1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Διασκεδαση

Η Πρωτοψάλτη αφαίρεσε τη λέξη «χοντρή» από το «Άδωνις» – Η αντίδραση του Κραουνάκη και ο κακός χαμός!


Η Άλκηστης Πρωτοψάλτη σε πρόσφατη συναυλία της αφαίρεσε τη λέξη «χοντρή» από το τραγούδι «Άδωνις» ως ένδειξη politically correct διαμαρτυρίας κατά του body shaming. Ωστόσο, η κίνηση αυτή της σπουδαίας ερμηνεύτριας προκάλεσε αντιδράσεις, με τον στιχουργό του εμβληματικού τραγουδιού, Σταμάτη Κραουνάκη να είναι ο πρώτος που αντέδρασε.

Οι δημοσιογράφοι τον συνάντησαν σε εκδήλωση και εκείνους τους απάντησε: «Θα απαντήσω για να μη λυσσάξετε. Ο κάθε ερμηνευτής, στη ζωντανή απόδοση των τραγουδιών έχει το δικαίωμα να πειράξει οτιδήποτε. Εγώ όταν λέω το τραγούδι τη “χοντρή” τη δείχνω και όλες οι χοντρούλες από κάτω ενθουσιάζονται. Αυτό είναι μια προσωπική της άποψη, θεωρεί ότι κάτι φταίει και δεν κάνει να λέμε τους ανθρώπους χοντρούς κλπ. Αλλά το τραγούδι είναι 40 ετών και είναι αθώο. Εντάξει, ας κάνει ό,τι θέλει, δεν έχω κάτι εναντίον αυτού που κάνει».

Ο επίμαχος στίχος

Ο «Άδωνις» αποτελεί ένα τραγούδι – θρύλο σε στίχους και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη. Ο επίμαχος στίχος στο ρεφρέν λέει:

«Πάμε στον Άδωνι για καφέ

που πηγαίνουν τεκνά και φρικιά

και αράζουνε και αθλητές

και που πηγαίνει και μία χοντρή νευρικιά

Κυριακή να της φύγει το στρες»

Ελεονώρα Μελέτη: “Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στο τέλος”

Την απαλοιφή του στίχου σχολίασαν και στις τηλεοπτικές εκπομπές, με τις απόψεις να διίστανται.

Η Ελεονώρα Μελέτη δεν συμφωνεί με την κίνηση αυτή της Πρωτοψάλτη, λέγοντας: «Είναι λάθος το σκεπτικό, δηλαδή πάμε να καταργήσουμε την Αναγέννηση, που το πρότυπο της γυναίκας ήταν συγκεκριμένο, πάμε να κατεβάσουμε την Αφροδίτη της Μήλου, δεν γίνεται όμως ρε παιδιά. Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στο τέλος».

«Εμένα η δική μου λογική λέει ότι αυτά έγιναν σε εποχές που ακουγόντουσαν διαφορετικά κάποια πράγματα, δεν δημιουργούσαν προβλήματα. Πάμε τώρα να γράψουμε την επόμενη ιστορία χωρίς να πειράξουμε την προηγούμενη», κατέληξε στο σχόλιό της η παρουσιάστρια.

Δανάη Μπάρκα: “Έχουμε βρωμίσει αυτή λέξη”

Η Δανάη Μπάρκα από την άλλη δικαιολόγησε την Πρωτοψάλτη, εξηγώντας το σκεπτικό της.

«Σίγουρα παίζει ρόλο η εποχή. Εγώ θεωρώ ότι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί ακριβώς όλοι οι υπόλοιποι έχουμε βρωμίσει αυτή λέξη. Πια το να πεις τη λέξη χοντρός είναι πάρα πολύ κακό. Γιατί είναι κακό; Το να πεις τη λέξη αδύνατος είναι κακό; Το ψηλός είναι κακό; Υπάρχουμε κάποιοι άνθρωποι που δεν είμαστε αδύνατοι, αλλά πιο χοντρούληδες, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι πιο κοντούληδες, άλλοι πιο ψηλούληδες, άλλοι πολύ πιο αδύνατοι. Ο καθένας έχει το σωματότυπό του και την εμφάνισή του. Είναι άλλη εποχή», είπε η Δανάη Μπάρκα.

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο αν τα τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει όλος αυτός ο ορυμαγδός για το body shaming, δεν θα είχε φτάσει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο σημείο να βγάλει αυτήν τη λέξη από το τραγούδι. Όλοι οι υπόλοιποι έχουμε φτάσει στο σημείο να ενοχοποιούμε μία λέξη, που όντως ένας άνθρωπος μπορεί να αισθάνεται αμήχανα, γιατί από κάτω βλέπει το κοινό και μπορεί και το κοινό να αισθάνεται αμήχανα από το όλη μέρα μπλα μπλα, μην λέτε τους ανθρώπους χοντρούς. Σου λέει από τη στιγμή που υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που με ακολουθούν και με θαυμάζουν και αισθάνονται αμήχανα, ας το προστατεύσω, γιατί οι εποχές είναι τέτοιες και το απαιτούν κι ας κάνω αυτό που θέλω. Εγώ δεν θα το έκανα, αλλά δεν το βρίσκω και υπερβολικό».

Γιώργος Λιάγκας: “Θα διαγράψουμε τη λέξη χοντρός;”

Τη δική του τοποθέτηση έκανε και ο Γιώργος Λιάγκας, ο οποίος αναρωτήθηκε αν η εν λόγω λέξη θα διαγραφεί από το λεξιλόγιο λόγω του body shaming.

«Θα διαγράψουμε τη λέξη χοντρός; Για να μην τρελαθώ. Το να λες ότι ο χοντρός είναι νευρικός, κακιασμένος κτλ είναι λάθος, γιατί μπορεί να είναι κι ένας αδύνατος κακιασμένος. Η λέξη χοντρός θα διαγραφεί; Όταν θέλουμε να πούμε ότι ένας άνθρωπος έχει περιττά κιλά, πώς θα το πούμε; Εμείς δώσαμε στη λέξη χοντρός μία αρνητική χροιά. Η πρόθεση κάνει τη λέξη. Λέω παλιά ότι είχα έναν φίλο πολύ παλιά που ήταν πολύ χοντρός. Πώς θα το πω; Ήταν πολύ ευτραφής; Αφού είναι χοντρός. Το να αποδώσω σε σένα και να σε προσβάλλω, προφανώς είναι κακό. Ο κ. Κραουνάκης και η κα Πρωτοψάλτη αναφέρθηκαν σε έναν που είναι χοντρός. Αποφασίσαμε να φύγει από το λεξιλόγιο; Τη διαγράφουμε ως λέξη;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φαίη Σκορδά: “Δεν θέλει να πει μία λέξη, δεν το σέβεσαι;”

«Δεν είναι για να τα βάλουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι. Για να κάνεις μία κριτική σε ένα έργο τέχνης είτε αυτό είναι πίνακας είτε θεατρικό έργο είτε ένα τραγούδι ή να το σχολιάσεις αυτό πρέπει να το κάνεις βάσει δύο απλών συνισταμένων: Είναι ο τόπος και ο χρόνος. Το κάθε τραγούδι που, όπως ανέφερε ο Κραουνάκης έχει γραφεί πριν πόσα χρόνια από τον ίδιο μαζί με την Νικολακοπούλου, το έγραψαν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και με βάσει το πως ήταν τότε τα πράγματα στη συγκεκριμένη χώρα. Η βάση στην κριτική της τέχνης είναι το πότε έχει γίνει αυτό το έργο και το που. Από την άλλη είπε κάτι που δεν το είχα σκεφτεί. Ζούμε στην εποχή που επιτρέπουμε από την άλλη να υπάρχουν αυτά τα τραγούδια. Να υπάρχουν αυτοί οι στίχοι που πραγματικά είναι προσβλητικοί.» είπε η Φαίη Σκορδά,

Και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που δεν θέλει να χρησιμοποιεί αυτήν τη λέξη γιατί της δίνει αυτήν την ενέργεια και της βγάζει άλλα πράγματα και έχει μία δύναμη συγκεκριμένη όταν την εκφέρει, δεν θα την πει. Τον λατρεύω τον Κραουνάκη και τον θεωρώ φίλο μου και τιμή μου, πραγματικά τον αισθάνομαι δικό μου άνθρωπο. Παρότι με εκείνη την επιλογή της Πρωτοψάλτη με το φορτηγό που έσπασε κάπου το γυαλί και δεν έχουν σχέσεις και διαφωνούσε πλήρως, λέει ότι την αγαπώ, θα κάνει ό,τι θέλει, μπορεί να προσθέσει λέξεις, να βγάλει, εκτιμά και σέβεται το πόσο μεγάλη ερμηνεύτρια είναι η Πρωτοψάλτη και λέει ότι εγώ δεν το αισθάνομαι κάπως να πω αυτήν τη λέξη. Όταν λέω αυτό το τραγούδι live, κάνω και πλάκα. Θεωρούμε υπερβολικό το πώς αισθάνεται μία από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες στην Ελλάδα και τα λόγια που θα πει; Έχουμε κι άποψη; Μα δεν θέλει να πει μία λέξη γιατί για εκείνη σημαίνει κάτι και περνά ένα άσχημο μήνυμα. Δεν το σέβεσαι;»

Διαβάστε επίσης

MadWalk 2023: Η Βίκυ Καγιά σε ένα sexy catwalk που κόβει την ανάσα!

Πέτρος Κόκκαλης: Μετά τον γάμο με Ματσούκα, ανακοινώνει και την ίδρυση κόμματος


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα