1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

Η Keto και άλλες δημοφιλείς δίαιτες που δεν πρέπει να κάνεις


Γράφει η Κυριακή Στασινού, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος στο γραφείο Εat & Thrive

Η απώλεια βάρους αποτελεί μια διαδικασία που για πολλά άτομα μπορεί να είναι απαραίτητη, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, διαβήτης κ.α. Αν είστε και εσείς ένας από αυτούς, τότε είστε στο κατάλληλο άρθρο για να μάθετε ποιες δίαιτες δεν πρέπει να δοκιμάσετε για να χάσετε βάρος.

Κετογονική δίαιτα

Η κετογονική δίαιτα αποτελεί ένα διατροφικό πρότυπο, κατά το οποίο το άτομο απέχει από την κατανάλωση αμυλούχων τροφών, δηλαδή τροφών όπως είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες κ.α. Δεδομένου του πόσο βασικά τρόφιμα αποτελούν τα προαναφερθέντα στη διατροφή μας, και του πόσο συχνά τα συναντάμε στη καθημερινότητά μας, ο αποκλεισμός τους οδηγεί στην στέρηση αυτών των τροφίμων.

Πέρα από το κομμάτι της στέρησης των αγαπημένων τροφίμων, ο ανθρώπινος οργανισμός αντιλαμβάνεται την περίσταση της κετογονικής δίαιτας ως μία κατάσταση ασιτίας, καθώς του λείπει το βασικό καύσιμο για ενέργεια που είναι ο υδατάνθρακας. Έτσι, προβαίνει σε κάποιες προσαρμογές, ώστε να χρησιμοποιεί διαφορετικά καύσιμα για ενέργεια. Υπό αυτήν όμως την κατάσταση, ο οργανισμός φτάνει κατά κάποιον τρόπο στα όριά του. Αυτό φαίνεται και από τις αντίστοιχες παρενέργειες που υπάρχουν κατά τις πρώτες μέρες της κετογονικής δίαιτας, όπως ο πονοκέφαλος, η ζάλη, η μυϊκή αδυναμία, οι μυϊκές κράμπες, η δυσκοιλιότητα και η ναυτία. Επομένως, καλό είναι να μην δοκιμάσετε την κετογονική δίαιτα, ώστε να μην υποβάλετε τον οργανισμό σας σε αυτήν τη κατάσταση.

Δίαιτα των μονάδων

Η δίαιτα των μονάδων αποτελεί μία διατροφή που έγινε γνωστή μέσα από blog και sites που αναφέρουν για τα θετικά της αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια βάρους. Αρχικά να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη δίαιτα δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Πρόκειται για ένα πρότυπο διατροφής, στο οποίο τα τρόφιμα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και αποδίδουν από 0 έως 2 μονάδες. Στην κατηγορία των 0 μονάδων ανήκουν τρόφιμα που αποδίδουν σχεδόν μηδενικές θερμίδες ή πολύ λίγες θερμίδες, όπως λαχανικά, μερικά φρούτα, γλυκαντικά κ.α. Στην κατηγορία της 1 μονάδας ανήκουν όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα, ενώ στην κατηγορία των 2 μονάδων ανήκουν αναψυκτικά με ζάχαρη και έτοιμο τσάι.

Η λογική της δίαιτας των μονάδων είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να καταναλώσουν  6-7 μονάδες ημερησίως και οι άνδρες 7-8 μονάδες. Αυτός ο αριθμός μονάδων, και δεδομένου κάποιων επιπλέον περιορισμών που έχει η δίαιτα, έχουν ως αποτέλεσμα ένα στερητικό πρότυπο διατροφής με αρκετά μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και τροφών. Παράλληλα δεν έχει εξεταστεί για την αποτελεσματικότητά της στην απώλεια βάρους και αυτό αποτελεί έναν παραπάνω λόγο που δεν πρέπει να τη δοκιμάσετε.

Δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος

Η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος ξεκίνησε από έναν χημικό, όπου υποστηρίζει ότι ανάλογα με την ομάδα αίματος του καθενός, υπάρχουν τρόφιμα τα οποία έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό και άλλα που έχουν αρνητική επίδραση. Η δίαιτα που προτείνεται για κάθε ομάδα αίματος, φαίνεται να αποκλείει κάποια ομάδα τροφίμων από τη διατροφή, τα οποία είναι απαραίτητα στη καθημερινότητα, όπως είναι τα αμυλούχα τρόφιμα, οδηγώντας έτσι στην μείωση της θερμιδικής πρόσληψης. Πέρα από αυτό, δεν φαίνεται να προσφέρει κάποιο επιπλέον όφελος, δεδομένου ότι επιστημονικά δεν ισχύει ότι η ομάδα αίματος που έχει κάθε άτομο, καθορίζει το πώς θα επιδράσουν στον οργανισμό τα τρόφιμα που καταναλώνονται. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να τη δοκιμάσετε, αφού την απώλεια βάρους μπορείτε να την πετύχετε χωρίς να αποκλείσετε καμία ομάδα τροφίμων.

Δίαιτα αποτοξίνωσης

Η δίαιτα αποτοξίνωσης δεν αποτελεί κάποιο συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο, αλλά μία φράση που χρησιμοποιείται συχνά από διάφορα sites και blog. Κάτω από τον όρο “δίαιτα αποτοξίνωσης” μπορεί να διαβάσετε για δίαιτα μόνο με φρούτα, π.χ. σταφυλοθεραπεία, για δίαιτα με σούπες, για νηστεία για μερικές μέρες, για κατανάλωση τσαγιών από ιδιαίτερα βότανα και πολλά πολλά άλλα. Εδώ να αναφέρουμε ότι η «αποτοξίνωση» είναι μία φυσική διαδικασία που κάνει ο οργανισμός μέσω του συκωτιού και των νεφρών και κανένα τρόφιμο, καμία δίαιτα ή μέθοδος δεν μπορεί να επιτελέσει αυτή τη διαδικασία. Επομένως, ότι και να διαβάζετε για αποτοξίνωση μέσω συγκεκριμένης δίαιτας, τροφίμων, συμπληρωμάτων ή οτιδήποτε άλλο δεν υφίσταται.

Δίαιτα express 

Όπου δείτε δίαιτα express απλά τρέξτε μακριά. Οι δίαιτες express υπόσχονται μεγάλη απώλεια κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα, π.χ. 5 κιλά ή και παραπάνω σε μία εβδομάδα, όμως δεν σου λένε τι θα γίνει μετά από λίγο καιρό, μόλις γυρίσεις στην συνηθισμένη διατροφή σου. Αυτό που θα συμβεί είναι η επαναπρόσληψη των κιλών που έχασες με τη δίαιτα express και μάλιστα σχετικά γρήγορα. Αυτό συμβαίνει γιατί η απώλεια κιλών που εμφανίστηκε δεν οφειλόταν σε απώλεια λίπους, αλλά κυρίως αποτελούσε απώλεια υγρών. Οπότε μην μπείτε στον κόπο να κάνετε μία δίαιτα express, που κατά κανόνα είναι αρκετά στερητική. Το μόνο αποτέλεσμα θα είναι μία τρύπα στο νερό.

Συμπερασματικά

Η λίστα των διαιτών που κυκλοφορούν στο internet και όχι μόνο, που καλό είναι να τις αποφύγετε είναι αμέτρητη. Οι παραπάνω δίαιτες είναι μόνο μερικές από αυτές, σχετικά πιο δημοφιλείς γι’ αυτό παρουσιάστηκαν εδώ. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι όλες οι δίαιτες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: για να οδηγούν στην απώλεια βάρους, πρέπει να αποδίδουν λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίει ο οργανισμός μας μέσα στη μέρα. Αυτή είναι η βασική αρχή της απώλειας βάρους.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, χωρίς στερήσεις και πείνα. Επομένως, διάλεξε αυτήν και όχι κάποια ακραία δίαιτα σαν τις παραπάνω, διότι μόνο έτσι θα μπορέσεις να κάνεις τρόπο ζωής την υγιεινή διατροφή και να μην ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα