1NEWS – ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παιδι

Σε ύφεση για ένα χρόνο 4 παιδιά παρότι διέκοψαν τη θεραπεία τους


Όλα είχαν αρχίσει θεραπεία μέσα σε 48 ώρες από τη γέννησή τους. Τι λένε οι επιστήμονες.

Τέσσερα παιδιά που γεννήθηκαν μολυσμένα με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, ζουν επί περισσότερο από έναν χρόνο χωρίς ίχνη του στο αίμα τους, παρότι έχουν διακόψει την αντιρετροϊκή αγωγή τους, αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.

Όπως εξήγησαν σε μεγάλο συνέδριο για το AIDS, τα παιδιά είχαν αρχίσει αντιρετροϊκή θεραπεία εντός 48 ωρών από τη γέννησή τους. Όταν πέτυχαν ορισμένα προκαθορισμένα ορόσημα, όσον αφορά την ανίχνευση του ιού στον οργανισμού τους, οι επιστήμονες διέκοψαν τη θεραπεία.

Η πρόοδος στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν μειώσει σημαντικά την περιγεννητική μετάδοση του ιού HIV, αναφέρουν τα ΝΙΗ σε ανακοίνωσή τους. Περιγεννητική μετάδοση είναι η μόλυνση του μωρού:

  • Στη μήτρα
  • Στη διάρκεια του τοκετού
  • Μέσω του θηλασμού

Τα μολυσμένα βρέφη πρέπει να παίρνουν εφ’ όρου ζωής αντιρετροϊκά φάρμακα για να προστατευθούν από τις θανατηφόρες επιπλοκές του AIDS.

Τυπικά, η διακοπή της θεραπείας οδηγεί σε ταχύτατη αναπαραγωγή του ιού HIV. Ωστόσο το 2013 είχε ανακοινωθεί η περίπτωση ενός βρέφους στο Μισισίπι, που είχε αρχίσει θεραπεία 30 ώρες μετά τη γέννησή του.

Οι γιατροί είχαν κατορθώσει να διακόψουν τη θεραπεία του όταν έγινε 18 μηνών. Παρέμεινε σε ύφεση, χωρίς ανιχνεύσιμο ιό HIV, για 27 μήνες. Υποτροπίασε δηλαδή στα 4 του χρόνια, οπότε ξανάρχισε τη θεραπεία.

Η μελέτη

Το περιστατικό αυτό είχε υποδηλώσει πως είναι πιθανό να διακοπεί η θεραπεία των παιδιών, αν την αρχίσουν αρκετά νωρίς. Για να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα, οι επιστήμονες των NIH άρχισαν να χορηγούν πολύ νωρίς αντιρετροϊκή θεραπεία σε νεογέννητα μολυσμένα με τον ιό.

Όπως διαπίστωσαν, η χορήγηση των φαρμάκων εντός λίγων ωρών από τη γέννηση είναι όντως ασφαλής και αποτελεσματική στην καταστολή του ιού. Μικρός αριθμός παιδιών πέτυχαν όμως και ορισμένα προκαθορισμένα κριτήρια που είχαν θέση οι επιστήμονες, ώστε να δοκιμάσουν να διακόψουν την θεραπεία τους.

Επρόκειτο για έξι παιδιά, ηλικίας 5 ετών, τα οποία είχαν λ.χ. φυσιολογικά επίπεδα CD4+ λεμφοκυττάρων στο αίμα τους. Τα κύτταρα αυτά ανήκουν στο ανοσοποιητικό και αποτελούν τον κύριο στόχο του ιού του AIDS.

Οι επιστήμονες διέκοψαν στα παιδιά την αντιρετροϊκή αγωγή. Τα έως τώρα ευρήματα παρουσίασαν στο Συνέδριο Ρετροϊών & Ευκαιριακών Λοιμώξεων (CROI 2024). Το συνέδριο ολοκλήρωσε χθες (6 Μαρτίου 2024) τις εργασίες του στο Ντένβερ του Κολοράντο.

Τα αποτελέσματα

Όπως είπαν οι ερευνητές, τέσσερα από τα έξι παιδιά παρουσίασαν ύφεση της HIV λοίμωξης. Αυτό σημαίνει ότι πέρασαν τουλάχιστον 48 εβδομάδες χωρίς να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται ο ιός στον οργανισμό τους.

Το ένα από τα παιδιά παρέμεινε σε ύφεση για 80 εβδομάδες και ύστερα ο ιός HIV έγινε πάλι ανιχνεύσιμος. Τα άλλα τρία παραμένουν σε ύφεση εδώ και 48, 52 και 64 εβδομάδες αντιστοίχως.

Τα υπόλοιπα δύο παιδιά υποτροπίασαν εντός 3 και 8 εβδομάδων από τη διακοπή της αντιρετροϊκής θεραπείας.

«Τα ευρήματα αυτά παρέχουν σαφείς ενδείξεις ότι η πολύ πρώιμη χορήγηση θεραπείας μειώνει την ανάπτυξη δεξαμενής του ιού, γεγονός που βελτιώνει την προοπτική ύφεσης χωρίς φάρμακα», δήλωσε η Dr. Jeanne Marrazzo, διευθύντρια του Εθνικού Ιδρύματος Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID) που υπάγεται στα ΝΙΗ.

Η δεξαμενή του ιού HIV είναι ομάδες ανοσοποιητικών κυττάρων σε ορισμένα σημεία του σώματος (π.χ. εγκέφαλος). Τα κύτταρα αυτά είναι μολυσμένα με τον ιό, αλλά δεν τον αναπαράγουν.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξακριβώσουν, μεταξύ άλλων, πώς και γιατί υπάρχει δυνατότητα ύφεσης για μερικά μόνο από τα παιδιά που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία.

Φωτογραφία: iStock

Source link

Σχετικές αναρτήσεις

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Δεχομαι Διαβαστε περισσοτερα