1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Κολοκυθόπιτα μυρωδάτη με γιαούρτι και τυριά | Συνταγές

Μια πεντανόστιμη, αφράτη κολοκυθόπιτα με γιαούρτι, τυριά, μυρωδικά και τραγανό φύλλο κρούστας. Μια συνταγή με απλά υλικά για μια πίτα που θα γίνει η αγαπημένη σας. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 1.800 γρ. κολοκυθάκια (καθαρό βάρος)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (μισό για τη γέμιση + μισό για το άλειμμα φύλλων)+ 3 κ.σ. επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 1 φλ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένη ή θρυμματισμένη φέτα
  • 3 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού τραχανά ή ρύζι ή πλιγούρι
  • 3/4 – 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου ή μέντας
  • 1 πακέτο (450 γρ.) φύλλα κρούστας

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε τις άκρες από τα κολοκυθάκια, τα πλένετε καλά και τα στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί. Τα τρίβετε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα μεταφέρετε σε σουρωτήρι και τα πιέζετε με τα χέρια σας να φύγουν τα πολλά υγρά τους.
  2. Μετά τα πασπαλίζετε με 2 κ.γ. αλάτι, τα ανακατεύετε και από πάνω βάζετε ένα βάρος, όπως ένα πιάτο ή μπολ και τα αφήνετε για 2 περίπου ώρες στο σουρωτήρι μέσα στο νεροχύτη για να στραγγίξουν τα πολλά υγρά τους. Περιστασιακά τα πιέζετε με την ανάποδη ενός κουταλιού για να στραγγίξουν πιο γρήγορα. Μετά τις 2 ώρες τα στύβετε με τα χέρια σας να φύγουν και τα υπόλοιπα υγρά τους και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Προσθέτετε στο μπολ το μισό ελαιόλαδο και το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά. Μετά ρίχνετε τα τυριά, τα αυγά, το τραχανά (ρύζι ή πλιγούρι), το δυόσμο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν πλήρως. Δοκιμάζετε και συμπληρώνετε ανάλογα αλάτι, αν απαιτείται, και ανακατεύετε.
  4. Λαδώνετε ένα ταψί με διάσταση βάσης 33×23 εκ. και ύψος 5 εκ. και στρώνετε στη βάση του τα μισά φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, λαδωμένα ένα ένα. Από πάνω ρίχνετε το μείγμα κολοκυθιών και το απλώνετε ισομερώς. 
  5. Κόβετε τις άκρες των κάτω φύλλων που προεξέχουν πολύ και το υπόλοιπο το “γυρίζετε” προς τα μέσα πάνω από το μείγμα. Από πάνω στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, και πάλι λαδωμένα ένα ένα, και πιέζετε τα φύλλα που προεξέχουν περιμετρικά, προς τα κάτω δηλ. προς τη βάση του ταψιού καλύπτοντας καλά τη πίτα.
  6. Εναλλακτικά μπορείτε να τα πιέσετε και πάλι ελαφρώς προς τη βάση γύρω γύρω και τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν να τις “τυλίξετε” έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα “χείλος” που να προεξέχει προς τα επάνω. (Δείτε τη φωτογραφία).
  7. Κόβετε τα επάνω φύλλα σε κομμάτια/μερίδες, λαδώνετε το τελευταίο φύλλο της επιφάνειας και ψήνετε τη πίτα σας, σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50-55 λ περίπου ή μέχρι να ψηθούν και ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα. 

Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κολοκυθόπιτα μυρωδάτη με γιαούρτι και τυριά

 

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα