1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνταγες

Σουπιές με λινγκουίνε ολικής, ντοματίνια και κρασί


Σουπιές με λινγκουίνε ολικής, ντοματίνια και κρασί
Σουπιές με λινγκουίνε ολικής, ντοματίνια και κρασί

Μια μακαρονάδα με σουπιές αποδεικνύεται πέραν των προσδοκιών. Είτε είναι ολόμαυρη και ιωδιούχα, βαμμένη με το glam ιριδίζον μελάνι τους, είτε χωρίς αυτό. Αρκούν μερικά ντοματίνια, λίγο κρασί και μαϊντανός, όπως στις λινγκουίνε ολικής με τις σουπιές για να δημιουργηθεί ένα γκουρμέ πιάτο ζυμαρικών, ικανό να μεταφέρει τη γευστικότητα της μεσογειακής θάλασσας.

Σουπιές με μακαρόνια, ντοματίνια και κρασί

Σουπιά: Νο 2 γεύση στις προτιμήσεις του κοινού

Η δεκάποδη σουπιά ανήκει στα πλέον δημοφιλή κεφαλόποδα. Στις μαγειρικές προτιμήσεις, έρχεται δεύτερη μετά το χταπόδι, πριν από το καλαμάρι και το θράψαλο. Υπάρχουν πάνω από 120 είδη σουπιάς και πολύ περισσότεροι νόστιμοι τρόποι να φτάσει στο τραπέζι μας.

Η λευκή σάρκα της έχει μια εύθραυστη γλύκα, όπως όλα τα μαλάκια, η οποία γοητεύει τον ανθρώπινο ουρανίσκο. Μαγειρεμένη ή ψημένη έχει τη μυρωδιά της αρμύρας, είναι μαλακή και μαζί λαστιχωτή (λίγο ή πολύ, ανάλογα με το μαγείρεμα) και δίνει την αίσθηση ότι έχεις βάλει στοιχεία τραγανότητας σε ιωδιούχο βούτυρο. ??

Οι σουπιές με τα ζυμαρικά κάνουν απίστευτο δίδυμο. Mπορεί το πλέον διάσημο πιάτο της κατηγορίας να είναι τα μαύρα ζυμαρικά με το μελάνι τους, για τα οποία έχουμε γράψει, όμως οι συνδυασμοί στην ιταλική κουζίνα προφανώς δεν εξαντλούνται εκεί.

Λιγκουίνε ολικής με σουπιές: μια μελαψή μακαρονάδα

Οι κομψές λινγκουίνε («μικρές γλώσσες») είναι μια κλασική επιλογή ζυμαρικού για τις σουπιές. Έχουν το τέλειο πλάτος για να κρατούν πάνω τους και μέσα στους κύκλους που κάνουν, καθώς στριφογυρίζουν με το πιρούνι, όλα τα στοιχεία της σάλτσας.

Linguine ολικής αλέσεως Barilla

Στην εδώ συνταγή εγκαινιάσαμε τις καινούργιες, μελαψές Linguine Integrale Barilla από σιμιγδάλι σκληρού σιταριού ολικής αλέσεως, που απέδωσαν τον καλύτερο al dente εαυτό τους. Ο ρόλος των ζυμαρικών είναι να αναδεικνύουν τη σάλτσα. Κι αυτό ακριβώς κάνουν μεταφέροντας σε κάθε μπουκιά το θαλασσινό άρωμα, τη γεύση της πρώτης ύλης και τη χροιά του ιωδίου.

Επίσης, λόγω του χρώματος των ζυμαρικών και του χυμού από τα ντοματίνια, το πιάτο αποκτά ροδόχρωμους τόνους πιο κοντά στη ζεστή ώχρα παρά στο κόκκινο. Αν μάλιστα, βάλετε κίτρινα ντοματίνια θα έχετε το απόλυτο ton sur ton!

Σουπιές με λινγκουίνε ολικής, ντοματίνια και κρασί

Τι να προσέξετε μαγειρεύοντας σουπιές με μακαρόνια

Αυτή είναι μια απλή ιταλική μακαρονάδα που γίνεται με φρέσκες ή κατεψυγμένες σουπιές και λίγα, βασικά υλικά. Όμως, ο συνδυασμός τους αποδίδει εκρηκτική γεύση. Υπάρχουν πάντα μερικά σημεία προσοχής για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

  1. Οι Ιταλοί κόβουν τα κεφαλόποδα διαφορετικά ανάλογα με το πλάτος τους αλλά και το είδος του ζυμαρικού. Κατά κανόνα δε, ακολουθούν το σχήμα του ζυμαρικού. Όταν οι σουπιές συνδυάζονται με μακριά ζυμαρικά (Spaghetti, Linguine Barilla κλπ.) κόβονται σε λωρίδες.
  2. Οι λεπτοκομμένες σουπιές μαγειρεύονται με δύο τρόπους: α) είτε πολύ γρήγορα (1 – 1.5 λεπτό) σε δυνατή φωτιά, είτε β) σιγομαγειρεύονται για περισσότερο χρόνο, εφόσον ζητούμενο είναι μια νόστιμη σάλτσα. Εδώ, ο χρόνος είναι περί τα 20 λεπτά.
  3. Ο συνδυασμός των υλικών της συνταγής αποδίδει μια ιδιαίτερα καθαρή γεύση και μια συγκριτικά ελαφριά μακαρονάδα. Όχι, γιατί δεν έχει επαρκές ελαιόλαδο, αλλά επειδή αποφεύγει τη χρήση κρεμμυδιού. Αν μπείτε στον πειρασμό να το προσθέσετε, θα πρέπει να είναι ελάχιστο – μισό μικρό.
  4. Αντιθέτως, ο μαϊντανός είναι αρκετός και πρέπει να είναι πραγματικά ψιλοκομμένος.
  5. Χρησιμοποιήθηκαν δύο φρέσκιες σουπιές, μεσαίου μεγέθους – περί τα 400 γραμ. Μπορείτε όμως, να χρησιμοποιήσετε μία μεγάλη ή περισσότερες μικρότερες, ακόμη και μοσχιούς. Το γευστικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει.
  6. Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο πιο εύκολος τρόπος να καθαρίσετε τις σουπιές είναι να …σας τις καθαρίσουν. ? Ο ιχθυοπώλης σας θα το κάνει, μετά χαράς. Φορέστε το καλό σας χαμόγελο και ζητήστε το. Οι κατεψυγμένες σουπιές είναι εξαρχής καθαρισμένες.
  7. Αν θέλετε να τις καθαρίσετε και να κρατήσετε το μελάνι τους (πχ. για να κάνετε ένα μαύρο ριζότο), απαιτείται μια σχετική επιδεξιότητα και προσοχή, ώστε να μην σπάσετε τους μελανηφόρους σάκους, που βρίσκονται στη μύτη της κουκούλας. Δείτε περισσότερα στη συνταγή μαύρα ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς.

Με δυο λόγια:

Ένα εκπληκτικό πιάτο ζυμαρικών με μυρωδιά θαλασσινής αύρας και καθαρή γεύση με τη φυσική γλύκα της σουπιάς αποτυπωμένη πάνω στην κάθε λινγκουίνα. Μίνιμαλ, χωρίς ίχνος εκζήτησης. Οι σουπιές με λινγκουίνε ολικής και ντοματίνια συνθέτουν το γκουρμέ της κάθε μέρας.


Δοκιμάσατε αυτή τη συνταγή;
Βάλτε την στο Instagram με tag @pandespani_deliciousideas
hashtag #pandespani
και πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια


Σουπιές με λινγκουίνε ολικής, ντοματίνια και κρασί

Σουπιές με λινγκουίνε ολικής, ντοματίνια και κρασί

Προετοιμασία: 30 λεπτά με τις σουπιές καθαρισμένες. Φορέστε γάντια αν πρόκειται να τις καθαρίσετε και δείτε πως στη συνταγή μαύρα ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε να βάλετε ολόκληρο το σκόρδο, σπασμένο ή ψιλοκομμένο. Οι σουπιές μαγειρεύονται συνολικά για 20-22 λεπτά. Έχετέ το υπόψη για τον συγχρονισμό της σάλτσας με το βράσιμο των ζυμαρικών. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
360-400 γρ. Linguine Integrale Barilla
300 γρ. ντοματίνια
800-900 γρ. φρέσκες σουπιές καθαρισμένες ή 600 γρ. κατεψυγμένες
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
100 ml λευκό κρασί, ξηρό
1/2 μικρό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος (1/3 φλ.)
1-2 σκελίδες σκόρδο, ανάλογα με το μέγεθος και τα γούστα, καθαρισμένες
προαιρετικά: 1 μικρή ξερή, καυτερή πιπεριά ολόκληρη
2 κ.σ. χοντρό αλάτι για τα μακαρόνια και έξτρα για τη σάλτσα με τις σουπιές
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σουπιές, Linguine Integrale Barilla, ντοματίνια, ελαιόλαδο, κρασί, μαϊντανός

Προετοιμάζετε τα υλικά: Αφαιρείτε τη μεμβράνη από τις σουπιές, τραβώντας την από μια άκρη. Κόβετε το σώμα σε λεπτές λωρίδες. Διαχωρίζετε τα πλοκάμια και ψιλοκόβετε τα υπόλοιπα.

Σουπιές κομμένες, σκόρδο, ντοματίνια, μαϊντανόςΠροετοιμασία των υλικών: Σουπιές σε πλοκάμια και ψιλοκομμένες, σκόρδο, καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένος μαϊντανός

Ακουμπάτε τα κομμάτια σε πετσέτα κουζίνας, να μην έχουν υγρά. Κόβετε τα ντοματίνια στη μέση. Συνθλίβετε τις σκελίδες σκόρδου πιέζοντάς τες με το μαχαίρι.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα με σουπιές:

Σε άνετο, βαθύ τηγάνι (να χωράει στο τέλος και τα ζυμαρικά) ρίχνετε το ελαιόλαδο. Θα πρέπει να καλύπτει τον πάτο του σκεύους. Αν όχι, προσθέτετε λίγο ακόμη. Αφήνετε να κάψει (μέτρια προς δυνατή φωτιά) και προσθέτετε το σκόρδο.

Σάλτσα με σουπιές, σκόρδο και ντοματίνια για μακαρόνια

Μαγειρεύετε για σχεδόν 1 λεπτό να βγάλει το άρωμα στο ελαιόλαδο, χωρίς να αλλάξει χρώμα. Προσθέτετε πρώτα τα ντοματίνια, με λίγη προσοχή, επειδή το λάδι πιτσιλάει. Στη συνέχεια, βάζετε τις σουπιές. Ανακατεύετε και σε μισό λεπτό ρίχνετε το κρασί.

Αφήνετε να εξατμιστεί για 1-1.5 λεπτό και μετά σκεπάζετε και χαμηλώνετε τη φωτιά (2 ή 3 στα 9, ανάλογα με τις εστίες). Μαγειρεύετε για 10 λεπτά.
Σ’ αυτό το διάστημα βάζετε και το νερό για τα ζυμαρικά να βράσει.

Σημείωση: Στις εδώ λινγκουίνε ολικής με σουπιές χρησιμοποιήθηκαν δύο σκελίδες σκόρδου. Η μία σπασμένη και η άλλη ψιλοκομμένη, που προστέθηκε με τις σουπιές.

Σάλτσα με σουπιές, σκόρδο, κρασί και ντοματίνια για μακαρόνια

Προσθέτετε στη σάλτσα με τις σουπιές αλάτι και πιπέρι. Αν χρησιμοποιήσετε την καυτερή πιπεριά, την βάζετε και αυτή. Σκεπάζετε και σιγομαγειρεύετε για άλλα 8-10 λεπτά. Ενδιάμεσα ελέγχετε την υγρασία της σάλτσας και αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο από το νερό των ζυμαρικών.

Ετοιμάζετε τα ζυμαρικά (όσο μαγειρεύονται οι σουπιές – τελευταίο 10λεπτο):

Λινγκουίνε ολικής με σουπιές, ντοματίνια και κρασί
Βάζετε τις Linguine Integrale Barilla να βράσουν σε πολύ (min. 4 lt) και καλά αλατισμένο νερό (2 κ.σ. χοντρό αλάτι, που ρίχνετε όταν το νερό κοχλάζει). Βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου – 9 λεπτά. Σουρώνετε, κρατώντας 1 φλ. από το νερό που έβρασαν.

Ολοκλήρωση: Αδειάζετε τα ζυμαρικά στη σάλτσα με τις σουπιές, βάζετε τον μαϊντανό και ανακατεύετε. Ανάλογα με την επάρκεια σε υγρασία, ρίχνετε λίγο από το νερό που έβρασαν.

Σουπιές με μακαρόνια, ντοματίνια και κρασί

Σουπιές με μακαρόνια: Λινγκουίνε ολικής, ντοματίνια και κρασί

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τις λινγκουίνε ολικής με τις σουπιές σε πιατέλα ή μοιράζετε στα πιάτα και σερβίρετε αμέσως. Αν σας αρέσει, προσθέτετε μια λεπτή γραμμή από ωμό ελαιόλαδο.

Print Friendly, PDF & Email


Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα