1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κατηγορία

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ | Το κεφίρ είναι ελιξίριο ζωής


Τι είναι το κεφίρ; Μπορεί να αναρωτηθείτε. 

Πρόκειται για ρόφημα το οποίο παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο γάλα, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Με ποιον τρόπο; Μ καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Γιατί πρέπει να το καταναλώσετε; Για πολλούς λόγους, ιδού μερικοί. 

Είναι σούπερ θρεπτικό

Το κεφίρ έχει υψηλή θρεπτική αξία και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου, λόγω του γάλακτος που, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως την πυριδοξίνη, τη βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Β12.

Και πρωτεΐνούχο

Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό μας. Είναι επίσης κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή περιέχει ελάχιστες ποσότητες λακτόζης, ενώ ένα μέρος της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ στο έντερο.

Κάνει καλό στο έντερο

Στη συμπυκνωμένη μορφή του, όχι σε ρόφημα δηλαδή, περιέχει βακτήρια με πολύ σημαντική προβιοτική δράση. Όπως έχουμε αναφέρει εδώ, τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και ένα σωρό ακόμα λειτουργίες του οργανισμού. 

Μειώνει τη χοληστερόλη

Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι το κεφίρ μειώνει τα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης καθώς και τριγλυκεριδιων στο αίμα μέσω της μειωμένης απορρόφησής τους από το έντερο.

Βοηθά την καρδιά

Η παρουσία προβιοτικών στο κεφίρ μειώνει τόσο τη συστολική όσο και διαστολική πίεση με τη μείωση αυτή να είναι πολύ μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη σε άτομα με υπέρταση, όταν η κατανάλωση διαρκεί περισσότερο από 8 εβδομάδες.

Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό

Τα ευεργετικά βακτηρίδια και ζύμες που περιέχει, συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Παράλληλα, η συστηματική χρήση του έχει την ιδιότητα να επιδρά θετικά σε ολόκληρο το σώμα, συμβάλλοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Το προβιοτικό που περιέχει με το όνομα Lactobacillus kefiri μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, όπως της σαλμονέλας, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και του E. coli.

Κεφίρ… για όλους

Είναι ό,τι πρέπει παιδιά, αφού προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία τους, για εγκύους για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας ή για γυναίκες που θηλάζουν λόγω του ασβεστίου που περιέχει, καθώς και για ηλικιωμένους, επειδή συμβάλλει στην αντιμετώπιση των έντονων διαρροιών ή δυσκοιλιοτήτων που συνήθως εμφανίζουν.

Και για δίαιτα

Θεωρείται ένα σούπερ διαιτητικό προϊόν, με λίγα λιπαρά και θερμίδες (διαθέτει όσες σχεδόν και ένα ποτήρι γάλα – ανάλογα βέβαια με τον τύπο γάλακτος που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του). Ενδεικτικά, μια μερίδα κεφίρ (σε ποτήρι των 175 ml) περιέχει έξι γραμμάρια πρωτεΐνης, 100 θερμίδες, 7 γραμμάρια υδατανθράκων και 3 γραμμάρια λίπους.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα