1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Tips

Τα σπίτια των καλλιτεχνών της Αθήνας


Σου έχουμε ξαναμιλήσει για το σούπερ ενδιαφέρον project που λέγεται Χartες, στο οποίο η Αμαλία Καβάλη χαρτογραφεί τα σπίτια ποιητών, ζωγράφων, συγγραφέων και άλλων καλλιτεχνών ανά την Αθήνα. Κανονικά, έξω από σπίτια σαν κι αυτά, σε πόλεις του εξωτερικού θα έβλεπες την σχετική σήμανση και την Ιστορία τους, των σπιτιών και των διάσημων ενοίκων τους. Στην περίπτωσή μας, βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει –αυτό που μπορείς όμως να κάνεις, είναι να οργανώσεις μόνος/η σου το δικό σου κυνήγι θησαυρού, ξεκινώντας από τις διευθύνσεις που σου συγκεντρώσαμε.

Σε αυτό το κατάλευκο, κυκλαδίτικο σπίτι στο 20 της οδού Άγρας στο Παγκράτι, ζούσε από το 1960 ο Γιώργος Σεφέρης, με τη σύζυγό του, Μαρώ, έως το τέλος της ζωής τους. Το σπίτι τους είναι ένα από τα ελάχιστα στην Αθήνα που φέρουν όντως την σχετική ενημερωτική πλακέτα που λέγαμε στην αρχή.

Διαβάστε περισσότερα – Μυστικά δρομάκια της Αθήνας: Η Οδός Άγρας στο Παγκράτι https://www.in2life.gr/article/2003288/mystika-dromakia-ths-athhnas-h-odos-agras-sto-pagkrati

Τη βλέπεις αυτή την είσοδο πολυκατοικίας, και δεν σου πολυγεμίζει το μάτι, σαν τι να έχει γίνει εδώ λες, τίποτα σπουδαίο μάλλον. Απλώς εδώ έμενε από το 1962 ως το 1996 ο Οδυσσέας Ελύτης. Θα τη βρεις, στο 23 της οδού Σκουφά στο Κολωνάκι. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, είχε ακόμα το όνομά του στο κουδούνι.

Εδώ είμαστε στην Αραχώβης 41, στα Εξάρχεια. Μην κοιτάς την είσοδο της πολυκατοικίας, το υπόγειο κοίτα. Ναι, πίσω από αυτή την καγκελόπορτα. Εδώ έμενε ο Νικόλας ο Άσιμος.

Το βλέπεις αυτό το πανέμορφο σπίτι; Εδώ έμενε ο Νίκος Κούνδουρος. Βρίσκεται Δικαιάρχου 1, στο Παγκράτι.

Κι άλλη μια ομορφιά εδώ. Αυτό ήταν το σπίτι του Στρατή Μυριβήλη, στο 59 της οδού Ερεσού, στα Εξάρχεια.

Κι από τα Εξάρχεια φύγαμε για Παγκράτι, για να βρούμε το σπίτι του Κώστα Βάρναλη, στο 27 της οδού Σπύρου Μερκούρη.

Εδώ, στη Δεινοκράτους 60 στο Κολωνάκι, ζούσε η Ζωρζ Σαρρή –το όνομά της υπήρχε μέχρι πολύ πρόσφατα στο κουδούνι, καθότι το σπίτι πουλήθηκε και ανακαινίστηκε το φθινόπωρο του 2022.

@in2life_gr Τι απίστευτες ιστορίες κρύβει η πόλη #ελληνικοτικτοκ #μυστικα #fyp #athens #χολαργος #σπιτια #inathens #greektiktok #greece ♬ original sound – AiSh

Και θα κλείσουμε τη μικρή μας περιήγηση, όχι με φωτογραφία από το Google Maps, αλλά με το δικό μας βιντεάκι στο TikTok, από το σπίτι στο οποίο έμενε την περίοδο της Χούντας η Διδώ Σωτηρίου, έχοντας εγκαταλείψει προσωρινά το σπίτι της στο Πεδίο του Άρεως. Βρίσκεται Υμηττού 34 και Αρτέμιδος 63, στον Χολαργό.


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα