1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Πώς θα διαλέξεις τις καλύτερες ντομάτες


Η ντομάτα είναι το απόλυτο λαχανικό (ή μήπως φρούτο;) του καλοκαιριού, δίχως αμφιβολία. Πρωταγωνιστεί σε σάλτσες για ζυμαρικά, σε χωριάτικες σαλάτες ή αγγγουροντομάτες και φυσικά στα παραδοσιακά, μαμαδίσια γεμιστά.

Πώς όμως θα επιλέξεις τις καλύτερες;

Ντομάτα από τον τόπο σου

Αυτό είναι προφανές, φρόντισε να επιλέγεις ντομάτες ελληνικές. Οι καλύτερες ντομάτες είναι εκείνες που δεν… ταξιδεύουν πολύ. Ο Μαραθώνας, η Ανάβυσσος, τα Τρίκαλα, η Κόρινθος, η Σαντορίνη, το Πήλιο, η Καρδίτσα και το Άργος είναι μόνο μερικές από τις περιοχές που φημίζονται για τις ντομάτες τους.

Κράτα, αλλά μην πιέζεις

Βάλε χεράκι οπωσδήποτε. Οι μικρότερες ντομάτες πρέπει να είναι σφιχτές αλλά όχι σκληρές. Οι μεγαλύτερες ντομάτες θα πρέπει να είναι βαριές για το μέγεθός τους, αλλά ούτε πολύ συμπαγείς ούτε πολύ μαλακές ή διογκωμένες. Επίσης θυμήσου πως θα συνεχίσουν να ωριμάζουν στο σπίτι σου.

Ομοιομορφία

Απόφυγε τις ντομάτες που έχουν σκληρές ή χλωμές κηλίδες κοντά στο κοτσάνι, καθώς και αυτές με μεγάλα «χτυπήματα» ή σκισίματα που είναι πολύ μεγάλα ή βαθιά για να τα αφαιρέσεις. Η καλή ντομάτα, πρέπει να έχει λεία, ομοιόμορφη… επιδερμίδα.

Να σε μυρίσει θέλει

Αν δεν βγάζει πολύ άρωμα, είναι πιθανό η ντομάτα να είναι άγουρη. Μια ώριμη ντομάτα πρέπει να μυρίζει έντονα και να βγάζει και λίγο άρωμα βασιλικού. Μη σου φαίνεται περίεργο, θα το καταλάβεις αν τη μυρίσεις.

Αν δεν είναι καλοκαίρι, διάλεξε ντοματίνια

Αν θελήσεις ντομάτα εκτός εποχής, επίλεξε τις μικρότερες ποικιλίες, όπως τα ντοματίνια, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να χτυπηθούν στη μεταφορά. Τα ντοματίνια ωριμάζουν συνήθως στο χωράφι πριν τη συγκομιδή τους, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο γευστικά από τις μεγαλύτερες ποικιλίες. Ιδιαίτερα τα ντοματίνια τσέρι, είναι πιο ζουμερά και νόστιμα, με πιο λεπτή φλούδα που τα κάνει να ξεχωρίζουν σε γεύση.

Η κατάλληλη ντομάτα για κάθε φαγητό

Για την χωριάτικη, προτίμησε τις σφιχτές ντομάτες, που δεν είναι χτυπημένες. Αντίθετα, για την κόκκινη σάλτσα, οι ντομάτες πρέπει να είναι πολύ ώριμες για να έχουν πιο γλυκιά γεύση. Αν στο μενού της εβδομάδας παίζουν γεμιστά, η μέση οδός είναι η λύση: οι ντομάτες δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρές αλλά ούτε και πολύ μαλακές, για να μην ανοίξουν στο γέμισμα.

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα