1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Ήξερες τι είναι και πώς μπαίνει το ανθρακικό στα αναψυκτικά;


Το ανθρακικό είναι διοξείδιο του άνθρακα και τίποτα παραπάν. Είναι υπεύθυνο για το άφρισμα του αναψυκτικού και για τις φυσαλίδες που δημιουργούνται στην επιφάνειά του. Αυτές οι φυσαλίδες και ο αφρός που βλέπουμε μέσα του, δεν είναι τίποτα άλλα παρά η αποχώρηση του διοξειδίου του άνθρακα από το μίγμα. Το ερώτημα είναι, γιατί αυτό αποχωρεί και δεν αποχωρούν και άλλα συστατικά;

Διαβάστε τι ακριβώς συμβαίνει στα αναψυκτικά για να καταλάβετε:

Οφείλεται καθαρά στον τρόπο με τον οποίο ”μπαίνει” το διοξείδιο του άνθρακα (= το ανθρακικό) στο μίγμα μας και στο ότι είναι αέριο. Ουσιαστικά ”πιέζουν” το αέριο αυτό μέσα στο αναψυκτικό κι αυτό αναμιγνύεται με το μίγμα. Αλλά θα δούμε ολοκληρωμένα τι συμβαίνει, αφού δούμε πως βάζουνε το ανθρακικό μέσα στα αναψυκτικά.

Πως βάζουνε ανθρακικό στα αναψυκτικά; Είναι αρκετά απλό. Γεμίζουνε το μπουκάλι ή το κουτάκι με το μίγμα, αφήνοντας λίγο κενό μέσα του. Στη συνέχεια, εισάγουνε πεπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα και αμέσως το σφραγίζουνε.

Σε αυτό το κενό, υπάρχει πεπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα, και ανάλογα με την πίεση που έχει, εισχωρεί και ανάλογη ποσότητα μέσα στο αναψυκτικό μας: όσο μεγαλύτερη η πίεση, τόσο περισσότερο ανθρακικό.

Όσο περνάει η ώρα, τόσο λιγότερο ανθρακικό εισχωρεί στο μίγμα και μειώνεται η πίεση. Από ένα σημείο και μετά, σταματάει. Για να κρατήσουνε όμως συγκεκριμένη δοσολογία ανθρακικού μέσα στο αναψυκτικό, εισάγουνε πάντα συγκεκριμένη ποσότητα αερίου διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να υπάρχει πάντα πολύ συγκεκριμένος βαθμός πίεσης, ώστε να εισχωρήσει συγκεκριμένη ποσότητα.

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα