ξαπλώνετε στην πλάτη σας. Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί η τριβή στην ουροδόχο κύστη και να μειωθεί ο κίνδυνος διαφυγής ούρων.
  • Χαλαρώστε το σώμα σας μέσω βαθιών αναπνοών και ασκήσεων ενσυνειδητότητας πριν από το σεξ. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να απολαύσετε την εμπειρία, αντί να αισθάνεστε ανήσυχοι γι’ αυτήν.

Εάν πάσχετε από πρόπτωση οργάνου:

  • Πραγματοποιήστε μια ειλικρινή συζήτηση με τον σεξουαλικό σας σύντροφο για την κατάστασή σας. Αυτό μπορεί να ανακουφίσει κάποιο από το άγχος που μπορεί να νιώθετε σχετικά με την σεξουαλική δραστηριότητα όταν πάσχετε από πρόπτωση.
  • Να γνωρίζετε ότι το σεξ δεν θα επιδεινώσει την κατάστασή σας. Αντιθέτως το σεξ μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας αφού μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους.
  • Αποφεύγετε στάσεις σεξ που απαιτούν όρθια στάση, όπως η στάση «καουμπόισσα» (“cowgirl”)  και «ανάποδη καουμπόισσα» (“reverse cowgirl”), καθώς η βαρύτητα θα καθιστά την πρόπτωση πιο εμφανή. Δοκιμάστε την τροποποιημένη στάση του «ιεραποστολικού» (ξαπλωμένη στην πλάτη με τo κάτω μέρος της πλάτης υποστηριζόμενο από ένα μαξιλάρι), την στάση «στα τέσσερα» (“doggy style”) ή το να ξαπλώσετε στην κοιλιά σας για μια καλύτερη εμπειρία.
  • Ασκηθείτε σε μεθόδους ευαισθητοποίησης και άλλες τεχνικές χαλάρωσης για να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τις σεξουαλικές εμπειρίες σας.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023, 11:46



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα