1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Πεντανόστιμες γεμιστές μελιτζάνες στο φούρνο | Συνταγές

Μελιτζάνα παρμιτζιάνα! Μια παλιά ιταλική, κλασική συνταγή που έγινε δημοφιλής σε όλους τους λάτρεις της μελιτζάνας ανά το κόσμο για την απλότητά της και τη νοστιμιά της. Μελιτζάνες γεμιστές με την ίδια τη σάρκα της μελιτζάνας με κρεμμύδι σκόρδο, μοτσαρέλα, παρμεζάνα και σάλτσα ντομάτας, καλυμμένη με τυριά και ψίχουλα ψωμιού που όταν ψηθούν δίνουν μια ελαφρώς τραγανή κρούστα σε χρυσό καφέ χρώμα. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα πιάτο που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σας. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 2 μέτριες προς μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. τσαγιού ψίχουλα από ψωμί (ψωμί 2-3 ημερών χτυπημένο στο μούλτι σε μέτρια ψίχουλα)
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 2 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας με βασιλικό για ζυμαρικά έτοιμη εμπορίου ή σπιτική (συνταγή εδώ)
  • 1/4 φλ. τσαγιού ανάμικτα φύλλα μαϊντανού και βασιλικού ψιλοκομμένα
  • 1½ φλ. τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα (1 φλ. + 1/2 φλ. χωριστά)
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένη παρμεζάνα (1/4 φλ. + 1/4 φλ. χωριστά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς. Κόβετε κάθε μελιτζάνα στη μέση κατά μήκος και με ένα κουτάλι αφαιρείτε την εσωτερική της ψίχα φροντίζοντας να αφήσετε περιμετρικά μέσα από τη φλούδα της ψίχα πάχους 1,3 εκ. περίπου. Ψιλοκόβετε σε μικρά κυβάκια τη ψίχα που αφαιρέσατε από τη μελιτζάνα και την αφήνετε στην άκρη.
  2. Τοποθετείτε τα 4 μισά κομμάτια μελιτζάνας σε ένα μικρό ταψί, που να χωράει τις 4 μισές μελιτζάνες ακριβώς, με τη σάρκα τους προς τα επάνω. Αλείφετε καλά τη κάθε μελιτζάνα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να παραψηθούν και χάσουν το σχήμα τους. 
  3. Εν τω  μεταξύ, ρίχνετε σε ένα μπολ τα ψίχουλα ψωμιού, 1 κ.γ. ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι, τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη. Επίσης αν φτιάξετε τη δική σας σπιτική σάλτσα ντομάτας ξεκινήστε τη παρασκευή της. 
  4. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 4-5 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτετε τη ψιλοκομμένη ψίχα μελιτζάνας, το σκόρδο αλάτι και πιπέρι και τα μαγειρεύετε, ανακατεύοντας συχνά για 7-9 λ ή μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα και σωθούν τα υγρά της σάλτσας. 
  5. Στη συνέχεια προσθέτετε το 1 φλ. σάλτσα ντομάτας και αφήνετε να μαγειρευτούν όλα μαζί για 2 λ. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά ρίχνετε στο μείγμα το ψιλοκομμένο βασιλικό με το μαϊντανό, το 1 φλ. από τη τριμμένη μοτσαρέλα και 1/4 φλ. από τη παρμεζάνα και ανακατεύετε καλά. 
  6. Βγάζετε το ταψί με τις μελιτζάνες από το φούρνο, χωρίς να σβήσετε το φούρνο και μεταφέρετε με σπάτουλα προσεκτικά τις ψημμένες μελιτζάνες σε μεγάλη πιατέλα. Ρίχνετε στο ζεστό ταψί το υπόλοιπο 1 φλ. σάλτσας ντομάτας και από πάνω ξανα-τοποθετείτε τις 4 μισές μελιτζάνες. 
  7. Με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού μοιράζετε το μείγμα του τηγανιού γεμίζοντας ισομερώς τις μελιτζάνες. Πάνω από τη γέμιση πασπαλίζετε ισομερώς τη τριμμένη μοτσαρέλα και τη παρμεζάνα και τελειώνετε με τα ψίχουλα ψωμιού. Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και τα ψήνετε για 5 λ περίπου ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά και πάψουν ένα χρυσό-καφετί χρώμα τη ψίχουλα ψωμιού. Καλή σας όρεξη!

 

Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Πεντανόστιμες γεμιστές μελιτζάνες στο φούρνο

 

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα