1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Πώς ένα ένζυμο του εγκεφάλου επηρεάζει την ανδρική σεξουαλική δραστηριότητα



Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021, 22:30

Μια ομάδα ερευνητών εντόπισε το κέντρο της ανδρικής σεξουαλικής επιθυμίας σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφαλικού ιστού όπου δρα ένα σημαντικό ένζυμο, η αρωματάση.  

Η αρωματάση ενδέχεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανδρική σεξουαλική συμπεριφορά. Αν και οι ερευνητές έχουν διερευνήσει το συγκεκριμένο ένζυμο, ακόμα δεν έχουν κατανοήσει την πλήρη λειτουργία του στην ανδρική σεξουαλική συμπεριφορά. 

Μια πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του ενζύμου στον ενήλικο εγκέφαλο. Πιο συγκεκριμένα η αρωματάση βρέθηκε ότι μετατρέπει την τεστοστερόνη, τη βασική ορμόνη της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας, σε οιστραδιόλη, ένα τύπο οιστρογόνων. 

Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι τα οιστρογόνα είναι σημαντικά για τον έλεγχο της αναπαραγωγικής λειτουργίας και στα δύο φύλα, ενώ παράλληλα η συμβολή τους είναι κρίσιμη γα την ανάπτυξη οργανωσιακών και λειτουργικών ρολών και εν γένει για τη συμπεριφορά του ενήλικα.  

Για να καθορίσουν το κατά πόσο η αρωματάση του εγκεφάλου είναι σημαντική για τη φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα των άρρενων ατόμων οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια στα οποία η αρωματάση έλειπε από τον εγκέφαλο τους. Σε αυτά τα αρσενικά ποντίκια βρέθηκε ότι η  σεξουαλική τους δραστηριότητα ήταν μειωμένη κατά 50%. 

Η μείωση αυτή έλαβε χώρα ακόμα κι όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν πολύ υψηλοτέρα σε σύγκριση με αυτά της ομάδας ελέγχου. Τα ποντίκια μάλιστα που δεν μπορούσαν να παράγουν αρωματάση σε κανένα σημείο του σώματος συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου δεν είχαν καμία σεξουαλική δραστηριότητα.  Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι τα αρσενικά ποντίκια χωρίς αρωματάση σταδιακά έχασαν το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον και τόνισαν το σημαντικό ρόλο του ενζύμου στην παράγωγη οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα είναι απαραίτητα και στα δυο φύλα, καθώς η τεστοστερόνη πρέπει να μετατραπεί σε οιστρογόνα προκειμένου να ενισχυθεί η σεξουαλική ορμή στους άρρενες. 

Χαρακτηριστικά οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες ένα αρσενικό ποντίκι θα κυνηγούσε ένα θηλυκό  στην προσπάθεια του να κάνει σεξ μαζί του. Εάν αφαιρεθεί το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή αρωματάσης στον εγκέφαλο η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνεται σημαντικά και τα άρρενα ποντίκια δεν ενδιαφέρονται για το σεξ. Ίσως το κλειδί της ερμηνείας να είναι το πώς η τεστοστερόνη διεγείρει τη σεξουαλική επιθυμία. Για πρώτη φορά μάλιστα οι ερευνητές έδειξαν ότι η μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα σε εγκεφαλικό επίπεδο είναι κρίσιμη ώστε να διατηρηθεί η σεξουαλική δραστηριότητα στα άρρενα άτομα. 

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι τα ευρήματα τους μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο  της θεραπείας των διαταραχών σεξουαλικής επιθυμίας. Είναι πιθανό μάλιστα να κατασκευάσουν φάρμακα για τον καλύτερο έλεγχο της ανδρικής σεξουαλικής επιθυμίας που στοχεύουν στη αρωματάση 

Μια θεραπεία που εστιάζει στην αύξηση των επίπεδων της αρωματάσης ενδέχεται να ενισχύσει τη σεξουαλική επιθυμία. Από την άλλη χρησιμοποιώντας έναν αναστολέα της αρωματάσης ενδέχεται να αντιμετωπιστούν περιστατικά υπερσεξουαλικότητας και καταναγκαστικής σεξουαλικής επιθυμίας. Ωστόσο επισημαίνεται ότι μια πιθανή παρενέργεια αυτής της θεραπείας είναι η οστεοπόρωση ένα νόσημα των οστών που τα καθιστά αδύναμα και εύθραυστα. Οι ερευνητές ωστόσο ελπίζουν ότι τα ευρήματα τους θα ανοίξουν το δρόμο για νέα, επιλεκτικά φάρμακα που θα αναστέλλουν τοπικά μόνο την παραγωγή αρωματάσης περιορίζοντας τις παρενέργειες των ήδη υπαρχόντων αναστολέων.

www.andrologia.gr 

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021, 22:32



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα