1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Μανιταρόπιτα Παραδοσιακή – To extra tip της ειδικού για να μειώσουμε τη θερμιδική της αξία


Τα μανιτάρια έχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως νιασίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού και πεπτικού συστήματος, βιταμίνη D, κάλιο, σελήνιο και φώσφορο. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες. Ιδανικά για την κάλυψη των πρωτεϊνικών αναγκών και των χορτοφάγων.

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μαρίνα Πόγκα,  συστήνει στο Infowoman μία πολύ υγιεινή συνταγή μανιταρόπιτας που μπορείτε να καταναλώσετε είτε ως σνακ είτε ως κυρίως γεύμα! Προσοχή χρειάζεται μόνο απ’ όσους πάσχουν από ευερέθιστο έντερο, γιατί ανήκουν στα λαχανικά που είναι υψηλά σε FODMAP. Επομένως σε περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων, καλό είναι να τα αποφεύγετε.

Extra tip

Σημαντικό για τη θερμιδική αξία της μανιταρόπιτας παραδοσιακής, είναι η ποσότητα του ελαιολάδου που θα χρησιμοποιηθεί. Μειώστε την ποσότητα του ελαιολάδου στις πίτες σας και τότε θα έχετε ένα παραδοσιακό, γευστικό και υγιεινό σνακ ή γεύμα χωρίς υπερβολικές θερμίδες. Στη συγκεκριμένη συνταγή τα 90 γρ. αντιστοιχούν σε 6 κουταλιές της σούπας και είναι αρκετά για την παρασκευή της.

Μανιταρόπιτα Παραδοσιακή

Υλικά (για 16 κομμάτια των 100 γραμμαρίων)

1 πακέτο φύλλο χωριάτικο ολικής αλέσεως για πίτες

500 γρ. μανιτάρια champignons (τα κλασσικά άσπρα φρέσκα μανιτάρια που βρίσκουμε στο μανάβικο ή στο super market) , κομμένα σε φέτες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πράσο (το άσπρο μέρος) ψιλοκομμένο

60 γρ. μπέικον γαλοπούλας

200 γρ. κασέρι με χαμηλά λιπαρά κομμένο σε κύβους ή τριμμένο

1 αυγό

90 γρ. ελαιόλαδο

Φρέσκο πιπέρι, λίγη πάπρικα καπνιστή

Σουσάμι λευκό και μαύρο

Προετοιμασία

Ψιλοκόβουμε το μπέικον γαλοπούλας και το σοτάρουμε σε ζεστό τηγάνι χωρίς λάδι. Το μεταφέρουμε σε πιάτο.

Στο τηγάνι προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 4-5 λεπτά.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας λίγη πάπρικα καπνιστή.

Όταν εξατμιστούν τα υγρά από τα μανιτάρια, βάζουμε το μπέικον, το τυρί , το αυγό χτυπημένο και ανακατεύουμε καλά το μίγμα.

Προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι.

Δεν χρειάζεται να βάλουμε αλάτι γιατί έχει το τυρί και το μπέικον. Όμως μπορείτε να δοκιμάστε το μίγμα και αν σας φανεί ανάλατο να προσθέσετε.

Σε ένα τετράγωνο ταψί βάζουμε 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο και το απλώνουμε με πινέλο. Τοποθετούμε το φύλλο και συνεχίζουμε έτσι βάζοντας τα τρία φύλλα. Απλώνουμε την γέμιση και στη συνέχεια τα επόμενα τρία φύλλα.

Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και την πασπαλίζουμε με λευκό και μαύρο σουσάμι. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και άλλους σπόρους όπως παπαρουνόσπορο, κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο κ.α.

Διατροφική αξία ανά κομμάτι (100 γρ.)

Ενέργεια: 208 kcal

Πρωτεΐνες: 9,1 g

Υδατάνθρακες: 23,47 g

Λιπαρά: 8,84 g

Φυτικές ίνες: 1,85 g


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα