1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Φάβα με χταπόδι κόκκινο μαριναρισμένο


Πράσινη φάβα με χταπόδι κόκκινο μαριναρισμένο
Βελούδινη πράσινη φάβα με κόκκινο χταπόδι

Το βραστό ή ψητό χταπόδι με τη φάβα αποτελούν σήμερα ένα κλασικό ντούο στην κατηγορία των ελληνικών ορεκτικών. Όντας σωστά μαγειρεμένα κάνουν έναν εξαιρετικό μεζέ για απεριτίφ – ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά – αλλά και για δροσερό κρασί. Εδώ αναβαθμίσαμε τον συνδυασμό σε γεύση, υφή και χρώμα, θέλοντας να βάλουμε στο σπιτικό τραπέζι ένα νόστιμο πιάτο που να δημιουργεί και αίσθηση. ?

Αν σας αρέσει να δημιουργείτε εκπλήξεις ή αν το μαγειρικό σας status έχει ανάγκη ένα μικρό μπουστάρισμα, δοκιμάστε την πράσινη φάβα με το κόκκινο μαριναρισμένο χταπόδι σαν εντυπωσιακή εισαγωγή στο επόμενο κάλεσμα φίλων. Κι αν είναι πολλοί, μπορείτε να το κάνετε spoon food σερβίρoντας σε ατομικές κουταλιές.

Φάβα πράσινη με χταπόδι κόκκινο μαριναρισμένο σε κουταλιές - spoon food

Κόκκινα πλοκάμια χταποδιού με πράσινη φάβα

Φυσικό ενισχυτικό στο μαρινάρισμα του χταποδιού για να γίνουν τα πλοκάμια του κόκκινα είναι το παντζάρι (κοκκινογούλι). Το χαρακτηριστικό ίντιγκο (κόκκινο – μοβ) χρώμα των παντζαριών οφείλεται στις βιοχρωστικές ενώσεις ονόματι βεταλαΐνες, που απαντώνται και στα φραγκόσυκα. Οι βεταλαΐνες είναι αντιοξειδωτικές, με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δράσεις και ενισχύουν την καλή λειτουργία του συκωτιού εμποδίζοντας την εκεί συσσώρευση λίπους.

Εδώ, αυτό το στοιχείο του παντζαριού αξιοποιήθηκε στη μαρινάδα για να δώσει στο χταπόδι τις ανθεκτικές πορφυρές του αποχρώσεις, μετά το σιγοβράσιμο και πριν το γρήγορο πέρασμά του στο τηγάνι. Επιπλέον, μ’ αυτό το τελευταίο στάδιο, το τρυφερό χταπόδι αποκτά έξτρα υφή και μια βουτυρένια γεύση, απόλυτα ταιριαστή στο γλυκό κρέας του.

Η πράσινη φάβα προέρχεται από αφυδατωμένα μπιζέλια (αρακά). Είναι νόστιμη, βελούδινη, με γήινο χαρακτήρα και μια φρεσκάδα, αρετές που οι μεσογειακές κουζίνες έχουν εκτιμήσει και τιμήσει πολλαπλώς.

Φάβα πράσινη με χταπόδι κόκκινο μαριναρισμένο σε κουταλιές - spoon food
spoon food: Φάβα πράσινη με κόκκινο χταπόδι

Χταπόδι με φάβα διατροφική αξία και θερμίδες

Ως προς τη διατροφική της αξία: η πράσινη φάβα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (58.2 γρ. ανά 100 γρ. φάβας), αποτελεί σπουδαία πηγή φυτικών πρωτεϊνών (22.1 γρ. στα 100 γρ.), φυτικών ινών (10.7 γρ.), μαγνησίου (130 mg ανά 100 γρ.) και καλίου (910 mg), έχει 5.4 mg σιδήρου και μηδέν λιπαρά. Μαγειρεμένη αποδίδει 328 θερμίδες ανά 100 γρ. – ποσότητα ίση με 1/2 φλ., που είναι επαρκής για ορεκτικό.

Αντίστοιχα το χταπόδι σε υγρό μαγείρεμα αποδίδει περί τις 164 θερμίδες ανά 100 γρ. Είναι υπερπλούσιο σε πρωτεΐνες (60%) και μεταλλικά στοιχεία – σίδηρο (53%), ψευδάργυρο (31%) και χαλκό (82%) – έχοντας ελάχιστα λιπαρά.

Συμπέρασμα; Η φάβα με το χταπόδι κάνουν ένα ορεκτικό πιάτο της γης και της θάλασσας, εξόχως γευστικό αλλά και διατροφικά ισορροπημένο.

Πράσινη φάβα
Πράσινη φάβα

Σας αρέσουν το χταπόδι και η φάβα;

Διαβάστε για το πως μαγειρεύεται το χταπόδι: όλα τα μυστικά & ψέμματα και δείτε περισσότερα άρθρα και συνταγές για χταπόδι, αλλά και τις 3 βελούδινες φάβες του pandespani. Οποιαδήποτε φάβα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση της πράσινης, διαφοροποιώντας αντίστοιχα το αποτέλεσμα.

Επίσης, ανάλογα νόστιμο πουρέ με ωραία υφή αποδίδουν οι κόκκινες φακές, όπως στη συνταγή ντιπ με κόκκινες φακές & καραμελωμένα κρεμμύδια.

Φάβα πράσινη με χταπόδι κόκκινο μαριναρισμένο


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;
Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
& hashtag #pandespani

και πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια


Πράσινη φάβα με χταπόδι κόκκινο μαριναρισμένο

Προετοιμασία: 15 λεπτά. 1 ώρα το μαγείρεμα και 24 ώρες για το μαρινάρισμα. Ο βρασμός του χταποδιού πρέπει να είναι πολύ ήπιος. Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο χταπόδι, αφήστε το να ξεπαγώσει εντελώς.
Η φάβα μπορεί να ετοιμαστεί έως και 2 μέρες νωρίτερα και να διατηρηθεί στο ψυγείο. Φέρτε τη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν σερβίρετε ή ζεστάνετέ την ευγενικά, σε χαμηλή φωτιά. Το ίδιο ισχύει και για το χταπόδι μέχρι και το μαρινάρισμα. Η 5λεπτη ολοκλήρωση θα πρέπει να γίνει πριν το σερβίρισμα. Εύκολη συνταγή, ελαφρώς σύνθετη.

Υλικά (μεζές για 4 άτομα)
800 γρ. – 1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο (1 χταπόδι)
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο στα 4
1 καρότο κομμένο σε χοντρές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες, σπασμένες
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
100 ml κρασί λευκό ξηρό
1 κ.γ. ολόκληρα μαύρα πιπέρια
2 φύλλα δάφνης
νερό να σκεπάζει το χταπόδι – 2.5 lt ή περισσότερο

για το μαρινάρισμα και την ολοκλήρωση
600 γρ. πολτοποιημένα, βρασμένα παντζάρια ή περασμένα στον αποχυμωτή
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κ.γ. βούτυρο

για τη φάβα
200 γρ. φάβα πράσινη πλυμένη
1 μέτριο κρεμμύδι καθαρισμένο, κομμένο
700-800 ml/γρ. νερό
1 κ.σ. ελαιόλαδο για το μαγείρεμα και 2-3 κ.σ. για το τελείωμα
αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά μερικές σταγόνες λεμόνι ανάλογα με την γεύση σας

για το σερβίρισμα
1/2 μικρό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
προαιρετικά: καπνιστή πάπρικα

Ετοιμάζετε την πράσινη φάβα:

πράσινη φάβα: μαγείρεμα

Σε μικρή κατσαρόλα βάζετε το νερό, το κρεμμύδι και τη φάβα. Φέρνετε σε βρασμό και ξαφρίζετε. Προσθέτετε τη 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι (1/2 -1 κ.γ.), χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 40-50 λεπτά. Θα πρέπει η φάβα να χυλώσει αλλά να περιβάλλεται από υγρό.

Πολτοποιείτε τη φάβα με πολτοποιητή χειρός (ραβδομπλέντερ). Προσθέτετε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και πιπέρι. Δοκιμάζετε και διορθώνετε, ανάλογα με τη γεύση σας.

πως καθαρίζουμε το χταπόδι
πως καθαρίζουμε το χταπόδι

Καθαρίζετε το χταπόδι: Για να καθαρίσετε το χταπόδι κόβετε κάτω από τα μάτια και αφαιρείτε το περιεχόμενο του κεφαλιού και το στόμα, πιέζοντάς το. Το πλένετε.

Μαγειρεύετε το χταπόδι

Βράσιμο χταποδιού με λάδι, κρασί και αρωματικά

1. Βράσιμο: Σε κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά της πρώτης κατηγορίας (εκτός από το χταπόδι). Ήτοι: νερό, ελαιόλαδο, κρασί, δαφνόφυλλα, τα πιπέρια, κρεμμύδι, καρότο, σκόρδο. Φέρνετε σε ήπιο βρασμό και προσθέτετε το χταπόδι. Το υγρό θα πρέπει να το καλύπτει. Αν όχι, συμπληρώνετε με ζεστό νερό.

Σιγανό βράσιμο χταποδιού

Χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε. Θα πρέπει ο βρασμός να είναι ελάχιστος. Σε επαγωγικές εστίες: 2.5-3/9.

Έλεγχος στο βράσιμο του χταποδιού
Σιγομαγειρεύετε για 40 με 45 λεπτά. Ελέγχετε αν είναι έτοιμο το χταπόδι καρφώνοντάς το με την μύτη του μαχαιριού. Θα πρέπει να είναι μαλακό, αλλά και κάπως al dente – να μην λιώνει.

Τρυφερά πλοκάμια χταποδιού
Αποσύρετε από τη φωτιά και βγάζετε το χταπόδι. Αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει, κόβετε το κεφάλι και τα πλοκάμια του και αφαιρείτε με τα δάχτυλα ή με μαχαίρι από τα κομμάτια τη σκούρα εξωτερική μεμβράνη για να μείνει η σάρκα κατά το δυνατόν λευκή. Δεν ασκείτε πίεση στις βεντούζες.

Μαρινάδα για κόκκινο χταπόδι
2. Μαρινάρισμα χταποδιού: Βάζετε το κομμένο χταπόδι στο ζωμό/ χυμό παντζαριού – σε μπολ ή σακούλα τροφίμων. Θα πρέπει ο παντζαροχυμός να καλύπτει τα κομμάτια του χταποδιού. Μαρινάρετε για 24 ώρες.

Σημείωση: Αν δεν θέλετε το χταπόδι να βγει κατακόκκινο, παραλείπετε απλώς το μαρινάρισμα.

Κόκκινο μαριναρισμένο χταπόδι
Αφαιρείτε από τη μαρινάδα και σκουπίζετε το χταπόδι. Ρίχνετε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε να πάνε τα υλικά παντού.
3. Ολοκλήρωση: Βάζετε το αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Προσθέτετε τα λαδωμένα πλοκάμια και τα σοτάρετε για 1-2 λεπτά ανά πλευρά γυρίζοντάς τα με λαβίδα. Έτσι, η επιφάνειά τους θα αποκτήσει μια σχεδόν τραγανή διάσταση. Ρίχνετε τα κομματάκια του βουτύρου και ολοκληρώνετε το σοτάρισμα στο επόμενο λεπτό γυρίζοντας άλλη μια φορά τα πλοκάμια στο βούτυρο. Αφαιρείτε.

Κόκκινο χταπόδι μαριναρισμένο με πράσινη φάβα

Σερβίρισμα:

Μεταφέρετε την πράσινη φάβα σε άνετο πιάτο ή πιατέλα δημιουργώντας με κουτάλι ένα κοίλωμα και τακτοποιείτε περιμετρικά τα κόκκινα πλοκάμια από το χταπόδι. Βάζετε το λεπτοκομμένο κρεμμύδι, ρίχνετε στη φάβα ελαιόλαδο και πασπαλίζετε το πιάτο με καπνιστή πάπρικα. Αν έχετε λεμόνια τουρσί, μπορείτε να προσθέσετε μερικά κομματάκια για έξτρα οξύτητα. Ο μεζές σας είναι έτοιμος να δρέψει τις δάφνες. ??

Print Friendly, PDF & Email


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα