1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Σουτζουκάκια Σμυρνέϊκα με πουρέ | Συνταγές


Λαχταριστά, πεντανόστιμα σουτζουκάκια Σμυρνέϊκα. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για να απολαύσετε με την οικογένειά σας στο καθημερινό αλλά και Κυριακάτικο τραπέζι; Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα αγαπημένο φαγητό με άρωμα Ανατολής, αφού τα σμυρνέϊκα σουτζουκάκια μας μας έρχονται από την Οθωμανική κουζίνα. Μια συνταγή η οποία μας ήλθε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και Κωντσαντινούπολης και αγαπήθηκε πολύ. Μπορείτε να σερβίρετε τα σουτζουκάκια σας με ρύζι, ζυμαρικό επιλογής σας, με πατάτες τηγανιτές αλλά και με που πουρέ που σας προτείνουμε σε αυτή τη συνταγή. Δοκιμάστε τα!

Υλικά συνταγής

  • Για τα σουτζουκάκια
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο λάπα ή ελιά
  • 200 γρ. ψωμί 2-3 ημερών χωρίς την κόρα του
  • 160 ml γλυκό κόκκινο κρασί
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1-1½ κ.σ. κύμινο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το πανάρισμα
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ½ κούπα κόκκινο γλυκό κρασί
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 500 γρ. “Τομάτα στον τρίφτη”
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κούπα καυτό νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μέτριο ξύλο κανέλας 
  • αλάτι, πιπέρι και λίγη πάπρικα καπνιστή
  • δυόσμος προαιρετικά
  • Για τον πουρέ πατάτας
  • 8 μέτριες πατάτες
  • 250 ml κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κ.σ. βούτυρο κρύο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα σουτζουκάκια: Έχετε ζητήσει από τον κρεοπώλη σας να περάσει τον κιμά 2 φορές από τη μηχανή του κιμά. Μουλιάζετε καλά το ψωμί μέσα στο κρασί, μετά το στύβετε και κρατάτε στην άκρη το κρασί που έμεινε. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε πολύ καλά τον κιμά, το κύμινο, το σκόρδο και το μουλιασμένο ψωμί. Μετά προσθέτετε στο μπολ το υπόλοιπο κρασί από το ψωμί (για να γίνουν αφράτα τα σουτζουκάκια), αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο και τα ζυμώνετε καλά να αναμιχθούν τα υλικά.
  3. Πλάθετε τα σουτζουκάκια σε μακρόστενα “κεφτεδάκια” των 70 γρ. περίπου. Τα αλευρώνετε, τα τινάζετε ελαφρώς στα δάχτυλά σας για να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τα τηγανίζετε στο ηλιέλαιο, σε μέτρια φωτιά, για λίγο μέχρι να θωρακιστούν απ” όλες τις πλευρές.
  4. Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε ένα μεγάλο φλ. τσαγιού με καυτό νερό διαλύετε τον κύβο λαχανικών. Σε μια μεγάλη πλατιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να μαραθεί πολύ καλά το κρεμμύδι. 
  5. Μετά προσθέτετε τον πελτέ, τον διαλύετε με ένα κουτάλι στη βάση της κατσαρόλας και σβήνετε με το κρασί. Μόλις “αναπνεύσει” το αλκοόλ προσθέτετε το φλ. με το ζωμό, την τριμμένη ντομάτα και τη ζάχαρη και ανακατεύετε πολύ καλά. 
  6. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε την κανέλα, το φύλλο δάφνης, (προαιρετικά πάπρικα και δυόσμο) ανακατεύετε και τα αφήνετε για 3-4 λ να πάρουν βράση. Στη συνέχεια μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή, βάζετε στη κατσαρόλα με τη σάλτσα τα σουτζουκάκια και τα σιγοβράζετε για 25 λ περίπου.
  7. Σημείωση: Όταν θα βράσετε τα σουτζουκάκια δεν πρέπει να κοχλάζει η σάλτσα και επίσης δεν πρέπει να τα ανακατεύετε με κουτάλα. Απλά κουνάτε την κατσαρόλα να ανακατευτούν.
  8. Για τον πουρέ πατάτας: Βάζετε τις πατάτες να βράσουν σε μπόλικο αλατισμένο, κρύο νερό, για 30-40 λ περίπου ή μέχρι να βράσουν πάρα πολύ καλά. Στις σουρώνετε και κρατάτε ελάχιστο νερό στην κατσαρόλα, ίσα ίσα.
  9. Ρίχνετε τις στραγγισμένες πατάτες στην κατσαρόλα, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και χοντροσπάτε τις πατάτες με σύρμα ή πιρούνι. Μην ανακατεύετε περιστροφικά γιατί δεν θα βγει ωραίος ο πουρές. Τέλος ρίχνετε το βούτυρο (αλατοπίπερο μετά από δοκιμή) και ανακατεύετε. Τον σερβίρετε ζεστό με τα σουτζουκάκια και τη σάλτσα τους!

Tips: Αφήστε τον κιμά σε θερμοκρασία δωματίου μια ώρα πριν τον ζυμώσετε. Επίσης αντί να θωρακίσετε τα σουτζουκάκια στο τηγάνι μπορείτε να τα ψήσετε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λ. Οπωσδήποτε όμως θα τα θωρακίσετε πριν τα βάλετε στη σάλτσα.

Τέλος αν θέλετε να τα καταψύξετε, όταν θα τα θωρακίσετε αφήστε τα πρώτα να κρυώσουν καλά και μετά βάλτε τα στην κατάψυξη. Έτσι την επόμενη φορά θα έχετε να φτιάξετε μόνο την σάλτσα.

Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Σουτζουκάκια Σμυρνέϊκα με πουρέ

 


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα