1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Κίνδυνος για… τσουνάμι στην Ελλάδα


Οι καθηγητές του Τμήματος Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, της Σχολής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, Σπύρος Μαυρούλης και Μαρίλια Γώγου δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Geosciences σχετική έρευνα η οποία αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος ενδεχόμενου τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Με βάση τα ευρήματά τους οι ίδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προτείνουν επανεκτίμηση της κατάστασης σε ότι αφορά τους σεισμούς στην περιοχή.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι: «εκτός από τις επιπτώσεις τηλετσουνάμι των μακρινών σεισμών, υπάρχουν επίσης τοπικά τσουνάμι με μικρότερο αντίκτυπο στις ακτές, που αποδίδονται κυρίως σε τοπικά υπεράκτια ρήγματα και σε κατολισθήσεις που προκαλούνται από σεισμούς. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί καταστροφικά τοπικά τσουνάμι, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικής πυροδότησης».

Τα δεδομένα που συλλέχθησαν κατέδειξαν ότι οι περιοχές που δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα πριν χιλιάδες χρόνια ήταν αυτές της παραθαλάσσιας δυτικής Πελοποννήσου, κι ιδιαίτερα οι ακτές του Κυπαρισσιακού κόλπου όπως αντίστοιχα και το κεντροδυτικό και νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου.

«Στις ζώνες αυτές, η μορφολογία του βυθού και η εμφάνιση σεισμικής παραμόρφωσης του βυθού ή δευτερογενών υποθαλάσσιων φαινομένων, κυρίως κατολισθήσεις, αυξάνει την πιθανότητα καταστροφής στην παράκτια ζώνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα