1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Υπάρχει συσχετισμός μεταξύ αντισυλληπτικών και σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες;



Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023, 14:27

Υπάρχει μια ποικιλία διαθέσιμων αντισυλληπτικών μεθόδων που απευθύνονται στις γυναίκες, όπως για παράδειγμα τα από του στόματος χορηγούμενα αντισυλληπτικά φάρμακα, ενδομητρικές συσκευές, προφυλακτικά και η επέμβαση απολίνωσης των σαλπιγγών.

Παρόλα αυτά, το κατά πόσον αυτές οι μέθοδοι επηρεάζουν την σεξουαλική λειτουργία είναι ένα θέμα που ερευνάται από την επιστημονική κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, μερικές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι οι αντισυλληπτικές μέθοδοι μπορούν να παρεμποδίσουν την σεξουαλική διέγερση, την κολπική λίπανση, τον οργασμό και την ερωτική ικανοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι μερικές γυναίκες βρίσκουν το σεξ πιο απολαυστικό όταν κάνουν χρήση κάποιας αντισυλληπτικής μεθόδου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν λιγότερο άγχος για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, και συνεπώς μπορούν να απολαύσουν το σεξ ξένοιαστα.

Για να εμβαθύνει στο θέμα, μια ομάδα ερευνητών διεξήγε μια ανασκόπηση ιατρικών μελετών πάνω στο θέμα και δημοσίευσε τα ευρήματα της ανασκόπησης αυτής το 2020 στο Journal of Sexual Medicine.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 12 μελέτες που συνολικά περιλάμβαναν 9.427 γυναίκες. Οι μέση ηλικία των γυναικών σε αυτές τις έρευνες κυμαινόταν από 23 έως 38 χρόνια. Σε κάθε μια από αυτές τις μελέτες, η σεξουαλική λειτουργία των συμμετεχουσών αξιολογήθηκε με το διαγνωστικό ερωτηματολόγιοFemale Sexual Function Index (FSFI). Το FSFI θεωρείται η «χρυσή σταθερά» για την διάγνωση των γυναικείων σεξουαλικών δυσλειτουργιών και χρησιμοποιείται κατά κόρον σε σχετικές μελέτες. Πιο συγκεκριμένα, το ερωτηματολόγιο αυτό εξετάζει έξι διακριτούς τομείς: ερωτική επιθυμία, σεξουαλική διέγερση, κολπική λίπανση, οργασμό, σεξουαλική ικανοποίηση και τυχόν πόνο σχετιζόμενο με το σεξ.

Οι επιστήμονες σύγκριναν τα ευρήματα στις επιδόσεις FSFI μεταξύ γυναικών που έκαναν χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων και όσων δεν χρησιμοποιούσαν τις μεθόδους αυτές. Δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δυο ομάδων, εκτός του τομέα της ερωτικής επιθυμίας.

Πολλές φορές τα χορηγούμενα από του στόματος αντισυλληπτικά φάρμακα έχουν συνδεθεί με μετριασμό της ερωτικής επιθυμίας. Οι γυναίκες που τα χρησιμοποιούν έχουν επίσης αναφέρει προβλήματα με την σεξουαλική διέγερση, κολπική ξηρότητα και δυσκολία στην επίτευξη οργασμού.

Αν έχετε λόγους να πιστεύετε ότι η μέθοδος αντισύλληψης που ακολουθείτε σας προκαλεί σεξουαλικά προβλήματα, σας προτρέπουμε να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά με τον γυναικολόγο σας. Είναι πολύ πιθανό μια διαφορετική μέθοδος αντισύλληψης μπορεί να σας βοηθήσει και ο γιατρός σας είναι το καταλληλότερο άτομο για να καταρτίσει το ιδανικό πλάνο για εσάς εξατομικευμένα.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023, 14:27



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα