1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Βεζνοδιαζεπίνες και ερωτική διάθεση


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023, 14:54

Ο Αλέξανδρος περνούσα μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδο στην δουλειά του και ένιωθε το άγχος να τον κατακλύζει. Μετά από μια επίσκεψη στον γιατρό του, του χορηγήθηκε αλπραζολάμη, ένα φάρμακο που ανήκει στην οικογένεια των βεζοδιαζεπινών. Ο Αλέξανδρος παρατήρησε ότι το φάρμακο τον έκανε να νιώθει χαλαρό και ευδιάθετο. Ακόμα και όταν η αγχωτική περίοδος της ζωής του πέρασε, συνέχισε να παίρνει το φάρμακο τα περισσότερα βράδια και τα σαββατοκύριακα, παρά τις προειδοποιήσεις ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να έχει σεξουαλικές παρενέργειες.

Μετά από μερικές εβδομάδες, η κοπέλα του παρατήρησε ότι η ερωτική επιθυμία του Αλέξανδρου είχε πέσει κατακόρυφα και ένιωθε ότι πλέον οι ανάγκες της δεν ικανοποιούνταν και εξέφρασε την ανησυχία ότι ο Αλέξανδρος ίσως εθίζεται στο φάρμακο. Η απροθυμία του να σταματήσει να το λαμβάνει, παρά τις παρακλήσεις της κοπέλας του, επέφερε ρήξη στην σχέση τους. Μετά από μια σειρά συζητήσεων, ο Αλέξανδρος αποφάσισε να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Εγγράφηκε σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης το οποίο τον βοήθησε να διακόψει το φάρμακο με ασφάλεια. Αν και η ερωτική του επιθυμία δεν επέστρεψε αμέσως στα φυσιολογικά, η αφοσίωση στην διακοπή και η συγκέντρωση στην υγεία του τον βοήθησαν. Πλέον αυτός και η κοπέλα του απολαμβάνουν μαζί ξανά μια ισορροπημένη σεξουαλική ζωή.

Κατάχρηση βενζοδιαζεπινών: Πόσο συχνή είναι;

Οι βενζοδιαζεπίνες είναι από τα κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σύμφωνα με αναφορά του National Health Statistics των Η.Π.Α. το 12,5% των ενήλικων Αμερικανών χρησιμοποιούν βενζοδιαζεπίνες. Το 17,% εξ αυτών κάνει κατάχρηση των φαρμάκων αυτών, ενώ το 2,1% ολόκληρου του πληθυσμού των Η.Π.Α. έχουν κάνει κατάχρηση τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους.

Μερικές από τις παθήσεις για τις οποίες συνταγογραφούνται βενζοδιαζεπίνες είναι το άγχος, οι κρίσεις πανικού, προβλήματα με τον ύπνο ή μυοσκελετικά προβλήματα. Λόγω του μεγάλου εύρους των παθήσεων για τις οποίες χορηγούνται οι βενζοδιαζεπίνες, έχουν γίνει δημοφιλείς και ευρέως διαδεδομένες.

Κίνδυνοι από την χρήση βενζοδιαζεπίνες

Αν και οι βενζοδιαζεπίνες έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το άγχος, τον πανικό, την αϋπνια και μια πληθώρα παθήσεων, μπορούν να κρύβουν και κινδύνους. Λόγω του ευχάριστου αισθήματος χαλάρωσης μπορούν να είναι ψυχολογικά και σωματικά εθιστικές. Οι άνθρωποι που έχουν ιστορικό κατάχρησης ουσιών ή εθίζονται εύκολα θα πρέπει να αποφεύγουν την χρήση τους, εκτός και αν κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

Όπως και η διακοπή του αλκοόλ, έτσι και η διακοπή των βενζοδιαζεπινών μπορεί να είναι έως και μοιραία. Η διακοπή του φαρμάκου χωρίς την επίβλεψη και την καθοδήγηση του γιατρού μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανακοπή ∙ αυτό συμβαίνει όταν τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την αυτόνομη αναπνοή σταματούν να λειτουργούν και το άτομο παύει να αναπνέει στον ύπνο του.

Άλλες παρενέργειες των βενζοδιαζεπινών μπορεί να περιλαμβάνουν:

Απώλεια όρεξης

  • Προβλήματα όρασης
  • Απώλεια συντονισμού
  • Απώλεια μνήμης
  • Υπνηλία
  • Δυσκολία διακοπής
  • Μεγάλη δυσφορία σε απόπειρα διακοπής

Σεξουαλικές παρενέργειες αλπραζολάμης

  • Μειωμένη λίμπιντο
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Απώλεια σεξουαλικού ενδιαφέροντος

 

Μπορεί η σεξουαλική επιθυμία να επανέλθει;

Το πόσο γρήγορα ανακτάται η σεξουαλική επιθυμία εξαρτάται από την βαρύτητα της χρήσης βενζοδιαζεπινών: Δοσολογία, χρόνος χρήσης και συχνότητα χρήσης παίζουν μεγάλο ρόλο. Σε γενικές γραμμές, ένας υγιεινός τρόπος ζωής με τακτική σωματική άσκηση, καλή διατροφή και αποφυγή κατάχρησης ουσιών θα σας βοηθήσει. Προσπαθήστε να μην αποθαρρύνεστε και να μην ενοχλείστε ∙ απλά επιμένετε και υπομένετε, έχοντας ως στόχο την αποκατάσταση της υγείας σας.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα