1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Τι σημαίνει να είναι κανείς greysexual;



Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2023, 10:23

Ο όρος γκρι σεξουαλικότητα (greysexuality) αναφέρεται σε έναν σεξουαλικό προσανατολισμό που εμπίπτει στο φάσμα της ασεξουαλικότητας. Η ασεξουαλικότητα συνήθως χαρακτηρίζεται ως ένας σεξουαλικός προσανατολισμός στον οποίο το άτομο δεν βιώνει σεξουαλική έλξη ή επιθυμίες. Ωστόσο, η ασεξουαλικότητα συνιστά ένα φάσμα διαφορετικών σεξουαλικών προσανατολισμών. Η γκρι σεξουαλικότητα είναι ένας τύπος ασεξουαλικής ταυτότητας. Αναφέρεται σε εκείνους που εμπίπτουν κάπου μεταξύ μιας ασεξουαλικής ταυτότητας στην οποία οι άνθρωποι δεν βιώνουν σεξουαλική έλξη και εκείνων που ταυτίζονται ως allosexual. Ο όρος  Allosexual περιγράφει άτομα που αισθάνονται σεξουαλική έλξη ή επιθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα με άλλο άτομο. 

Στην πραγματικότητα ένα greysexual άτομο μπορεί να έχει πολύ διαφορετικές εμπειρίες, όπως: 

  • συνήθως δεν βιώνει σεξουαλική έλξη για άλλους, αλλά μπορεί να το κάνει περιστασιακά .
  • απολαμβάνει και επιθυμεί τις σεξουαλικές σχέσεις, αλλά μόνο υπό συγκεκριμένες και περιορισμένες συνθήκες.
  • έχει χαμηλή σεξουαλική επιθυμία αλλά νιώθει κάποια έλξη. 

Το Asexual Visibility & Education Network (AVEN) δηλώνει ότι παρόλο που κάθε άτομο βιώνει διαφορετικά την γκρι σεξουαλικότητα, ένα greysexual άτομο θα αισθάνεται πολύ χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής έλξης σε σύγκριση με ένα allosexual.

Δεν υπάρχει κανένα τεστ που να προσδιορίζει εάν κάποιος είναι greysexual και ο καθένας βιώνει διαφορετικά την γκρiισεξουαλικότητα. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να ταυτιστεί ως greysexual εάν αισθάνεται ότι συνδέεται με αυτό τον όρο. Μπορεί επίσης κανείς να αυτοπροσδιοριστεί ως greysexual  εάν συνδέεται με την έννοια και τις εμπειρίες της ασεξουαλικότητας, αλλά δεν αισθάνεται ότι η «ασεξουαλικότητα» είναι μια ετικέτα που του ταιριάζει ακριβώς.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η σεξουαλική έλξη διαφέρει από τη σεξουαλική επιθυμία και η γκρι σεξουαλικότητα δεν είναι το ίδιο με το να έχεις κανείς χαμηλή λίμπιντο ή σεξουαλική ορμή. Τα άτομα εντός του ασεξουαλικού φάσματος μπορεί να αισθάνονται διέγερση αλλά χωρίς επιθυμία να έχουν σεξουαλική σχέση. Αν και το ενδιαφέρον ενός ατόμου για το σεξ μπορεί να κυμαίνεται, συνιστά πρόβλημα εάν αυτό προκαλεί άγχος.

Σε κάθε περίπτωση τα greysexual άτομα που βρίσκονται σε σχέση θα πρέπει να ενημερώσουν τον σύντροφό τους αναφορικά με το  τι τους ταιριάζει και πώς νιώθουν όταν έχουν μια σεξουαλική σχέση. Ορισμένοι greysexuals μπορεί να μην ενδιαφέρονται καθόλου για σχέση, ενώ άλλοι μπορεί να θέλουν μια ρομαντική, πλατωνική  σχέση ή μια σχέση που μερικές φορές είναι σεξουαλική. 

Σε κάθε περίπτωση τα άτομα που ταυτίζονται ως greysexuals θα έχουν τον δικό τους μοναδικό ορισμό που τους ταιριάζει, επομένως η ανοιχτή επικοινωνία στο πλαίσιο μιας σχέσης θα βοηθήσει τους συντρόφους των ατόμων αυτών να καταλάβουν τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2023, 10:23



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα