1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παιδι

Τι συμβαίνει εφέτος με την πνευμονία; Τεράστια αύξηση των κρουσμάτων και στην Ολλανδία


Τα εφετινά κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά και τους εφήβους είναι σχεδόν διπλάσια απ’ ό,τι το 2022.

Κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην Ολλανδία, με τους ειδικούς να μην έχουν προσδιορίσει ακόμα με ακρίβεια την αιτία τους.

Όπως ανακοίνωσε το Ολλανδικό Ίδρυμα Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας (NIVEL), «εντυπωσιακός» αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται και στους νεαρούς ενήλικες. Αντιθέτως, μειώνονται τα κρούσματα στους ηλικιωμένους που παραδοσιακά εμφανίζουν συχνότερα τη νόσο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, μεταξύ 13 και 19 Νοεμβρίου 2023 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25% τα κρούσματα πνευμονίας στις ηλικίες 5-14 ετών. Έφτασαν τα 103 ανά 100.000 παιδιά, από 83 που ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Τα εφετινά κρούσματα είναι σχεδόν διπλάσια απ’ ό,τι το 2022, όταν ο μέγιστος αριθμός που είχε καταγράφει ήταν 58 ανά 100.000.

Η Ολλανδία ήρε τον Φεβρουάριο του 2022 τους περισσότερους περιορισμούς που είχε θεσπίσει λόγω της πανδημίας. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ήρε και τους τελευταίους, που αφορούσαν τους διεθνείς ταξιδιώτες.

Το NIVEL αναφέρει πως έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα πνευμονίας και στις ηλικίες κάτω των 4 ετών. Την εβδομάδα 6-12 Νοεμβρίου ήταν 124 ανά 100.000 παιδιών και έφτασαν τα 143. Το 2022 τα κρούσματα στα βρέφη και στα νήπια ήταν γύρω στα 80 ανά 100.000.

κρούσματα πνευμονίας

Σαν να μην έφταναν αυτά, το NIVEL αναφέρει ότι καταγράφονται περισσότερες πνευμονίες από τις αναμενόμενες και στις ηλικίες 15-24 ετών.

Και στην Κίνα

Τα αυξημένα κρούσματα στην Ολλανδία αναφέρονται σε μία εποχή που η Κίνα επίσης κατακλύζεται από αναρίθμητες πνευμονίες στα παιδιά. Εκεί, όμως, τα μέτρα κατά του κορωνοϊού ήρθησαν εφέτος, επομένως είναι ο πρώτος μετα-πανδημικός χειμώνας .

Πάντως στην Ολλανδία παρατηρείται αυτή την περίοδο αυξημένη δραστηριότητας της γρίπης, του κορωνοϊού και του ιού RSV. Και τα τρία μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία, παρότι δεν έχει αναφερθεί ακόμα συγκεκριμένη αιτία για τα αυξημένα κρούσματά της, κατά τον καθηγητής Ιολογίας Ian Jones, από το Πανεπιστήμιο του Reading.

«Μπορεί να πρόκειται για κάποια τοπική επιδημία, που συνέπεσε με τα κρούσματα πνευμονίας στην Κίνα», δήλωσε. «Η πνευμονία μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Αμφιβάλλω ότι μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα έως ότου ταυτοποιηθεί η υποκείμενη αιτία των λοιμώξεων».

Το ECDC

Η Ολλανδία δεν είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που αναφέρει εξαιρετικά αυξημένες αναπνευστικές λοιμώξεις στα παιδιά. Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), στη Γαλλία παρατηρούνται πάρα πολλά κρούσματα βρογχιολίτιδας, ενώ στη Βρετανία έχουν πολλές αναπνευστικές λοιμώξεις.

Εκτός Ευρώπης, αυξημένα κρούσματα πνευμονίας στα παιδιά ανέφερε προσφάτως και η Νότιος Κορέα. Εκεί η αιτία έχει ταυτοποιηθεί και είναι το βακτήριο μυκόπλασμα της πνευμονίας.

Φωτογραφία: iStock

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα