1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σχεσεις και Σεξ

Τι είναι η εμμηνόρροια;

Η εμμηνόρροια είναι η αποβολή αίματος και ιστού του τοιχώματος της μήτρας που συμβαίνει περίπου μία φορά τον μήνα στις γυναίκες έως την εμμηνόπαυση. Αποτελεί μία φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου, ο οποίος περιλαμβάνει την εμμηνόρροια, την ωοθυλακική φάση, την ωορρηξία και την ωχρινική φάση. Μερικές φορές, η εμμηνόρροια αποκαλείται και «έμμηνη ρύση», «μηνιαία περίοδος» ή απλά «περίοδος».

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, το αίμα και ο ιστός που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια ενός μήνα στη μήτρα εξέρχονται μέσω του τραχήλου της μήτρας και εκτός του σώματος μέσω του κόλπου. Συνήθως, η εμμηνόρροια διαρκεί από πέντε έως επτά ημέρες, αλλά μία περίοδος που διαρκεί τουλάχιστον τρεις ημέρες θεωρείται φυσιολογική.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες αρχίζουν να έχουν εμμηνόρροια γύρω στην ηλικία των 12 ετών. Δεν ξεκινούν την περίοδό τους όλες οι γυναίκες την ίδια στιγμή, και ορισμένες μπορεί να αρχίσουν τόσο νωρίς όσο στα 8 χρόνια ή τόσο αργά όσο στα 16. Η εμμηνόρροια προκαλείται από αλλαγές στα επίπεδα ορμονών του ατόμου. Ο εγκέφαλος σημαίνει προς τις ωοθήκες να παράγουν και να απελευθερώσουν συγκεκριμένες ορμόνες καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου του ατόμου, και η εμμηνόρροια συμβαίνει όταν τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης αρχίζουν να πέφτουν.

Η εμμηνόρροια υποδηλώνει ότι δεν έχει συμβεί εγκυμοσύνη. Το τοίχωμα της μήτρας παχαίνει κατά τη διάρκεια του μήνα, έτσι ώστε εάν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο, να μπορεί να εμφυτευθεί σε αυτό το τοίχωμα. Όταν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη, το σώμα πρέπει να απορρίψει το τοίχωμα αυτό και να ξεκινήσει ξανά ο κύκλος. Αυτός είναι ο λόγος που μια γυναίκα δεν έχει περίοδο του όσο είναι έγκυος.

Στο τέλος, οι γυναίκες παύουν να έχουν εμμηνόρροια γύρω στην ηλικία των 51 ετών. Περίπου σε αυτήν την ηλικία, τα επίπεδα ορμονών του ατόμου αλλάζουν και αυτό οδηγεί σε μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και έκπτωση της λειτουργίας των ωοθηκών, με αποτέλεσμα τη διακοπή του εμμηνορροϊκού κύκλου. Όταν ένα η γυναίκα δεν έχει εμμηνόρροια για ένα πλήρες ημερολογιακό έτος, θεωρείται ότι βρίσκεται σε εμμηνόπαυση.

Ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν επιπλέον συμπτώματα κατά τη διάρκεια της περιόδου, ενώ άλλες όχι. Κεφαλαλγίες, κράμπες λόγω συσπάσεων της μήτρας, αλλαγές διάθεσης, πρήξιμο, ακμή και ευαισθησία των μαστών είναι όλα συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόρροιας.

Μια ακανόνιστη περίοδος μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, γι’ αυτό εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα με την περίοδό σας, είναι καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με έναν γυναικολόγο. Ορισμένα προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν τη μη έναρξη της περιόδου πριν την ηλικία των 16 ετών, την έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου, απότομη αύξηση της αιμορραγίας σε σχέση με το συνηθισμένο, μη εμφάνιση περιόδου για τρεις μήνες ή περισσότερο χωρίς εγκυμοσύνη και αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.

https://andrologia.gr/



Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα