1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Πόσο ανθυγιεινά (δεν) τρώμε την Τσικνοπέμπτη;


Πατροπαράδοτα η Τσικνοπέμπτη συνδέεται με την άνευ όρων παράδοση στο κρέας, στακοψίδια και εν γένει στο… τσιτσι.

Δεν περίμενες εμάς να σου το πούμε, αλλά ένα πληθωρικό γεύμα αυτή τη μέρα είναι σίγουρο πώς θα σε φορτώσει με ένα κάρο θερμίδες, καθώς και ανθυγιεινές ενώσεις από τα κάρβουνα.

Αλλά τι να κάνεις; Μπορείς να το αποφύγεις, χωρίς να γίνεις μίζερος;

Φυσικά και μπορείς. Αρκεί να ξέρεις τι να επιλέξεις και πώς να φας σωστά.

Μια καλή επιλογή είναι τα παϊδάκια κοτόπουλου συγκριτικά με τα αρνίσια.  Έτσι θα γλιτώσεις τουλάχιστον 200 θερμίδες ανά μερίδα. Αν πάλι τα έχεις λαχταρίσει τα άτιμα τα αρνίσια, απόφυγε τουλάχιστον αυτά που προέρχονται από μέρη κοντά στο λαιμό του ζώου γιατί είναι τα πιο λιπαρά.

Αν ψήσεις με την φαμίλια/παρέα στο σπίτι, φρόντισε να κάνεις ένα καλό μαρινάρισμα στα κρέατα – δες εδώ πώς.  Πέρα από το ότι θα τους δώσεις πιο πλούσια γεύση, θα τα προστατεύσεις από επιβλαβείς χημικές ουσίες που παράγονται με το ψήσιμο πρωτεϊνούχων τροφίμων σε υψηλή φωτιά, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι ετεροκυκλικές αμίνες.

Επίσης, προτίμησε λουκάνικα γαλοπούλας ή κοτόπουλου, καθώς ένα κανονικό λουκάνικο έχει περί τις 300 θερμίδες (το ελάχιστο) και 15 γραμμάρια λίπους.

Επίσης η χοιρινή ή μοσχαρίσια μπριζόλα είναι καλή επιλογή- αρκεί να αφαιρέσεις το λίπος- και αποδίδει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το αρνί, το κοκορέτσι ή τα λοιπά κοψίδια. Ενδεικτικά, μια μερίδα κοκορέτσι περιέχει περίπου 300 θερμίδες και 150 mg χοληστερόλη, ενώ τα 100γρ αρνιού περιέχουν 100 mg χοληστερόλη και περίπου 300 θερμίδες, το λιγότερο. Ακόμα καλύτερες επιλογές είναι το μοσχαρίσιο φιλέτο ή το ψαρονέφρι, αν υπάρχουν διαθέσιμα.

Για να αποφύγεις την δυσάρεστη καούρα η οποία είθισται να συνοδεύει ένα πληθωρικό τσιμπούσι, φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό, μάσα αργά και απόφυγε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό.

Βάλε στο γεύμα σαλάτες, αποφεύγοντας σος και μαγιονέζες που έχουν πολλές θερμίδες και λιπαρά και σε καμία περίπτωση μην ξαπλώσεις αμέσως μετά το φαγητό, αλλά κάνε έναν χαλαρό περίπατο μετά για να διευκολύνεις την πέψη. Τέλος, απόφυγε το κάπνισμα.

Καλή όρεξη και… καλή χώνεψη!


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα