1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Γυναικα

Η ιστορία της Birkin bag και τα μυστικά του στιλ της Αγγλίδας που λάτρεψαν οι Γάλλοι


Η αγαπημένη Αγγλίδα των Γάλλων, η Τζέιν Μπίρκιν, δεν είναι πια εδώ. Όμως θα είναι για πάντα η αύρα της. Καθώς η αλλόκοτα -σχεδόν απόκοσμα- όμορφη ηθοποιός και τραγουδίστρια, σφράγισε με το κατάδικό της στιλ τον κόσμο όλο.

Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ο τρόπος της μαγεύει. Ανεπιτήδευτος, απλός αλλά πολύ σύνθετος και μοναδικός, την κάνει beauty icon. Η έντονη προσωπικότητά της συμβαδίζει με όλες τις στιλιστικές της επιλογές και τις κάνει θεσμό, ό,τι και να είναι αυτές.

Το σύμβολο των bohemians, είναι εκείνη που καθιέρωσε τις basket bags, τις τσάντες-καλάθια. Πρόκειται για… πραγματικά καλάθια τα οποία κρατούσε τόσο πρωί, όσο και σε βραδινές επίσημες εξόδους. Και κάπως έτσι συνδέθηκε το όνομά της με την τσάντα του γαλλικού οίκου Hermes.

Η iconic τσάντα με το όνομα Birkin

H Birkin bag , η κλασική αξία στην παγκόσμια μόδα εμπνεύστηκε όταν η Τζέιν Μπίρκιν, συνταξίδεψε με τον CEO της Hermès Ζαν Λουί Ντιμά, Σε μια πτήση το 1983, η ψάθινη τσάντα της αναποδογύρισε και τα πράγματά της άδειασαν πάνω στο διπλανό της. Τη συγγνώμη της συνόδευε το παράπονό της -για την τσάντα της- στον άντρα που καθόταν δίπλα της. Τότε η μία από τις δεκάδες εκδοχές της ιστορίας -και αγαπημένη μας- λέει ότι ο Ντιμά, της είπε πως πρέπει να πάρει μια τσάντα με τσέπες και εκείνη απάντησε:

«Την ημέρα που η Hermès θα βγάλει μια τσάντα με τσέπες, θα την αγοράσω». Για να ακούσει το μέχρι τότε άγνωστό της συνταξιδιώτη να της λέει: «Εγώ είμαι Hermès και θα βάλω τσέπες για σένα!».

Η ιστορία θέλει μία ακόμα εκδοχή, εκείνη που η Τζέιν κρατούσε εκείνη την άβολη τσάντα, γιατί δύο μέρες νωρίτερα ο τότε σύζυγός της είχε πατήσει με το αμάξι του το χαρακτηριστικό ψάθινο καλάθι της.

Το πρώτο σχέδιο της τσάντας Birkin έγινε πάνω σε ένα σακουλάκι αεροπλάνου. Καθώς μετά το διάλογο, οι δύο τους ξεκίνησαν να σχεδιάζουν, πάνω στο χάρτινο κλασσικό σακουλάκι, μια ορθογώνια μαλακή και ευρύχωρη τσάντα με το χαρακτηριστικό κούμπωμα και ειδική θήκη για μπιμπερό.

Η συνέχεια ήταν η αναμενόμενη. Ο Ντιμά επέστρεψε στο ατελιέ του οίκου στο Παρίσι, και ζήτησε στους τεχνίτες να φτιάξουν μια τσάντα ακριβώς στα μέτρα της.

Τσάντα-σύμβολο πλούτου και πολυτέλειας

Έτσι λοιπόν, το θρυλικό μοντέλο της Hermès, μία από τις ακριβότερες και πιο ποθητές τσάντες στον κόσμο, με τεράστια λίστα αναμονής δημιουργήθηκε για εκείνη. Η εμβληματική τσάντα από δέρμα κροκοδείλου αποτελεί ένα από τα πιο περιζήτητα προϊόντα πολυτελείας ενώ λίστα αναμονής ανοίγει κάθε χρόνο.

  • Οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν σε αόρατες waiting lists με άγνωστη έκβαση. Η τιμή της είναι μεταξύ 6.000 και 40.000 ευρώ.
  • Η τσάντα-σύμβολο πλούτου και πολυτέλειας χρειάζεται 48 ώρες για να ολοκληρωθεί.
  • Η ακριβότερη πωλήθηκε για 250.000 δολάρια σε δημοπρασία. Ήταν φτιαγμένη από φούξια δέρμα με λεπτομέρειες από λευκόχρυσο και διαμάντια 18 καρατίων.
Μικρές ωραίες λεπτομέρειες

Η μούσα της Birkin bag κρατούσε μόνο μια τσάντα. Όταν φθειρόταν τη διάθετε σε δημοπρασία για φιλανθρωπικό σκοπό. Για όσο διάστημα την κρατούσε την έκανε δική της βάζοντας πάνω της με patches, γούρια και άλλα προσωπικά στολίδια. Την έφερνε στα μέτρα της.

Η Hermès δώρισε στην Birkin μια τσάντα ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση του ονόματός της. Η ίδια δεν έγινε πρέσβειρα ή επίσημο πρόσωπο του οίκου, αλλά λάμβανε κάθε χρόνο ένα ποσό, το οποίο κατέθετε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της επιλογής της. Το 2012, βρετανικό δημοσίευμα προσδιόρισε το ποσό σε 30.000 λίρες.

Το 2015, η Τζέιν Μπίρκιν μετά από καταγγελίες της  People for the Ethical Treatment of Animals ζήτησε από τον οίκο Hermès να αποσύρει το όνομά της από την τσάντα κροκοδείλου που φέρει από το 1984. Θέλει έτσι να διαμαρτυρηθεί για τα βασανιστήρια: «Έχω σοκαριστεί από τις βίαιες πρακτικές που επιφυλάσσονται στους κροκόδειλους όταν σκοτώνονται για να κατασκευαστούν οι τσάντες Hermès που φέρουν το όνομά μου… ζήτησα από τον Οίκο Hermès να μην αποκαλεί πλέον την Birkin Croco με αυτό το όνομα έως ότου χρησιμοποιηθούν καλύτερες πρακτικές με διεθνείς κανόνες» γράφει τότε σε ανακοίνωσή της. Η επιθυμία της, δεν πραγματοποιείται.

Πόσο αξίζει σήμερα μια Hermès Birkin;

Τα πολυπόθητα μοντέλα Himalaya που διατίθενται σε τρία μεγέθη, με χρυσό δεκαοχτώ καρατιών και περισσότερα από διακόσια διαμάντια, ξεπερνούν τα 500.000 δολάρια

Οι έξοχες αφέλειες

Το μποέμ στιλ της υπέγραφαν οι υπέροχες αφέλειές της. Οι «Birkin bangs» ανεπιτήδευτα κομψές στα απλά μακριά μαλλιά της ακολουθούσαν τη φιλοσοφία των 60’s. Ελευθερία και απλότητα. Που άλλωστε λάτρευε.

Απλότητα παντού

Τα τζιν-καμπάνα της εποχής και με απλά τοπ -λευκά T-shirt και tank tops τα οποία συχνά ήταν αρκετά cropped.

Τα καλάθια και τα φλατ σανδάλια, τα μίνι φορέματα και παπούτσια mary-jane με χαμηλό τακούνι. Συνήθως χωρίς σουτιέν και με τα εσώρουχά της να φαίνονται.

Το ελαφρύ μακιγιάζ της, τα ρούχα που έδειχναν ελάχιστα φθαρμένα.

Εννέα φράσεις, μιας ζωής

«Δεν είδα ποτέ τον εαυτό μου ως μια μούσα».

«Η μητέρα μου είχε δίκιο: Όταν δεν σου έχει μένει τίποτα, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να φορέσεις μεταξωτά εσώρουχα και να αρχίσεις να διαβάζεις Προυστ».

«Αλλά ποιος θέλει μια εύκολη ζωή; Είναι βαρετό»

«Όταν έκανα λάθη, ο κόσμος συνήθιζε να γελά. Θα μπορούσα να είχα μάθει από αυτά, αλλά πάντα μου άρεσε να κάνω τον κόσμο να γελά».

«Το look μου είναι σαν το κοκτέιλ. Δεν είμαι τόσο όμορφα ντυμένη όσο οι Γάλλοι, αλλά δεν με νοιάζει όπως τους Άγγλους»

«Ένα από τα πράγματα που ανακάλυψα, χάρη στους Ιάπωνες, είναι ότι πρέπει να διασκεδάσεις. Παλιά, σκεφτόμουν: «Ω, ποτέ να μην είσαι ικανοποιημένος, ποτέ να μην παραδέχεσαι ότι είσαι ευτυχισμένος». Αλλά δεν υπάρχει κατάρα στο να είσαι ευτυχισμένος».

«Ξέρω πώς είναι να έρχεται κάποιος στο σπίτι, που δεν σε κοιτάζει με τον ίδιο τρόπο που σε κοιτούσε παλιά, και έχω δει το δικό μου πρόσωπό να παραμορφώνεται από θλίψη και οργή στον καθρέφτη».

«Ό,τι φοράω δεν με βάζει ψηλά στη λίστα των γυναικών. Αν όμως ήμουν άνδρας, τότε θα ήμουν πολύ πιο όμορφος από τους περισσότερους άνδρες που ξέρω»

«Προτιμώ να ζω μόνη μου από το να ζω με κάποιον που με κοιτάζει με λάθος ματιά».

Διαβάστε επίσης

Τι να κάνεις όταν η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται από καπνό φωτιάς


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα